28/6-17/7 ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙΣ. Ατομική έκθεση του Βασίλη Καρκατσέλη στο PORTO VALITSA στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

''Time Portraits''

Έκθεση φωτογραφημάτων του 
Βασίλη Καρκατσέλη
στο Porto Valitsa

Στα πλαίσια του εορτασμού των 13 χρόνων εκδηλώσεων «Κοντά στη Θάλασσα» το Σάββατο 28 Ιουνίου στο χώρο του Porto Valitsa στο παλιούρι Χαλκιδικής, στην Αίθουσα Τέχνης του ξενοδοχείου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη. Στο χώρο του υπαίθριου, πάνω από τη θάλασσα θεάτρου, θα προβληθεί το δεύτερο και πλέον πρόσφατο μέρος της ταινίας του, «Time Portraits» , ενώ θα λειτουργεί από το μεσημέρι έως και τα μεσάνυκτα studio για τη φωτογράφηση των επισκεπτών της έκθεσης από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με σκοπό την ενσωμάτωση των έργων που θα δημιουργηθούν στην ούτως ή άλλως ανοικτή ταινία του.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952. Έχει παρουσιάσει το χαρακτικό και ζωγραφικό του έργο σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αντίστοιχα το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε 28 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει εκδοθεί πληθώρα εντύπων με κείμενα, χαρακτικά και φωτογραφίες του. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων το 1984 ίδρυσε τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σήμερα, ως Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διδάσκει το αντικείμενό του παντού όπου του ζητηθεί. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για την τέχνη, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων. Από την ενότητα έργων: Homage a Braque, 1997. (Πλεγμένες χρωμογενείς φωτογραφίες, λεπτομέρειες.)
 

Στην έκθεση θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά έργα από τέσσερις ενότητες έργων του καλλιτέχνη με ένα κοινό σημείο αναφοράς, την ανθρώπινη φιγούρα. Τα κιβώτια των εκθέσεων ανοίγουν και …τυχαία, χρόνια μετά, έργα μίας λογικής καλούνται να συνυπάρξουν σε αντικριστούς τοίχους με ερωτήματα που έθεσαν έργα διαφορετικού ύφους και αισθητικής διατύπωσης. Μπορεί άραγε μία τέτοια συνλειτουργία να επαναθέσει, όπως σκέφτηκε ο εμπνευστής αυτής της παρουσίας και διευθυντής του χώρου Σωτήρης Λαγουδάκης, το πρόβλημα της σχέσης μας με το πραγματικό, πρόβλημα που αρχικά είχαν διαπραγματευτεί η κάθε μία ενότητα έργων χωριστά και από τη πλευρά της; Υπάρχει άραγε ένας συνδετήριος άξονας που να διαπερνά αυτές τις διαχρονικές αγωνίες διεύρυνσης της αντίληψης μας για τις δυνατότητες της φωτογραφίας; Σε αυτό το μακροχρόνιο ταξίδι με την πέραν των ορίων του μέσου, φωτογραφία υπάρχουν άραγε πράγματα που ξεπεράστηκαν; Μπορούμε να ζητάμε από μία ρεαλιστική μορφή έκφρασης, τη φωτογραφία, να ξεπεράσει το πρόβλημα της αναπαράστασης, να ξεπεράσει το πρόβλημα των δύο διαστάσεών της (τα όρια που θέτει η δυσδιάστατη φύση της);

Info: Παλιούρι Χαλκιδικής, Τ: 23740 92007
Διάρκεια έκθεσης, έως 17 Ιουλίου 2008.

Image removed.

 

 

 

 

ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
TΗΛ: 2374092007 FAX: 2374029405

Μαρία Κενανίδου
Στο περιοδικό CITY URBAN LIVING 27 Ιουνίου 2008

Από την ενότητα έργων:
Εθνικός φονταμενταλισμός με ιδιαίτερη επιρροή, 2004. ( Αστερέωτες αργυροτυπίες, λεπτομέρειες)