10/4-3/5 Ατομική έκθεση της Εύας Μπόγρη στο Καφέ Μπαρ Νίκης 35, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο Α, Β, Γ, Δ ΑΞΙΟΥ . Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

α, β, γ, Δ έ λ τα Α ξ ι ο ύ

εύα μπόγρη φωτογραφίες

Cafe Νίκης 35


Την Παρασκευή 10 Απριλίου, από τις 8 το βραδάκι και μετά, θα σας περιμένουμε στο φιλόξενο μπαράκι της παλιάς παραλίας, Νίκης 35, για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Εύας Μπόγρη.

Η φωτογράφος θα παρουσιάσει την προσωπική της γραφή και προσέγγιση, για την περιοχή των δέλτα και εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, με παλαιές και νέες έγχρωμες φωτογραφίες. Η παραγωγή της έκθεσης είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.


Η ΕΚΘΕΣΗ

«Η πρώτη εργασία μου, που αφορά στο Δέλτα του Αξιού και των άλλων τριών ποταμών (2008), ήταν η απάντησή μου στην πρόσκληση που είχα από τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θα ήταν μία απλή φωτογραφική ξενάγηση - εξερεύνηση. Στην πορεία όμως, η ηρεμία, η μελαγχολία, η ομορφιά και το χρώμα του τοπίου, που ακόμα και σήμερα σφύζει ζωής, με συγκίνησε. Με ώθησε στην πολλαπλή και σε διαφορετικούς χρόνους περιπλάνησή μου στο Δέλτα και αύξησε την επιθυμία μου να θέλω να βρίσκομαι εκεί ξανά και ξανά. Μου δημιούργησε την ανάγκη της εντατικής επικοινωνίας μαζί του και με οδήγησε στην καταγραφή των στιγμών που πέρασα.»

Εύα Μπόγρη
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964 όπου και ζω μέχρι σήμερα.
Εργάζομαι στη ΔΕΗ από το 1989 και είχα συμμετοχή στο θεατρικό της τμήμα. 
Είμαι αυτοδίδακτη φωτογράφος.

2002: Συμμετοχή στο θεατρικό έργο Ποιός ανακάλυψε την Αμερική Θεατρική ομάδα Ρεύμα.
2003-2006: Σπουδές vitraux με την Γιώτα Ιακωβίδου στη σχολή VITRAUX του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας. 
2006: Συμμετοχή στην έκθεση-παρέμβαση Μαγειρεμένες Ωμότητες, που πραγματοποιήθηκε με το άνοιγμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης- Αθήνα. (συνδιοργάνωση δράσης Ανθρώπινο σκάκι ).
2007: Συμμετοχή ως φωτογράφος στη δημόσια δράση TUNNEL 14 στα πλαίσια της αναγνώρισης της 2ης γενιάς μεταναστών- Αθήνα.
2007: Συμμετοχή στο θεατρικό δρώμενο Εκθεση-Αποχαιρετισμός (δεν θα είναι πια ίδια) , Σχεδία, Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Αθήνα. 
2007: Συμμετοχή στην έκθεση Άνθρωποι-Χρώμα-Σίδερο, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (φωτογραφία)
2008: Συμμετοχή στην έκθεση Δέλτα Αξιού - Αλιάκμονα - Λουδία ένας άγνωστος θησαυρός, Μπέη Χαμάμ- Θεσσαλονίκη. (φωτογραφία) 
2008: Συμμετοχή στην έκθεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!, ΕΠΑΣΚΤ-Ορίζοντας - Αθήνα. (φωτογραφία)
2008: Συμμετοχή στην έκθεση, που έγινε στα πλαίσια του 15ου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού, Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας. (φωτογραφία)
2008: Συμμετοχή στην έκθεση Δημιουργώ άρα Υπάρχω Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. (φωτογραφία)
2009: Συμμετοχή στο σεμινάριο φωτογραφίας της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδαςμε διδάσκοντες , Σπ.Τσακίρη, Λ.Δημακόπουλο, Π.Λουλακάκη, Μ.Κουρή, Ν. Πηλό.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ
Στην περιοχή που εκβάλει ο Αξιός σχηματίζεται ένα δέλτα έκτασης 22.000 στρ. Στην ευρύτερη περιοχή εκβάλλουν και οι ποταμοί Λουδίας, Αλιάκμονας και Γαλλικός και μαζί με τις αλυκές Κίτρους δημιουργούν έναν υγρότοπο μεγάλης έκτασης και σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από τις συνθήκες Ράμσαρ και Βέρνης, ενώ επίσης ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.
Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πτηνών όπως ερωδιοί, χαλκόκοτες, νεροχελίδονα, γαλιάντρες κ.α. Συνολικά στην προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα.
Οι όχθες του ποταμού περιβάλλονται από δάση με λεύκες, οξιές και πλατάνια, ενώ όσο πλησιάζουμε στις εκβολές κυριαρχούν τα αλμυρίκια και οι θάμνοι. Στις εκβολές του Γαλλικού εκτρέφονται περίπου 60 νεροβούβαλοι, ενώ στα λιβάδια του Αξιού ζουν ελεύθερα αρκετά κοπάδια αλόγων.
Ο υγρότοπος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα "επιβίωσης" εξαιτίας των παράνομων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Τα βιομηχανικά απόβλητα που μολύνουν τα ύδατα, η αμμοληψία και η λαθροθηρία είναι μερικοί από τους κινδύνους που απειλούν τον οικοσύστημα της περιοχής.