Τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη 2018 το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας την προσπάθειά του για διάλογο υπέρ της φωτογραφίας με τις ανοικτές στο πλατύ κοινό της πόλης «μηνιαίες συναντήσεις για τη φωτογραφία»,φιλοξένησε,στο CAFE BAZAAR, τον φωτογράφο και δάσκαλος Φωτογραφίας Αχιλλέα Νάσιος, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αχιλλέας Νάσιος είναι φωτογράφος και video-artist, γεννημένος στην Ελλάδα το 1963.
Σπούδασε σχεδιασμό έκθεσης στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK).
Απόκτησε Master στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την ΑΣΚΤ της Αθήνας (ASFA)
Συνεργάστηκε με την Βασιλική Σχολή των Τεχνών της Στοκχόλμης (KKH) σε ειδικό
project για τη βίντεο-τέχνη.
Εργάστηκε επί 12 έτη σαν καθηγητής στο τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ της Αθήνας και δίδαξε καλλιτεχνική φωτογραφία επί 2 έτη στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διδάσκει φωτογραφία, σχεδιάζει και επιμελείται εκθέσεις από το 1995.
Από το 2007 ζει στη Σουηδία, όπου εργάζεται σαν καλλιτέχνης καθώς και σαν δάσκαλος Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας.
Περισσότερες πληροφορίες, κείμενα και φωτογραφίες στη διεύθυνση: anikon.org
Λίγα λόγια για την παρουσίαση
Όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν στη συνάντηση αυτή, πνεύματος και φωτογραφίας, γνώρισαν έναν σημαντικό δάσκαλο και καλλιτέχνη.
Πολυπράγμων, ευαίσθητος, με βαθειά γνώση για την Τέχνη, αλλά και παθιασμένος με αυτήν, έμπειρος Δάσκαλος (από την καλά οργανωμένη οπτική παρουσίαση στον προτζέκτορα ως την γλώσσα του σώματος και τον χρωματισμό της φωνής του) κράτησε για δύο ώρες αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του.
Με το τέλος της βασικής παρουσίασης και εξ αιτίας αυτής, τέθηκαν ερωτήματα προς τον εισηγητή και δημιουργήθηκε συζήτηση, που καθώς δεν πρόλαβε να καλύψει τα πάντα, ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα στο ισόγειο του Bazaar με μπύρα και κρασάκι (για όσους τυχερούς παρόντες).
Μέσα από όλη αυτή την αμφίδρομη και διαδραστική διαδικασία, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον από τα μέλη του ΦΚΘ για τη συνέχιση της επαφής με τον εισηγητή, ίσως μέσα από κάποιας μορφής σεμινάριο ή εργαστήριο που ενδεχομένως θα προκύψει στο μέλλον.
Σαν ΥΓ
Αυτές οι δωρεάν ζωντανές συναντήσεις με ενεργούς δημιουργούς της «πρώτης γραμμής» (με φορείς πολλές φορές αντικρουόμενων μεταξύ τους απόψεων, όχι εξ ανάγκης αλλά από άποψη για το πόσες φωτογραφίες «μπορούν ή επιτρέπεται» να υπάρχουν) ας ελπίσουμε να μη σταματήσουν, κάτω από την οικονομική πίεση προς τον φορέα (ΦΚΘ), αλλά και προς τους ίδιους τους δημιουργούς.
Η προσφορά του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που συνεχίζει το μοναδικό άοκνο αγώνα του (προς κοινό και όλους τους φωτογράφους της συμπρωτεύουσας) για συζήτηση επάνω στο τι σκέπτεται, τι είναι, τι φωτογραφίζει, και οπωσδήποτε πως φωτογραφίζει η Φωτογραφία σήμερα, ας ελπίσουμε να συνεχιστεί, όσο δύσκολη και αν είναι (και σε επίπεδο οργάνωσης), και, κυρίως αυτό, σε επίπεδο κατανόησης και ανανοηματοδότησης των θεμάτων που κάθε φορά θίγονται. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει ο δημιουργός κάτι έξω από αυτόν (στο ΤΩΡΑ και όχι μετά από χρόνια), να το «χωνέψει», και ως δικό του «ιδίωμα» πλέον να το χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τα όσα τον απασχολούν, φυσικά με εικόνες (που είναι η δική μας περίπτωση) και όχι με λόγια.