10/12 - 15/1 CHEAP PHOTO - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2010. Ομαδική έκθεση στην γκαλερί TETTIX, Τσιμισκή και Διαλέττη 3, στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10-12-2010 στις 8.30μμ

στη Γκαλερί TETTIX (Τσιμισκή και Διαλέττη 3, Τηλ.2310243304), η ετήσια έκθεση

CHEAP-PHOTO, ΦΘΗΝΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2010,

σε επιμέλεια του Θανάση Ράπτη.

Συμμετέχουν: Βίκη-Μαρία Ιωάννου, Θάλεια Καραφύλλη, Alek Lindus, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Κωνσταντίνος Χατζής, Δημήτρης Ζωγράφος, Βιβή Δασκαλοπούλου, Aντώνης Μπιφέρνος, Γιώργος Ουζούνης, Σάββας Κωνσταντινίδης, Σταυρούλα Ντόκου, Νίκος Στεργίου, Σταύρος Σταματίου, Εβίτα Παρασκευοπούλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Έλενα Εφέογλου, Κάλλη Μπέλλου, Ανδρέας Κρομμυδάς, Σοφία Ξυγαλά, Χρυσαλία, Γιάννης Τσιρόγλου, Έλενα Γανδά, Πόπη Ευθυμιάδου, Γιάννης Λογιωτατίδης, Κατερίνα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Λουζικιώτης, Αρίστη Ζαφειράκογλου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Γιώργος Βορδός, Διονυσία Γκέκα, Πόπη Ευθυμιάδου, Βασίλης Μπακαλούδης, Ηλίας Μάρκου, Φάνης Σάικας, Πέτρος Μουρούζης, Σταύρος Νταγιούκλας, Αντιγόνη Κουράκου,.... και ο κατάλογος με τα ονόματα συνεχίζει να εμπλουτίζεται ως την τελευταία στιγμή....

Η έκθεση αυτή, εν μέσω διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης, δίνει τη δυνατότητα στους εραστές της καλής φωτογραφίας και τους φίλους του θεσμού αυτού να αγοράσουν για το σπίτι τους σε φτηνές τιμές αληθινά έργα τέχνης. Στην έκθεση ο κάθε δημιουργός παρουσιάζει ένα μικρό ίσως, αλλά συγκροτημένο τμήμα της δουλειάς του. Αντιπροσωπεύονται πολλές τάσεις της σημερινής φωτογραφίας, πολλές τεχνικές, μεγέθη και μέθοδοι παρουσίασης. Είναι μία απόλυτα πλούσια σε περιεχόμενο και ποιότητα έκθεση που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Ευχής έργον είναι να θελήσει να πάρει στον χώρο του και κάποιο από αυτά, το έργο που τον άγγιξε, που τον συγκίνησε, που θα ήθελε να βλέπει καθημερινά.

Συμμετέχουν παλιοί και νέοι φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα. Όλα τα έργα έχουν ενιαία τιμή πώλησης τα 60 Ευρώ.
Διάρκεια: Μέχρι 15-1-2011

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εδώ και μια δεκαετία εργάζεται για την προώθηση της διεθνούς ιδέας της Φτηνής Τέχνης, ενώ παράλληλα μετέφρασε, τύπωσε και διέδωσε το μανιφέστο WHY CHEAP ART? (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), τονίζοντας ιδιαιτέρως την παραίνεση των δημιουργών του που αναφέρει κατά λέξη: ...Ιδού λοιπόν. Είστε ελεύθεροι να το αντιγράψετε, να το τυπώσετε, να το βάλετε στην ιστοσελίδα σας και να μοιραστείτε το μήνυμά του με τους άλλους...


Σε μια εποχή που οι συγκυρίες παγκοσμίως και πολύ περισσότερο βέβαια στη χώρα μας, δείχνουν τα δόντια τους και στην αγορά τέχνης, η φωτογραφία προσπαθεί να διασωθεί, δίνοντας με αξιοπρέπεια και με λάβαρο την αξία της αληθινής τέχνης, το δικό της αγώνα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δίνεται στον κόσμο η ευκαιρία να αγοράσει σε φτηνές τιμές την καλή φωτογραφία, τη φωτογραφία που δεν κάνε,ι ωστόσο, καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική της αξία. Η τέχνη μ αυτόν τον τρόπο παύει να αποτελεί προνόμιο μίας κοινωνικής ελίτ και γίνεται προσιτή στο ευρύτερο κοινό. 
Γιατί η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. 
... Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει ...
 

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART;
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα .... 
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα.

Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν: ... Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων ...... 
Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής..
Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα.
Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών.


Δείτε στο Internet:
http://www.fkth.gr 
Αντίστοιχες εκθέσεις προηγούμενων ετών. (κίτρινο κουμπί Εκθέσεις Εκτός ΦΚΘ) και 
http://www.breadandpuppet.org/index.html 
http://en.wikipedia.org/wiki/Art_manifesto#Cheap_Art_Manifesto_1984 
http://www.aisling.net/am/cheapart.htm

Το μανιφέστο ΓΙΑΤΙ ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ? 
Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ για πολύ καιρό ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ότι 
η ΤΕΧΝΗ είναι ΠΡΟΝΟΜΙΟ των ΜΟΥΣΕΙΩΝ και 
των ΠΛΟΥΣΙΩΝ. Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ! 
Δεν ανήκει στις τράπεζες και στους μοδάτους επενδυτές. 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ. Δεν μπορείς να τη ΦΑΣ ΑΛΛΑ σε ΤΡΕΦΕΙ. 
Η ΤΕΧΝΗ πρέπει να είναι ΦΤΗΝΗ και προσιτή στον 
ΚΑΘΕΝΑ. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ 
γιατί είναι το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του ΚΟΣΜΟΥ. 
Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ! 
Η τέχνη αφυπνίζει τους κοιμισμένους! 
Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ! 
Η ΤΕΧΝΗ ΨΑΛΛΕΙ ΑΛΗΛΟΥΙΑ! 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ! 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ! 
Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα! 
Η τέχνη είναι σαν τα λευκά σύννεφα στο γαλάζιο ουρανό! 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ! 
ΖΗΤΩ! 
Vermont 1984