«ΚΕΡΚΙΝΗ»
Η ιστορία χάνεται στα βάθη του χρόνου εκεί που πλέκονται οι μύθοι και οι θρύλοι της πρώιμης ιστορικής ζωής της περιοχής. Ξεκινά από τους θεούς σαν παραμύθι έτσι όπως περιγράφεται από τον Ψευδοπλούταρχο.
Ο Στρυμόνας γιος του Άρη και της Ηλίκης μαθαίνοντας για το θάνατο του γιου του Ρήσου πέφτει και πνίγεται στα νερά του ποταμού Παλαιστίνου. Από τότε για χάρη του ο ποταμός παίρνει το όνομά του και λατρεύεται από τους κατοίκους της περιοχής ως θεός. Προς τιμή του αφιερώνεται η έκδοση χάλκινου νομίσματος με χαραγμένη πάνω τη μορφή του.
Ασταμάτητα συνέχισε από τότε να κυλά ο ποταμός διασχίζοντας τον κάμπο του Ν. Σερρών από το βορειότερο σημείο του μέχρι τις εκβολές του κοντά στην Αρχαία Αμφίπολη. (Ο Ηρόδοτος, αλλά και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι σ’ αυτή την περιοχή ζούσαν λιοντάρια που μάλιστα σύμφωνα με τον πρώτο το 480 π.Χ. επιτέθηκαν στο στρατό του Ξέρξη.)
Στο βόρειο τμήμα του Νομού, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Λίμνη Κερκίνη, οι πρώτες γραπτές πηγές κάνουν γνωστό ότι κατοικούσαν οι Σίντιοι ή Σιντοί, λαός Θρακικός με πρωτεύουσα τη Σιντική, το σημερινό Σιδηρόκαστρο, ενώ οργανωμένη ζωή αναφέρεται προς το τέλος της Μεταβυζαντινής περιόδου (11ος αιώνας).
Ο Στρυμόνας με τις επανειλημμένες πλημμύρες καθορίζει τη φυσιολογία της περιοχής που ήταν γεμάτη από λίμνες, έλη, πανίδα και χλωρίδα.
Δυστυχώς οι συνθήκες αυτές ευνοούσαν την εξάπλωση ασθενειών με κύρια την ελονοσία που την περίοδο 1922-1928 πήρε τεράστιες διαστάσεις. Είναι η ίδια περίοδος που στην περιοχή καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Οι συχνές πλημμύρες του Στρυμόνα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο τις καλλιέργειες, αλλά και τους πεδινούς οικισμούς και την ασφάλεια των τοπικών πληθυσμών.
Το 1928 άρχισαν τα παραγωγικά, αντιπλημμυρικά και εξυγιαντικά έργα της πεδιάδας και το 1932 κατασκευάζεται το φράγμα κοντά στο χωριό Λιθότοπος με αποτέλεσμα την δημιουργία της σημερινής τεχνητής Λίμνης Κερκίνης.
Το 1982 η συνεχής μείωση της χωρητικότητας της λίμνης λόγω των φερτών υλών που μετέφερε ο Στρυμόνας οδήγησε στην κατασκευή νέου φράγματος που ύψωσε τη στάθμη της.
Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας προστατευόμενη από τη σύμβαση Ramsar.
Καταλαμβάνει ένα μεγάλο χώρο με ιδιαίτερες ομορφιές όπου δεσπόζουν με την παρουσία τους τα όρη Μπέλλες (Κερκίνη), Δίστυρο (Κρούσια) και Μαυροβούνι.
Η μεγάλη και ποικίλη βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων αποτελούν ένα σπάνιο οικοσύστημα που παρά τα προβλήματα συνεχίζει να διατηρεί την ισορροπία του.
Τα πιο σημαντικά είδη της πτηνοπανίδας είναι, Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος (μπαμπούρι), Κορμοράνος (μεγάλο καραμπατάκι), Λαγκόνα (μικρό καραμπατάκι), Στακτοτσικνιάς (γκρίζος ψαροφάγος), Αργυροτσικνιάς και Λευκοτσικνιάς (άσπρος ψαροφάγος), Χουλιαρομύτα (κουταλάς), Φαλαρίδα (τσάγκα), Σπουργίτι, Χελιδόνι κ.α. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρπακτικών πουλιών όπως: Βασιλαετός, Χρυσαετός, Στικταετός, Τσίφτης, Φιδαετός, Ψαραετός κ.α.
Τα κυριότερα είδη της Ιχθυοπανίδας είναι: η Σαρδέλα, το Χέλι, η Μπιάνα, το Ιταλικό, το Γριβάδι, η Κοκκινοφτέρα, ο Γουλιανός, η Πέρκα, το Ασπρόψαρο, το Τσιρόνι κ.α.
Θηλαστικά της περιοχής είναι το Ζαρκάδι, το Τσακάλι, ο Λύκος, η Αλεπού, ο Σκαντζόχοιρος, η Αγριόγατα, ο Λαγός, η Βίδρα, ο Λόβος, ο Αρουραίος, το Κουνάβι, η Νυφίτσα, ο Ποντικός, ο Τυφλοπόντικας, το Αγριογούρουνο κ.α.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του υγροβιότοπου της λίμνης Κερκίνης είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν αγέλες από Βουβάλια από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην Ελλάδα.
Επίσης στην περιοχή υπάρχουν 10 τουλάχιστον είδη αμφιβίων (Βάτραχοι, Σαλαμάνδρες, Τρίτωνες), 5 είδη Σαλιγκαριών, 19 είδη ερπετών (Σαύρες, Φίδια, Χελώνες) και μια τεράστια ποικιλία εντόμων.
Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στις τροφικές αλυσίδες και συντελούν στον βιολογικό πλούτο της λίμνης.
Η υδρόβια βλάστηση μέσα στη λίμνη και τον ποταμό παραμένει χαρακτηριστική. Ειδικότερα υπάρχουν το Νεροκάστανο, η Πιπερίτζα, η άσπρη Νεροκολοκύθιά ή Νούφαρο και η κίτρινη Νεροκολοκυθιά, τα Καλάμια, τα Βούρλα κ.α.
Το παραποτάμιο δάσος αποτελείται από Βάγιες ή Ιτιές, Αρτυμίρικια ή Περένια.
Τα τελευταία χρόνια η Λίμνη Κερκίνη συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έρχονται να γνωρίσουν τη ζωή και τις ομορφιές της. Ήδη στην περιοχή αναπτύσσονται οι κατάλληλες υποδομές για άνετη φιλοξενία, περιήγηση και ενημέρωση. Η ήπια ανάπτυξη στην περιοχή εναρμονισμένη με τις ανάγκες προστασίας του οικοσυστήματος, αποτελεί βασική φροντίδα των τοπικών φορέων που με ευαισθησία και σύνεση αξιοποιούν το θαυμάσιο αυτό δώρο της φύσης.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη και μεγάλωσε στις Σέρρες.
Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας.
Φωτογραφία σπούδασε στη Σχολή Φωτογραφίας «FOCUS» στην Αθήνα.
Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας από το 1998, και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσ/νίκης από το 1999.
Διδάσκει φωτογραφία στα τμήματα φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Σερρών από το 1996 έως σήμερα και στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών από το Δεκέμβριο του 1999.
Έχει διδάξει φωτογραφία στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Σερρών κατά τη περίοδο 1998 - 1999.
Φωτογραφίες της έχει παρουσιάσει σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις της σχολής FOCUS, κατά τη διάρκεια της φοίτησής της (1992 - 1995) και της ΝΕΛΕ Σερρών (από το 1996 έως σήμερα).
Το 1999 έλαβε μέρος με την ενότητα «Πανοραμικά Σαντορίνης» στην έκθεση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσ/νίκης με τίτλο «Στη στροφή του αιώνα» στη Θεσ/νίκη και κατόπιν στο Λαογραφικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και την Αίθουσα Εκθέσεων του Δήμου Κιλκίς.
Τον Ιούνιο του 2000 έλαβε μέρος στην έκθεση που οργάνωσε το Art House του Μύλου (Θεσ\νίκη), με θέμα «Μπλε-Θάλασσα».
Τον Ιανουάριο του 2001 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας της ΝΕΛΕ Σερρών (Ματιές), στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Τον Μάρτιο του 2001 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση που οργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα την αντιπολεμική τέχνη.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1993: «Πόρτες - Παράθυρα» - Cafe Ανατολή, Θεσ/νίκη και κατόπιν Cafe bar Μύλος, Αθήνα.
1999: «Η λίμνη της Κερκίνης» - Εγνατία τράπεζα, κατάστημα Σερρών και κατόπιν στο Νέο Πετρίτσι Σερρών.
2000: «Πρόσωπα και πράγματα» - Cafe bar Cosi Σέρρες στα πλαίσια του «Φωτογραφικού Χειμώνα».
Απρίλιος 2000: «Κερκίνη» - Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Φεβρουάριος 2001: «Λεπτομέρειες της φύσης» - Κεντρικό κατάστημα ΟΤΕ Σερρών.
k
Χριστίνα Παπαφράγκου
Μ. Αλεξάνδρου 34Α, Σέρρες
e-mail: papafra@hotmail.com