4-6/4, Ομαδική έκθεση, φωτογραφικό hapeening και ανοιχτό παιδαγωγικό εργαστήρι για παιδιά, στα πλαίσια της έκθεσης KID AND FUN, στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ KIDS & FUN
4 - 6 Απριλίου 2008 στη Θεσσαλονίκη 
(ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12 ΤΗΣ ΔΕΘ)


 

Kids & Fun!!! Η μεγαλύτερη γιορτή για το παιδί και την οικογένεια!
Ομάδες από διαφορετικές χώρες και φορείς που άπτονται άμεσα στα ενδιαφέροντα των παιδιών ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν τα μικρά παιδιά για ένα τριήμερο, αληθινή γιορτή! Πώς θα μπορούσε να λείψει λοιπόν, από αυτή τη γιορτή το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ;

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, χρόνια τώρα διοργανώνει πρωτότυπες εκδηλώσεις σχετικές με τη φωτογραφία για μικρούς και μεγάλους. Εκθέσεις, διαγωνισμοί φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, happenings στο δρόμο και άλλες δράσεις εξιστορούν τη μακροχρόνια δράση του. Φέτος, στα πλαίσια της συνεργασίας με διαφόρους φορείς, συμμετέχει στο Kids& Fun με ανοιχτό εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά…

Στο χώρο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει, σαν περιβάλλον σκέψης και δημιουργικής επαφής με την όχι εμπορική και illustration εκδοχή της φωτογραφίας, έκθεση με θέμα ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι φωτογράφοι: Γκορίτσας Σταμάτης, Γούλα Ισμήνη, Δοβρίδης Αλέξανδρος, Καρκατσέλης Βασίλης, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παπαχαραλάμπους Γιώργος,

ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΜΑΤΣΑΣ) ΣΤΗΘΗΚΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ . ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, Ο ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ ΒΑΖΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ , ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ , ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΤΗΝ ΤΥΠΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ CLOWN, ΠΑΛΙΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΦΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ STUDIO ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΟΙΚΕΙΟΥΣ.

Μία ιστορία έχει πλεχτεί από πίνακες γνωστών ζωγράφων. Η ιστορία εξηγεί το πέρασμα από τη ζωγραφική στη φωτογραφία και την αντικατάσταση των πινέλων από τη φωτογραφική μηχανή. Τα παιδιά διεισδύουν στους ήρωες των έργων, μεταμφιέζονται και μεταμορφώνονται στους πρωταγωνιστές των ζωγραφικών έργων. Τότε…, οι πίνακες ζωντανεύουν για να αποτυπωθούν από το φωτογραφικό φακό.

Στόχος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ανάγνωση των έργων τέχνης, να συνειδητοποιήσουν την αξία της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και να εκφραστούν ελεύθερα μπροστά στο φακό. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις φωτογραφίες τους στον υπολογιστή και να τις τροποποιήσουν μέσα από ειδικά προγράμματα, κάτι που θα τους επιτρέψει να καταλάβουν το πόση πολύ εργασία υπάρχει πίσω από μία καλή εκτύπωση, πόσο μύθος είναι η άποψη ότι με την ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας, άλλαξε η ουσία της εικόνας και όλα έγιναν εύκολα και απλά. Με τη λήξη της επίσκεψης τους στο εργαστήρι κάθε παιδί θα πάρει ως ενθύμιο τις φωτογραφίες του τυπωμένες.

Στο εργαστήρι συμμετέχουν έμπειροι φωτογράφοι, καταξιωμένοι από το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Εκτός των ωρών του συγκεκριμένου εργαστηρίου και σαν ένα δεύτερο project, οι φωτογράφοι που συμμετέχουν, φωτογραφίζουν τα παιδιά σε studio που έχει στηθεί στο χώρο της φωτογραφίας, κάθονται μαζί τους στον υπολογιστή, διαλέγουν από κοινού με το παιδί που φωτογράφισαν την καλλίτερη εικόνα, την επεξεργάζονται, την τυπώνουν, την υπογράφουν και την παραδίδουν δωρεάν στο μοντέλο τους


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΖΑΡΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΚΗ (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ 


2η Kid & Fun 
Η Μεγαλύτερη Γιορτή για το Παιδί και την Οικογένεια
4-6 Απριλίου 2008 στη Θεσσαλονίκη 
(Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» & Περίπτερο 12 - ΔΕΘ )

Μετά την μεγάλη επιτυχία (16.500 επισκέπτες σε τρεις ημέρες) της 1ης Kid & Fun, πέρυσι, διοργανώνεται και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 4 έως τις 6 Απριλίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, η 2η Kid & Fun, η μεγαλύτερη ψυχαγωγική και εκθεσιακή γιορτή για παιδιά. Πρόκειται για μια πρωτότυπο πολυθέαμα που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι δώδεκα ετών, στους γονείς τους αλλά και σε ευρύτερο κοινό. 
Οκτώ σκηνές παράλληλων εκδηλώσεων και δώδεκα πρωτότυπα δημιουργικά εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» και στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ μας περιμένουν για πρωτότυπη ψυχαγωγία και βιωματική εκπαίδευση. Παράλληλα, επιχειρήσεις και φορείς που ασχολούνται με το Παιδί θα μας ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους και θα παρουσιάσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα της φετινής, 2ης Kid & Fun περιλαμβάνει κορυφαίες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ακροβάτες, παραμύθια, μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, με καλλιτέχνες και ομάδες από την Ελλάδα και διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και πρωτότυπα διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Αναλυτικά, μπορούμε να μπορούμε να δούμε:

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ KID & FUN
ZAHIR CIRCO (Ισπανία)
MILO & OLIVIA (Ιταλία)
BENCE SARCADI (Ουγγαρία)
EVA TOCCACELI (Ιταλία)
SHOW CAPOEIRA (ΧΑΝΘ)
PINEWOOD –The International School of Thessaloniki 
Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ
ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ – ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ – ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΣΩΣ
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ – Η ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ
ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ SHOW
BABY LATIN
ΟΡΧΗΣΤΡA SAMBA KID & FUN 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΩΝ
ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - Μουσείο Αθλητισμού
GATOGREECE
ΠΑΡΚΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ PLAYMOBIL
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΒΓΑΛ 
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - Kέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Μέσα από την αρχαιοελληνική μυθολογία τα παιδιά μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο τι παίζανε τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα! Φτιάχνουν απλές κατασκευές και παίζουν αρχαιοελληνικά επιτραπέζια και παιχνίδια δρόμου.. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (Ισπανία) Τι γίνεται όταν τα παιχνίδια μας χαλάνε; Φτιάχνουμε με αυτά καινούρια! Ένα εργαστήρι με πολλή φαντασία αφιερωμένο στους ‘‘μικρούς’’ δημιουργούς, το οποίο μας μαθαίνει στην πράξη την έννοια της ανακύκλωσης υλικών! 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Μια αστεία ιστορία είναι κρυμμένη σε μια σειρά από φωτογραφίες στον τοίχο. Τα παιδιά συνδέουν την ιστορία και παίζουν το σχετικό τους ρόλο, φωτογραφίζονται, βλέπουν την εικόνα τους στην οθόνη του υπολογιστή, την τροποποιούν, την τυπώνουν και την παίρνουν μαζί τους. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (EEME) Ένα εκπαιδευτικό μουσικό εργαστήρι που μετατρέπει τις παιδικές ζωγραφιές σε χορευτική κίνηση και μουσική. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ORIGAMI Πόσοι γνωρίζουν ότι η σαΐτα από χαρτί τετραδίου ή το χαρτονένιο καραβάκι είναι σχέδια origami - μιας παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης; Στο εργαστήρι αυτό χρησιμοποιούμε χαρτί origami και φτιάχνουμε από τα πιο απλά έως τα πιο πολύπλοκα σχέδια origami. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα από την HelMSIC, με την καθοδήγηση των διεθνών οργανώσεων EMSA και IFMSA. Το εργαστήρι αυτό αποτελεί προσομοίωση παιδιατρικής εξέτασης, όπου τα μικρά παιδιά προσέρχονται με τα "άρρωστα" παιδιά-παιχνίδια τους ζητώντας από τους γιατρούς να τα εξετάσουν. Στόχος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποβάλλουν το φόβο τους για το γιατρό, τον οδοντίατρο και το νοσοκομειακό περιβάλλον, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού. 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - Καλλιτεχνικό Παιδαγωγικό Εργαστήρι «Σχεδία στην Πόλη»