« Στον Κήπο »
5 Ιουνίου 2013
Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης.
Τη σχέση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τον Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης την ξέρετε από παλιά.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.
Και φέτος συνεχίζουμε με κάτι διαφορετικό, από επεμβάσεις στον χώρο και έργα χώρου, μέχρι . . . . .
Αφορμή για δράση και πάλι η Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος ( Τετάρτη 5 Ιουνίου).
Πρόσκληση
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, από τις 7μμ, σας περιμένουμε
στον ολάνθιστο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης
Ο Δήμος Παύλου Μελά και οι Φίλοι του Βοτανικού Κήπου
με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος διοργανώνουν μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων μέσα στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης. Δεκατρείς δημιουργοί διαφορετικών ειδικοτήτων θα δημιουργήσουν με την τέχνη τους μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, θα ενσωματώσουν στο περιβάλλον του κήπου γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, πάνω στο χορτάρι, στους θάμνους και τα δένδρα. Παράλληλα με τα μόνιμα εκθέματα θα συμβούν διάφορα που θα κάνουν την παρουσία σας αξέχαστη, ενώ γλύπτες θα σμιλεύουν κορμούς και μοντέλα θα περιφέρουν πρωτότυπες φυσικές εγκαταστάσεις. Ανάμεσα τους και οι φωτογράφοι μας, που θα φωτογραφίζουν με φόντο αυτά που ετοίμασαν φύση και δημιουργοί, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν υλικό για μια κατοπινή μας κοινή δράση.
Συμμετέχουν οι δημιουργοί:
Θάνος Καρώνης, Δημήτρης Γαρδικιώτης, Βασίλης Καρκατσέλης, Μάγδα Μαδεμλή, Γεωργία Γρηγοριάδου, Βιργινία Τσιπυρίδου, Γιάννης Μονογυιός, Γιώργος Τουλκερίδης, Γιάννης Φραγκούλης, Μυρωνίδης Θωμάς, Καίτη Παπαναούμ , Αλέξανδρος Χατζηλιάδης Αθηνά Χατζηαθανασιάδου
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης
Περικλέους 9- Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης τηλ.2310600717,
Λεωφορείο Νο 34, στάση Βοτανικός
Λίγα λόγια σαν απολογισμός της ημέρας
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με μια πρωτότυπη διαδραστική εκδήλωση, που οργάνωσαν οι Φίλοι του Βοτανικού Κήπου σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά. Δώδεκα δημιουργοί παρουσίασαν τη δουλειά τους αλλά και έργα που ετοίμασαν μπροστά στα μάτια του κοινού. Τα περισσότερα έργα παρέμειναν στον Κήπο και ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες για τη σπουδαία προσφορά τους.
Έτσι ο γλύπτης Θάνος Καρώνης δημιούργησε ένα γλυπτό σε κορμό δάφνης ενώ ο Δημήτρης Γαρδικιώτηςχάρισε στον κήπο γλυπτό που δημιούργησε σε έναν κορμό πεύκου. Επίσης εκτέθηκαν έργα τους σε ξύλο που έδεναν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του κήπου.
Η Μάγδα Μαδεμλή πάνω σε μία καστανιά εγκατέστησε όλα τα στάδια της ζωής μιας πεταλούδας.
Η Γεωργία Γρηγοριάδου έπλεξε με γάζες από βαμβάκι μια κούνια και η Βιργινία Τσιτιρίδου εμφάνισε ένα άλογο να ξεπηδάει από μια μπάλα ελαίαγνου.
Ο Γιάννης Μονογυός έδωσε μια κόκκινη πινελιά με μια σύνθεση πάνω στο γκαζόν και ο Γιώργος Τουλκερίδης έντυσε με ένα φόρεμα μια κουκουναριά.
Ο φωτογράφος Βασίλης Καρκατσέλης έφτιαξε με το σώμα του σχηματισμούς αλυσίδας από φωτογραφίες, που συγκροτούσαν ομάδες περιφρούρησης, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν πολλά από τα σπάνια δέντρα του κήπου. Η Καίτη Παπαναούμ μας υποδέχτηκε με τα δικά της στεφάνια από φωτογραφίες .
Κάτω από το κιόσκι σε βάθρα τοποθέτησε ο Αλέξανδρος Χατζηλιάδης και ο Θωμάς Μυρωνίδης τα υπέροχα μικρής κλίμακας γλυπτά τους.
Τέλος η Νανά Χατζηαθανασιάδου έντυσε την Μαρία Γιαννάκου με λουλούδια κάτω από το δέντρο των ευχών, ένα δένδρο που στολίσθηκε με λουλούδια και μεταξωτά μαντήλια φέλτινγκ. Επίσης έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία για μια αναμνηστική φωτογράφιση σε κάδρα στολισμένα με βρύα, λειχήνες και ορχιδέες ή δίπλα σε μια γυναικεία κούκλα ντυμένη και στολισμένη με λουλούδια.
Όλες αυτές οι δημιουργίες μέσα στις μυρωδιές του κήπου και τη μουσική του Φλάουτου της Μαρίας Μελίδου και του σαξόφωνου της Ελπίδας Καρανάσιου δημιούργησαν μια ονειρική ατμόσφαιρα.