29.6.2023 Το Λιβάδι του Εφήμερου VI (& mailart)

Η έκτη διοργάνωση "Το Λιβάδι του Εφήμερου΄2023' ολοκληρώθηκε.
Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 αναρτήσαμε όλοι μαζί τα έργα της mail art στο χωράφι (μαζί με τα υπάρχοντα έργα) και τα αφήσουμε να απορροφηθούν από τη φύση.

Σ' αυτή την ομάδα θα παρακολουθούμε την αλλαγή και την τελική απορρόφηση από τη φύση των έργων που εγκαταστάθηκαν τον Ιούνιο του 2023, καθώς και των έργων της Διεθνούς Έκθεσης Ταχυδρομικής Τέχνης (mail art) με θέμα: 'Το Εφήμερο στην Τέχνη' 

 

12 - 16/8/2023 στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίου: Έκθεση εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Ταχυδρομικής Τέχνης με θέμα: 'Το Εφήμερο στην Τέχνη'. Ώρες λειτουργίας 7-9μμ

Το κονσέρτο των εγκαινίων1     Το κονσέρτο των εγκαινίων2

Ο κατάλογος pdf       Ο κατάλογος (βιβλίο)

Σάββατο 12/8/2023

# 7μμ εγκαίνια

# 8μμ ρεσιτάλ μουσικής δωματίου 

Παίζουν: 

Βιόλα: Παύλος Μεταξάς
Πιάνο: Αλεξάνδρα Τοπουζίδου

Το πρόγραμμα:

Johann Christian Bach:  Κονσέρτο για βιόλα, 1ο μέρος
Yann Tiersen:  Amelie valse
Lee Evans:  Blues walk
Μίκης Θεοδωράκης:  Όμορφη πόλη
John Williams:  Schindler's list
George Gershwin: Summertime 
ΑΒΒΑ:  Mamma Mia
Johannes Brahms: Hungarian dance n.5

 

Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, στις 12 το μεσημέρι και στο πλαίσιο της διοργάνωσης 'To Λιβάδι του Εφήμερου VΙ', θα αναρτήσουμε τα έργα της mail art στο χωράφι (μαζί με τα υπάρχοντα έργα) και θα τα αφήσουμε να απορροφηθούν από τη φύση.

Συμμετέχουν 87 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ουγγαρία, Κύπρο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Λευκορωσία, Ιαπωνία, Γαλλία, Βραζιλία, Πολωνία, Αγγλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία με εκατοντάδες έργα.

Aria Fotiadou/ Greece,Adriana Kobor/ Hungary,Anna Piatou/ Greece,Andria Zachariou/ Cyprus,Angela Caporoso/Italy,Bernhard Zilling/ Germany,Chevalier Daniel C. Boyer /USA,Cecilia Bossi/ Italy,Christos Loizou/ Cyprus,Cristiano Pollara /Ialy, Cremilde Caldeira/ Portugal,Dimitra Papageorgiou/ Greece,Deborah Semel Demirtas/ Turkey, Dimitris Dimitriadis /Greece,Devin Cohen+Rebeca Martell/ Germany,Dorothee Mesander/ Greece,Efstathia Savidou/ Greece,Eri Papadopoulou/ Cyprus,Efthimis Mouratidis/ Greece,Elena Kasimati/ Greece,Faustyna Iambe Szmit Oliwia Turowska/ Poland,Gianna Alexopoulou/ Greece,Georgia Grigoriadou/ Greece,Giannis Stamenitis/ Greece,Guido Capuano /Italy,Hara Mpouka/ Greece,Irene Ribeiro/ Portugal,Irina Tall Novikova/ Belarus,Jeff Bagaio/ USA,Keiichi Nakamura/ Japan,Katerina Batziou/ Greece,Katerina Kourbeti/ Greece,Katerina Kalitsounaki/ Greece,Katerina Mandourik/ France,Katerina Zografaki/ Greece,Lars Schumacher/ Germany,Loula Papadopoulou/ Greece,Laura Pintus/ Italy,Lorenz Mueller-Morenius/ Germany,Mikel Untzilla/ Spain,Marina Debatista/ UK, Meni Tsigra/ Greece, Marcjanna Wysocka/ Poland,Michail Papadogiorgos/ Greece, Michelangelo Mayo/ USA,Melani Konstantinou/ Cyprus,Meral Agar/ Turkey,Magda Katabournioti/ Greece,Marina Bobou/ Greece,Maria Agisilaou/ Cyprus,Monica Rex/ USA, Mzia Valerian/ Belgium,Nieves Salvador Bayarri/ Spain,Nikos Basias/ Greece,Nicolas Malevitsis/ Greece,Olinvia Gianouska/ Poland,Oronzo Liuzzi /Italy,Pepi Karagiannaki/ Greece,Petra Kremer-Horster/ Germany, Picasso Gaglione USA,Palmira Pires/ Portugal,Paulo Teles/ Porugal,Pedro F. Bericat/ Spain,Ryosuke Cohen/ Japan,Peter Abajkonics/ Hungary,Rosalie Gancie/ USA,Rossana Bucci/ Italy,Roberto Scala/ Italy,Roberto Keppler/ Brazil,Robin Chuter/ UK,Sabine Remy/ Germany, Serse Luigetti/ Italy,Stavroula Mitsakou/ Greece,Simon Warren/ UK,Sabela Bana /Spain,Thanassis Raptis/ Greece,Uwe Hofig/ Germany,Vassiliki Sagioti/ Grrece,Vasilis Karkatselis/ Greece,Vanessa Touzloukof/ Greece,Veronique Pozzi/ Italy,Vasilis Moumoulidis/ Greece,William Lee/ Austria, Wolfgang Gunther/ Germany,Zhanhong Liao/ Netherlands,Zografia Popoli/ Greece, Zefi Tiftiksoglou/ Greece

 

Το Λιβάδι του Εφήμερου VI

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τοποθέτηση των έργων με την συμμετοχή 33 καλλιτεχνών. Τα έργα θα μείνουν στην φύση μέχρι να τα απορροφήσει.

(Εγκατάσταση με χαρτοκουτόχορτα και ζωντανό ήχο. 2023 , Σύνθια Γεροθανασίου, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου)

Εντωμεταξύ νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 30/6 στο δάσος...

-Δουλέψαμε πάνω σε ένα μεγάλου μεγέθους ομαδικό έργο στο διπλανό δάσος. Ιδέα/υλοποίηση: Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μονογιός, Θανάσης Ράπτης, Κώστας Κουμλής Ανδρέας Λάσκαρης. ...δείτε το βίντεο 


-Προσπαθήσαμε να κάνουμε ανακομιδή των έργων που είχε γίνει η απόκρυψή τους στο χωράφι με πρωτοβουλία της Λέας Καββαδία και της Μαρίας Αδάμου. Αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό, καθώς φαίνεται ότι τα έργα αποροφήθηκαν πλήρως από τη φύση! Αυτά τα έργα προέρχονταν από τη δράση του 'MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών' για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού καλλιτέχνη Joseph Μπόις και συνδέεται συμβολικά με τη φύτευση 7000 βελανιδιών από τον Μπόις στο Κάσσελ.


-Εύη Χατζημητάκου και Γιώργος Ασκούνης. Ρerformance "Γραμματική_Πτώση" ...δείτε το βίντεο 

 

Το βράδυ της Παρασκευής 30/6 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού...

-ο Βασίλης Καρκατσέλης μίλησε για τα έργα που έχει κατασκευάσει στο Λιβάδι του Εφήμερου στην 10ετία λειτουργίας του. Τίτλος: 'Από το ΕΦΗΜΕΡΟ στο ΜΕΤΑ'. ...δείτε το βίντεο


-ο Βασίλης Αλεξάνδρου παρουσίασε επιλογές από το έργο του. ...δείτε το βίντεο 


-προβλήθηκε -παρουσία των δημιουργών- το ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στη γη» της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, με πρωταγωνιστή τον κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη.  ...δείτε μικρό απόσπασμα από την ταινία
 

Στο μεταξύ 'τρέχει' μέχρι 31/7/2023 mailart (ταχυδρομική τέχνη) με την συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. 

-Διεθνής Έκθεση Ταχυδρομικής Τέχνης με θέμα: 'Το Εφήμερο στην Τέχνη  ... περισσότερα 

Τα έργα θα παρουσιαστούν την εβδομάδα της Παναγίας (12-16/8) στο σχολείο του χωριού.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, στις 12 το μεσημέρι και στο πλαίσιο της διοργάνωσης 'To Λιβάδι του Εφήμερου VΙ', θα αναρτήσουμε τα έργα της mail art στο χωράφι (μαζί με τα υπάρχοντα έργα) και θα τα αφήσουμε να απορροφηθούν από τη φύση.

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε 2 χρόνια, στο χωριό Λιβάδι (Δήμου Θέρμης του Νομού Θεσσαλονίκης), ένα τετραήμερο εργαστήριο καλλιτεχνών  (Πέμπτη 29/6 - Κυριακή 2/7/2023), στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας υλικά που συλλέγουν από τη γύρω περιοχή. Σε συνεργασία με την κολεκτίβα αρτίστικα 'Κούκος'.

Με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης, της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών

Μόνιμο θέμα: 'Τέχνη και Εφήμερο'

https://www.facebook.com/events/845875406885164

Συμμετέχουν: Ελένη Τσιαξερλή, Άμπι Τσιγάρα, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιάννης Σταμενίτης, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ανδρέας Λάσκαρης, Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μονογιός, Στεφανία Πατρικίου, Ελεάννα Μπάρμπα, Ανδριάνα Ρίζου, Γιώργος Καμπούρης, Ισμήνη Γούλα, Κώστας Κουμλής, Λέα Καββαδία, Ελένη Περαντζάκη, Βασιλική Αργυροπούλου, Eva Maria Ohrebauer(DE), Στέλιος Ντεξής, Χάρης Κοντοσφύρης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιάννης Χολογγούνης, Έκτορας Μαυρίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Έλσα Τσιτουρίδου, Ελένη Κλώνα, Χρυσάνθη Μάλαμα, Σταύρος Παναγιωτάκης, Σύνθια Γεροθανασίου, Μαρία Αδάμου, Γιώργος Πάλλης, Στέλλα Αποστολάκη.

Από την Πέμπτη 29/6 μέχρι και το Σάββατο 1/7 οι καλλιτέχνες μπορούν -μετά από συνεννόηση- να έρχονται στο χώρο και να δουλεύουν το έργο τους. Θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Θα υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και αναλώσιμα όπως σύρμα, σχοινί κλπ

Θα λειτουργεί καθημερινά η τελετουργική performance: 'Γυμνοί ασκητές, ο ναός της τέχνης μας, το μοντέλο'. Εικαστική επιμέλεια: Κωνσταντία Βλαχίδου, Εφημέριος: Ο Σταμάτης Χ.

Την Παρασκευή 30/6 έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις για να μπορούν οι επισκέπτες να συμμετέχουν ή να τις παρακολουθήσουν όλες με μια επίσκεψη.

Νωρίς το απόγευμα στο δάσος...
-3μμ θα δουλέψουμε πάνω σε ένα μεγάλου μεγέθους ομαδικό έργο στο διπλανό δάσος. Ιδέα/υλοποίηση: Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μονογιός, Θανάσης Ράπτης, Κώστας Κουμλής Ανδρέας Λάσκαρης.
-5μμ θα γίνει ανακομιδή των έργων που έγινε η απόκρυψή τους στο χωράφι με πρωτοβουλία της Λέας Καββαδία και της Μαρίας Αδάμου. Αυτά τα έργα προέρχονται από τη δράση του 'MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών' για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού καλλιτέχνη Joseph Μπόις και συνδέεται συμβολικά με τη φύτευση 7000 βελανιδιών από τον Μπόις στο Κάσσελ.
-6μμ performance "Γραμματική_Πτώση". Εύη Χατζημητάκου - Γιώργος Ασκούνης

Από τις 8.00'μμ και μετά στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού...
-ο Βασίλης Καρκατσέλης θα μιλήσει για τα έργα του που θα εκτίθενται στο χώρο. Τίτλος: 'Από το ΕΦΗΜΕΡΟ στο ΜΕΤΑ'.
-ο Βασίλης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει το έργο του.
-θα προβληθεί παρουσία των δημιουργών το ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στη γη» της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, που έχει σαν πρωταγωνιστή τον κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το Σάββατο 1/7, 5μμ, θα γίνουν εικαστικά παιχνίδια στη φύση με την συμμετοχή των παιδιών του χωριού. Συντονίζουν οι εικαστικοί/ παιδαγωγοί Ελεάννα Μπάρμπα και Στεφανία Πατρικίου

-Στις 8μμ θα γιορτάσουμε μαζί με τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες τον 'Κλήδονα' με τις αναμμένες φωτιές και παραδοσιακή μουσική.

Την Κυριακή 2/7, 12 το μεσημέρι θα γίνει ξενάγηση στα έργα που δημιουργήθηκαν στο χωράφι, παρουσία των καλλιτεχνών.

Φωτογραφία και εφήμερη τέχνη

Από το 2013 -και κάθε δυο χρόνια- καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη φιλοξενούνται στο ορεινό χωριό Λιβάδι (λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη), όπου και συμμετέχουν σε ένα 5ήμερο συμπόσιο-εργαστήριο αφιερωμένο στην εφήμερη τέχνη. Δημιουργούν το καλλιτεχνικό τους έργο σε ένα ιδιόκτητο, περιφραγμένο χώρο δίπλα στο δάσος, χρησιμοποιώντας κυρίως υλικά που βρίσκουν στη γύρω φύση, καθώς και τα δικά τους υλικά που φέρνουν μαζί τους. Χώμα, πέτρες, νερό, οργανικά, όπως ξύλα ή φύλλα, αλλά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως μέταλλα, σύρματα, τσιμέντο, ξύλινες κατασκευές, υφάσματα, φωτογραφίες. Τα έργα αυτά έχουν τον χαρακτήρα του εφήμερου, καθώς σταδιακά απορροφώνται από τη φύση. Η μεταμόρφωση των έργων αποτυπώνεται φωτογραφικά σε όλα τα στάδια και ως άλλα έργα πλέον -ή ως μέρη από τα διασωθέντα τμήματά τους- μπορούν να ενταχθούν στη δημιουργία των καλλιτεχνών των επόμενων διοργανώσεων, χρόνια μετά!

Εφήμερη χαρακτηρίζεται η τέχνη που από την αρχή της σύλληψης και δημιουργίας της δε βάζει ως προτεραιότητα τη διατήρηση σε βάθος χρόνου του έργου τέχνης, κάτι πχ που επιθυμεί ο καλλιτέχνης για ένα εικαστικό του έργο προς πώληση. Ο εφήμερος χαρακτήρας ενός έργου, ιδιαίτερα όταν αυτό εγγράφεται στη φύση και με υλικά του άμεσου περιβάλλοντος, ορίζει μερικώς και τη στάση ζωής του δημιουργού και τον τρόπο άσκησης της τέχνης του, καθώς και κάποια στοιχεία της φόρμας του ίδιου του έργου. Ο καλλιτέχνης μπαίνει σε υπαρξιακό δίλημμα, καθώς πρέπει να ξεπεράσει το ναρκισσισμό του και να αποδεχτεί το γεγονός ότι το έργο του θα απορροφηθεί από τη φύση και δε θα γίνει το όχημα για την 'αθανασία' του.

Η εφήμερη τέχνη αποθανατίζεται από τη φωτογραφία, που δίνει άλλου τύπου ζωή στο εφήμερο έργο, καθώς το κοινωνεί διαχρονικά στο κοινό του και στην ιστορία. Το εφήμερο καλλιτεχνικό έργο δημιουργείται, το βλέπουμε/υπάρχει για κάποιο χρονικό διάστημα, και σύντομα, για διάφορους λόγους, φθείρεται, χάνεται, και αυτό είναι ένα αναπόσπαστο μέρος ενός κύκλου ύπαρξης, που έχει προϋπολογιστεί κατά τη δημιουργία του. Η φωτογραφία είναι ένα κατ' ανάγκην αναπόσπαστο  και υπολογίσιμο κατά τη διαδικασία παραγωγής κομμάτι, ένα απαραίτητο συμπληρωματικό μέσο για να αντιληφθούμε τον απόλυτο κύκλο δημιουργίας – φθοράς, είναι το παράπλευρο εργαλείο διάδοσης της εφήμερης τέχνης.

Εξ αιτίας του χαρακτήρα του εφήμερου που χαρακτηρίζει τα έργα τέχνης των καλλιτεχνών του εφήμερου, πχ των Christo και Jeanne- Claude, Julian Beaver και Andy Goldsworthy, η φωτογραφία παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην απαθανάτιση της προσωρινής παρουσίας τους, της όποιας δυναμικής τους, της ομορφιάς ή των προβληματισμών που οι συνθέσεις/ εγκαταστάσεις αποπνέουν.
Όπως είπε ο ίδιος ο Goldsworthy: “...Κάθε έργο αναπτύσσεται, επιζεί, αποσυντίθεται, μέρος ενός κύκλου τον οποίο η φωτογραφία μπορεί και μας δείχνει σε όλη του την έκταση, υπογραμμίζοντας μάλιστα και αναδεικνύοντας τη στιγμή που το έργο έχει τη μεγαλύτερη ζωντάνια...”

Το πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να βλέπουμε την (αυθεντική) εφήμερη τέχνη για όση ώρα υφίσταται και στον τόπο που δημιουργήθηκε, το καταλαβαίνουμε με το που θα διανοηθούμε πως το έργο δε θα βρίσκεται εκεί και έτσι για πάντα. Μέσω της φωτογραφίας, όλα αυτά τα συντόμου παρουσίας κομμάτια/έργα μπορούν να τεκμηριωθούν και να διανεμηθούν στις επερχόμενες γενεές, όχι μόνον ως ιστορία, αλλά και ερωτηματικό για την αποστολή της τέχνης, τα μέσα της, τα ζητήματα που θέτει και τα ερωτηματικά που, ενδεχομένως, αυτή μπορεί να θέτει στους συγχρόνους και τον εαυτό της.

Θανάσης Ράπτης – Φωτογράφος 

 

 

Την Κυριακή 12/3/2023, ο Θανάσης Ράπτης ήταν προσκεκλημένος στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο ΣΚΕΤΒΕ στην αίθουσα αμφιθεάτρου του κτιρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13, και μίλησε στο πλαίσιο της ενότητας: Τέχνη και Φύση.

Θέμα: "Λιβάδι του Εφήμερου: Τέχνη στη φύση με εφήμερα υλικά"