Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, 8μμ, ο Βασίλης Καλλίας μέσω της πλατφόρμας Zoom έκανε παρουσίαση με θέμα:
«Ψηφιακή Φωτογραφία - Μια αλλαγή παραδείγματος ή απλά μια διαφορετική τροπικότητα»
Πρόκειται για την πρώτη, εισαγωγική παρουσίαση της θεματικής «η ψηφιακή εποχή» που επιλέχθηκε από το ΦΚΘ για τη φετινή χρονιά και γίνεται αποκλειστικά για τα μέλη. Θα ακολουθήσουν άλλες έξι και το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο με μια έκθεση.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση.
Όσα μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου ενδιαφέρονται να λάβουν το κείμενο της περίληψης με τα λινκ και να παρακολουθήσουν το βίντεο της παρουσίασης να το δηλώσουν στο επίσημο εμαιλ του ΦΚΘ fkthessaloniki@gmail.com για να παραλάβουν τον σύνδεσμο στο youtube.
Η φωτογραφία εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία του νέου αιώνα φέροντας μαζί με την κινούμενη εικόνα όλο το φορτίο της τεχνολογικής εξέλιξης και των νέων σημαινόντων που επέδρασαν και συνεχίζουν να επιδρούν καταλυτικά στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η σύγχρονη τέχνη έχει εισέλθει ήδη στην μετα-μεταμοντέρνα εποχή και οι καλλιτέχνες καλούνται να ξεπεράσουν την πρώτη αμηχανία εμβαθύνοντας στην νέα εικόνα στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των δικτύων, ανιχνεύοντας πώς το μέσο διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.
«Η Τρίτη βιομηχανική επανάσταση, αποκαλούμενη και ως ψηφιακή επανάσταση της οποίας το λίκνο θεωρείται η εφεύρεση του τρανζίστορ στα μέσα του 20ου αιώνα, αποτελεί μια ιστορική περίοδο που για πολλούς θεωρείται ότι την έχει διαδεχτεί η Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ιστορική περίοδο.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα αυτής της περιόδου είναι η ανάπτυξη και ευρεία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση της πληροφορίας, η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων και η εξέλιξη τις ρομποτικής τεχνολογίας. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά διαφαίνεται ότι ορίζουν μια νέα πραγματικότητα όπου αναγκάζουν την ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη με μια διαδικασία ηθικού και οντολογικού επαναπροσδιορισμού.
Η φωτογραφία γνωρίζουμε ότι ιστορικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες της βιομηχανικής επανάστασης, σε σημείο σχεδόν ταυτοτικό, μιας και η κατηγορία της εικόνας που εισήγαγε στον ανθρώπινο πολιτισμό, ταυτίζεται απόλυτα με την ιδεολογική μετατόπιση που συντελέστηκε μετά τον διαφωτισμό. Με την φωτογραφία ως όχημα βλέπουμε να προωθείτε η εξέλιξη των μεταβιομηχανικών κοινωνιών και του μοντέρνου υποκειμένου. Περίπου μετά από μια “αναλογική” ιστορία 150 χρόνων, την βρίσκει το σήμερα με ψηφιακό “σώμα” να κατακλύζει τον δυτικό πολιτισμό και όχι μόνο, σε βαθμό που μιλάμε για Οπτικό Πολιτισμό και Οπτική Κουλτούρα.
Μέσα από το εγχείρημα που αναλάβαμε σαν Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην πρώτη μας συνάντηση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την ιστορία της Ψηφιακής Φωτογραφικής Εικόνας, τη θέση και τις κοινωνικές της λειτουργίες μέσα στον σύγχρονο πολιτισμό και να στοχαστούμε τι είναι αυτό το αντικείμενο που λέγεται Ψηφιακή Φωτογραφία, τι σχέση έχει με τη Φωτογραφία στην αναλογική της εκδοχή και σε τι διαφέρει. Θεωρούμε ότι η εμβάθυνση και κατανόηση του σύγχρονου καθεστώτος της φωτογραφικής εικόνας είναι ένας δρόμος για την κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας, μιας και η φωτογραφία συνεχίζει να πρωτοστατεί ως το είδος της εικόνας που συγκεντρώνει όλη την ιδεολογία του σήμερα.»
Βασίλης Καλλίας