07.02.2017, Έκθεση του Τηλέμαχου Γαροφαλλίδη με τίτλο: «Κουδουνοφόροι», Καφέ Νίκης 35

"Κουδουνοφόροι"

Μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του

4ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2017

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ»

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00 σας προσκαλούμε στο Καφέ Νίκης 35 (Λεωφ. Νίκης 35) για τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης φωτογραφίας, του Τηλέμαχου Γαροφαλλίδη, με τίτλο: «Κουδουνοφόροι».

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η φωτογραφία από μόνη της είναι ΤΕΧΝΗ. Τέχνη έκφρασης αλλά και καταγραφής μιας πραγματικότητας. Στην φωτογραφία του Τηλέμαχου δεν υπάρχει αναπαράσταση ή μορφοποίηση πρώτης ύλης. Υπάρχει η καταγραφή και η διάσωση μιας ελάχιστης (από τα εκατομμύρια) στιγμής, ενός γεγονότος, και αυτή τη «διάσωση» επιθυμεί, μέσω της έκθεσης των φωτογραφιών του, να την ταξιδέψει στο χρόνο.

Φωτογραφία είναι ένα “κλικ” στον χρόνο που μένει όμως, ίσως, και για πάντα. Η καταγραφή του γεγονότος και της στιγμής που συγκίνησαν, που ερέθισαν το μάτι του φωτογράφου.

Αυτή η έκθεση είναι ένας άλλος τρόπος παρουσίασης μιας φωτογραφικής εικόνας, είναι ένας πειραματισμός  που θέλει να προκαλέσει  διάλογο με το κοινό της πόλης.

Η φωτογραφία από απλή καταγραφή, από ντοκουμέντο , επιζητά να γίνει κάτι περισσότερο, κάτι σαν εικαστικό έργο.

Κρατάει τα χαρακτηριστικά της, δεν αλλοιώνεται ψηφιακά όπως συνηθίζεται τελευταία, αλλά ζητά τη βοήθεια για την προβολή της και συνδιαλέγεται με άλλα υλικά. Ένας καμβάς ζωγραφικής επεξεργασμένος με ρητίνες και χρώματα γίνεται το backround επάνω στο οποίο θα λάμψει και αναδειχθεί η αρχική εικόνα, η κυρίως φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι ένα κλικ στην παρέλαση των κουδουνοφόρων, που γίνεται στον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης, από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους, κάθε τέτοια εποχή. Οι κουδουνοφόροι  ταράζουν την ησυχία της πόλης συνδέοντας μας με το βαθύ παρελθόν, το θεό Διόνυσο και τις αρχαίες γιορτές αναγέννησης της φύσης. Είναι ένα πάντρεμα της «Σαλονίκης» με τις περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων που συνεχίζουν αυτό το έθιμο. Η πομπή των κουδονοφόρων είναι ένας θεσμός που μας ταξιδεύει στα χρώματα, τους ήχους και τις μουσικές, στα σύμβολα, στο αρχέγονο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με τον δικό τους τρόπο οι φωτογραφίες αποτυπώνουν αυτές τις μοναδικές στιγμές για την πόλη μας και συμβάλουν με τον τρόπο τους στη διαιώνιση αυτού του πανάρχαιου εθίμου.

Καθόλου τυχαία ο τόπος της έκθεσης βρίσκεται επάνω στην πορεία των κουδουνοφόρων.

 

Σύντομο βιογραφικό του Τηλέμαχου Γαροφαλλιδη

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και δουλεύει σαν φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο. Με τον ερχομό της ψηφιακής εποχής μετεκπαιδεύτηκε στην ψηφιακή φωτογραφία. Παρακολούθησε και παρακολουθεί σεμινάρια με Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικάνους φωτογράφους, πιστεύοντας ότι η Τέχνη και ειδικά αυτή της φωτογραφίας δεν είναι κάτι το στατικό αλλά κάτι που συνεχώς εξελίσσεται.

«Όλοι εμείς που την αγαπάμε έχουμε υποχρέωση να μην κωφεύουμε. Μαθαίνουμε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τις εφαρμόζουμε στην πράξη, πειραματιζόμαστε» λέει. 

Διακόσμησε με δουλειές του ξενοδοχεία, cafeé και bar ανά την Ελλάδα, βιβλιοπωλεία και …ένα μπακάλικο. Σε κάποια σπίτια, τοίχοι στολίζονται με φωτογραφίες του. Εφημερίδες, περιοδικά και εκθέσεις φιλοξένησαν κατά καιρούς φωτογραφίες του.


 

Διάρκεια έως:16 Φεβρουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλέφωνο  6932826325

Mail : karrefoto@hotmail.com