3 -30 /11 Έκθεση του Teodor Radu Pantea (Ρουμανία) στο Καφέ ΑΝΩ ΚΑΤΩ, στην Ξάνθη, στα πλαίσια της διοργάνωσης <<Στη γειτονιά του Αίμου - Εικαστικός Περίπατος στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης>>. Σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Στη γειτονιά του Αίμου

ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ASPECTS OF BALKAN PHOTOGRAPHY

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης διοργανώνει σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκθέσεις φωτογραφίας απλωμένες σε διαφορετικούς χώρους στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, από τις 3 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2007. Οι εκθέσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διοργάνωσης «Στη γειτονιά του Αίμου» - Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Εγκαίνια Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 20.00.
Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, τον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, το καφέ ΚΟΚΟΡΙ και τον επάνω όροφο του καφέ ΑΝΩ ΚΑΤΩ..

Στο Άνω Κάτω παρουσιάζει φωτογραφίες του ο Teodor Radu Pantea , καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Οραντέα, της Ρουμανίας.
Παρουσιάζει ασπρόμαυρες ψηφιακές αναπαραγωγές αναλογικών εκτυπώσεων (που φυσικά έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος , όχι σε προηγούμενους χρόνους αλλά μόνο και μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ιδέας).
Η ψηφιακή αναπαραγωγή και εκτύπωση καταφέρνει να ενσωματώσει στο ‘νέο’ έργο όλες τις πληροφορίες του αναλογικού (τελειότητα εκτύπωσης, αρίθμηση, υπογραφές και περιθώρια) εκτός από τη ζεστασία του.
Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του, παλαιές σιδηροδρομικές μηχανές από το Σιδηροδρομικό Μουσείο. Είναι μεγάλος τεχνίτης της εικόνας και αποδίδει άψογα την εικόνα τους. (Χρησιμοποιεί, μάλιστα, και της τρεις τεχνικές προσέγγισης του θέματος, μετωπική παρουσίασης λεπτομερειών, καταγραφική τοπιογραφικού συνόλου και φωτογραφικού τρυκ με τη χρήση υπερευρυγώνιου φακού.) Όλα τέλεια, αλλά από τα φωτογραφημένα αντικείμενα απουσιάζει κάτι, η ζωντάνια, η ζωή. 
Θα είναι άραγε αυτός ο τρόπος που θα πλησιάζουμε σε λίγα χρόνια τις αναλογικές φωτογραφίες, όπως πλησιάζουμε τις ντιζελάμαξες και τις ατμάμαξες του 20ου αιώνα;

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ)

Στις πολυποίκιλες κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η τέχνη εξελίσσεται και μιλά προς εαυτόν και το κοινό της, με διαφορετικούς τρόπους, δύναμη και υποδηλούμενα, με σύνθετα και απλά λεξιλόγια, με ερωτήσεις κλασσικές, αλλά και για θέματα του σήμερα.
Η έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί στην Ξάνθη, αναλαμβάνει να περιλάβει κάποιες από αυτές τις σύγχρονες εκδοχές αυτού του εικαστικού μέσου και κάποιους από τους τρόπους που η φωτογραφία επιτυγχάνει να συλλαμβάνει τον κόσμο σε εικόνες.
Χωρίς ακρότητες, φωτογράφοι από τις Βαλκανικές χώρες, μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων του πραγματικού και με διαφορετικούς ορισμούς περί του τι είναι και τι φωτογραφίζει σήμερα η φωτογραφία, με διαφορετικά υλικά, τεχνικές και διαστάσεις, προτείνουν προς δημόσιο διαλογισμό και διάλογο, με το καλλιτεχνικά μορφωμένο αλλά και το ευρύτερο κοινό, έργα σημεία.
Η σημερινή φωτογραφία των Βαλκανίων έχοντας από καιρού αποτινάξει από το πανοφώρι της τη σκόνη του ντοκουμέντου και την άβολη λαϊκίστικη ομορφιά, προτείνει ένα πλέον σύνθετο πλαίσιο κριτικής και ανάλυσης του σημερινού τρόπου ζωής μας. Διατηρώντας όλα τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της ιδιαιτερότητας και ταυτότητας, αναζητά συνεχώς το νέο της πρόσωπο, ταυτόχρονα οικουμενικό και αυθεντικά τοπικό. Με σκληρή αντίσταση απέναντι στη φωτογραφία των μεγάλων εκδοτικών οίκων, των εμπορικών γκαλερί και των παγκοσμιοποιημένων ολιγοπωλιακών και αποκλειστικά οικονομικού ενδιαφέροντος φουάρ και λοιπών αλληλοτροφοδοτούμενων μα κρατικοδίαιτων εκθέσεων, διεκδικεί την ισότιμη ένταξή της στον επί της ουσίας πνευματικό χάρτη της Νέας Ευρώπης, του νέου Ανθρωπισμού.
Φορτωμένη με όλα τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της ταυτότητας (Ανατολή – Δύση) μία πλειάδα δημιουργών, διευρύνει συνεχώς το συλλογικό υποσυνείδητο της κοινωνίας εντός της οποίας ζουν, δουλεύουν και νοούνται. Άνθρωποι, τόπος, παράδοση, χρόνος, τρόπος ζωής, φιλτράρονται και σαν τίτλος τιμής / αντίδωρο προς όλους μεταμορφώνονται σε έργα σκέψης και ερωτήματα, με μία λιτότητα, εκφραστική μεν, πολύμορφη δε, χαρακτηριστικό του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Οι Βαλκάνιοι φωτογράφοι, τμήματα και όλον (οι εξαιρέσεις πάντα τονίζανε τον κανόνα), πλήρεις ευγενών προθέσεων (ίσως και εξ αιτίας της μη ύπαρξης Αγοράς;), αποτελούν έναν διαρκώς αστάθμητο παράγοντα, που με σοβαρότητα και καθόλου αλαζονεία, διαμορφώνουν τους όρους ενός νέου, άλλου, πιο ελεύθερου παιχνιδιού. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η Τέχνη, πως αλλιώς θα μπορούσε να εκληφθεί η ζωή.

 

 

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ - Αφιέρωμα στο Βαλκανικό Κινηματογράφο κάθε Δευτέρα και ώρα 21.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. (κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα)

Τετάρτη 7 και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Θέμα: «Η Βαλκανική Λογοτεχνία σε διάλογο με την ευρωπαϊκή»
Ομιλήτρια: Γεωργία Πατερίδου, φιλόλογος, καθηγήτρια ΕΑΠ

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών – Άλμα Κάλμα με τη συνεργασία της ΦΕΞ διοργανώνει σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου με θέμα: «Από το Σώμα στο Λόγο»
Το σεμινάριο αφορά ειδικές ασκήσεις του physical theater πάνω στην πλαστικότητα και την έκφραση του σώματος καθώς και ασκήσεις φωνητικής φαντασίας.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2541025421

Τετάρτη 14 ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Θέμα: «Βαλκανική παραδοσιακή αρχιτεκτονική»
Ομιλητής: Δρ. Νικόλαος Λιανός, επ. Καθηγητής ΤΑΜ, ΔΠΘ

Τετάρτη 21 ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
«Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής», η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος, μας παρουσιάζει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης.

Παρασκευή 23 και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Συναυλία με τους ΙN SCISSORS . http://www.myspace.com/inscissors/

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Συναυλία με τους Earzumba (Ισπανία)

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 20.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
‘Μία σύγχρονη προσέγγιση στις ασύρματες επικοινωνίες στα Βαλκάνια»
Ομιλιτής: Μπάμπης Πλάτσης, Ηλεκτρολόγος, Μηχ. Η/Υ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
‘WWW.Balkan - Τα Βαλκάνια στο διαδύκτιο’
Μία αναζήτηση στον κυβερνοχώρο.
Ομιλητής : Παναγιώτης Κούδας, Ηλεκτρολόγος, Μηχ. Η/Υ

 

 

Παραγωγή εκθέσεων: 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οργάνωση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ¨ www.fkth.gr
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ www.fex.org.gr


Με την υποστήριξη των:
Φοροτεχνική & Θρακική προσέγγιση – Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου – Άνω Κάτω- Κέντρο Ξένων γλωσσών Μάγδας Πετμεζά - Κοκόρι – Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Θράκης ΥΔΡΩ – Fresh co


Πληροφορίες 
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη
Τηλ. 25410 25421 Email: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr