07.06.2017 Βασίλης Καρκατσέλης. Εργαστήριο παρασκευής χαρτιού

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να διευρύνει τα εργαλεία με τα οποία ο φωτογράφος μπορεί να εργαστεί και ζυμωθεί με το έργο του, συνεχίζοντας τον κύκλο εργασιών που άνοιξε τα τελευταία χρόνια με μία σειρά περιφερειακών της φωτογραφίας εργαστηρίων, όπως αυτό της Ταχυδρομικής Τέχνης (Mail Art), της συγκόλλησης ετεροχρονιών και ετεροτοπιών φωτογραφικών αποσπασμάτων (Collage) κα, συνεχίζει με μία σειρά εργαστηρίων για το Καλλιτεχνικό Βιβλίο (Artist’s Book).

Υπενθυμίζουμε πως: Σε αντίθεση με ένα βιβλίο για την τέχνη, έναν κατάλογο έκθεσης ή μια καλλιτεχνική μονογραφία που τείνουν να παρουσιάζουν έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν σε άλλο μέσο, ​​ο όρος "βιβλία καλλιτεχνών"  αναφέρεται σε εκδόσεις που έχουν σχεδιαστεί ως έργα τέχνης από μόνα τους.

Η σειρά αυτή ξεκίνησε με μία εισαγωγή προετοιμασίας για το από τον Βασίλη Καρκατσέλη (ορισμοί, θεωρία και πολλά παραδείγματα έργου δημιουργών από διάφορες τέχνες), καθώς το «Καλλιτεχνικό Βιβλίο» είναι ένα καινούργιο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το ΦΚΘ. (βλ. και http://www.fkth.gr/el/kallitexniko-vivlio)

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 με το πρώτο δοκιμαστικό εργαστήριο παρασκευής χαρτιού από τον ίδιο, στο εργαστήριο της Παπαμάρκου 25. Ήταν ένα εργαστήριο παρασκευής χαρτιού από οποιοδήποτε τύπο χαρτιού ή έτοιμο πολτό. Χρησιμοποιήθηκαν εφημερίδες, φάκελοι, χαρτιά συσκευασίας, έγχρωμα διακοσμητικά χαρτιά, και ότι άλλο δεν πετά ο δημιουργός αλλά ανακυκλώνει με δημιουργικό τρόπο, προκειμένου να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, το αποτέλεσμα που θα προσδώσει κάτι πνευματικό στο έργο του (πέραν της τεχνικής).

Σε αυτές τις «χειροποίητες σελίδες εκτός από την τεχνική κατασκευής τους και τον τρόπο που τους προσάπτουμε την κατάλληλη χρωματική απόδοση, παρουσιάστηκαν μέθοδοι δημιουργίας υφής, ένθεσης φωτογραφιών, φυτών αλλά και άλλων αντικειμένων.

Σε περίληψη

Η διαδικασία της κατασκευής του χαρτιού από χαρτί περιλαμβάνει τρία στάδια: τη δημιουργία του χαρτοπολτού, τον σχηματισμό του φύλλου και το στέγνωμα.

Περιληπτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:
Κόβουμε το χαρτί σε μικρά κομματάκια, τα βάζουμε σε νερό για να μαλακώσουν/μουσκέψουν (αν το νερό είναι ζεστό καλλίτερα).

Χτυπάμε στον αποχυμωτή ή το μπλέντερ το μίγμα (αρκετά νερουλό), έως ότου γίνει ομοιογενής πολτός.

Χύνουμε το μίγμα σε επιφάνεια μη απορροφητική και με τα χέρια δημιουργούμε τη σελίδα μας

ή

αν διαθέτουμε το απαραίτητο κατάλληλο πλαίσιο (με σίτα) σε οριοθετημένο το μέγεθος της σελίδας που επιθυμούμε να κατασκευάσουμε, το χρησιμοποιούμε (πολλοί τρόποι), ώστε όλη η σειρά των φύλλων που θα δημιουργήσουμε να έχει το ίδιο μέγεθος. Μεταφέρουμε από τη σίτα (καλούπι) το φύλλο σε επιφάνεια για να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει αποκολλούμε με προσοχή και είμαστε έτοιμοι δια τα περεταίρω.