2022 - 2023. Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη νέα εποχή

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισήλθε στη νέα εποχή με ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα διοίκησης, που απαρτίζεται από τους φωτογράφους Ισμήνη Γούλα, Βασίλη Καλλία και Θανάση Ράπτη.

Το θέμα που απασχολεί το ΦΚΘ φέτος είναι η φωτογραφία στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των δικτύων, ανιχνεύοντας πώς το μέσο διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το πρότζεκτ ολοκληρώνεται στα τέλη του 2023 με μια μεγάλη έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θερσσαλονίκης και θα περιλαμβάνει έργα που θα εξερευνούν τη θέση και τη λειτουργία της φωτογραφικής εικόνας στην ψηφιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα: η ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και η ανάδειξή τους ως το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, η διάχυση των τεχνολογιών μαζικής επιτήρησης με την συγκέντρωση και “εξόρυξη” των “big data”, καθώς και η ιδιαίτερα εκστατική εμφάνιση των αλγορίθμων τεχνητής νοημόσυνης και Blockchain με εφαρμογές όπως το Chatgpt, το Midjourney και το NFT αντίστοιχα, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες όπου οι καλλιτέχνες θα προσεγγίσουν τα πιο σύγχρονα ζητήματα της φωτογραφικής εικόνας αλλά και της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Η έκθεση θα συνοδευτεί από ημερίδα αφιερωμένη στη θέση της φωτογραφικής εικόνας στην ψηφιακή εποχή. 

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία σειρά μηνιαίων διαλέξεων, όπου αναλύθηκαν οι παράμετροι και οι προκλήσεις της νέας εποχής, μέσα στην οποία διαμορφώνεται η τέχνη της φωτογραφίας.

Οι παρουσιάσεις διαρκούσαν περίπου 50’ και ακολουθούσε συζήτηση. 

Αναλυτικότερα: 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 «η φωτογραφία στη ψηφιακή εποχή, μια εισαγωγή»  Βασίλης Καλλίας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 «η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη φωτογραφία» Βασίλης Καλλίας

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 «global mass surveillance και η τέχνη της φωτογραφίας» Βασίλης Καλλίας

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 «Τεχνητή Νοημοσύνη και δημιουργικότητα - Η περίπτωση του midjourneytogreece» Τάσος Παναγιώτου

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 «GaUNs* + A.I. Οι Tεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπηρεσία της Τέχνης»  Γιώργος Δρόσος 

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 «πώς βιώνω τη ψηφιακή εποχή εγώ ο φωτογράφος» συζήτηση και παρουσίαση εργασιών.

*Όλες οι συναντήσεις θα γίνονται κατά βάση δια ζώσης στο χώρο παρουσιάσεων 'ΚΗΠΟΣ', Γλάδστωνος και Παλαμά 2, (πάνω από την πλατεία Βαρδαρίου), με παράλληλη σύνδεση μέσω ΖΟΟΜ για τα μέλη του ΦΚΘ που κωλύονται να είναι παρόντα ή κατοικούν σε άλλες πόλεις.

επιμέλεια: Βασίλης Καλλίας 

kallias.vasilis@fkth.gr

Το πρότζεκτ με τη θεματική αυτή θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη έκθεση που θα γίνει το Δεκέμβριο του 2023 και θα συμμετέχουν καλλιτέχνες-μέλη του ΦΚΘ, καθώς και άλλοι επιλεγμένοι καλλιτέχνες. 

Χώρος διεξαγωγής: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

επιμελητές έκθεσης: Μαρία Κενανίδου, Ιστορικός της Τέχνης - Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος

........................................................................................

Κάθε δεύτερο μήνα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης Portfolio στα μέλη μας κατόπιν δήλωσης συμμετοχής μέσω email τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την επιθυμητή ημερομηνία. Περίπου 20’ διάρκεια το άτομο.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Υπεύθυνη επικοινωνίας portfolio review: Ισμήνη Γούλα

ismini.goula@fkth.gr

.................................................................................................................................

Μέσα στη χρονιά και ανάλογα με τις ανάγκες των μελών θα διοργανωθούν  θεματικά εργαστήρια. 

-Σκοτεινός θάλαμος 

-Φωτοχαρακτική

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θανάσης Ράπτης

raptis.thanasis@fkth.gr

......................................................................................

... επίσης έχει ολοκληρωθεί το Open Call: Έκθεση "Φωτογραφίζουμε τις περιοχές Natura!"

https://www.fkth.gr/el/node/1234                          https://www.facebook.com/events/1060225981623192/

 

Ακολουθούν:


29/6 - 2.7.2023 Το Λιβάδι του Εφήμερου VI  https://www.fkth.gr/el/node/1229

Συμμετοχές μέχρι 31.7.2023 OPEN CALL: Mail Art "Το Εφήμερο στην Τέχνη"   https://www.facebook.com/events/809128027302251

 

Το ΔΣ είναι ανοικτό σε προτάσεις μελών για παράλληλες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προϋπόθεση ότι αν εγκριθούν θα τις αναλαμβάνουν αυτ@ που θα φέρνουν τη πρόταση.  

Ευχόμαστε ένα υπέροχο φωτογραφικό ταξίδι! 

«Η φωτογραφική εικόνα ως ένα υβριδικό αντικείμενο, εικόνα και πληροφορία συνυφασμένα σε μία οντότητα, μοιάζει να αποτελεί το μόνο μέσο που περιπλέκεται τόσο έντονα και καθοριστικά με την εποχή της πληροφορίας στην οποία έχουμε εισέλθει. Έχοντας σαν κυτταρική της βάση πλέον το εικονοστοιχείο (pixel) έχει κατακλύσει, ως το κυρίαρχο μέσο, την επικοινωνία. Καταφέρνει όχι μόνο να μετατρέψει τον κόσμο σε εικόνα αλλά παράλληλα και σε οπτικά δεδομένα που διατρέχουν χειμαρρωδώς τη δικτυωμένη πραγματικότητα του 21ου αιώνα τροφοδοτώντας και ανατροφοδοτώντας τα πληροφορικά συστήματα τα οποία προσπαθούν να την αναλύσουν, να την κατανοήσουν, να την προβλέψουν, να την μιμηθούν, να την απλοποιήσουν και μια σειρά άλλων λειτουργιών, αθέατων και απρόβλεπτων. Παρατηρώντας και εμβαθύνοντας σε αυτό το φαινόμενο γεννιούνται αμέτρητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Ψηλαφώντας λοιπόν αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τις νέες όψεις της φωτογραφικής εικόνας και να συμβαδίσουμε με τις πιο σύγχρονες προβληματικές της σύγχρονης τέχνης.»-- Βασίλης Καλλίας