6/6/2021 Φωτογραφική εξόρμηση του ΦΚΘ στις Εκβολές Λουδία ποταμού.

Λουδίας ολοι

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας να συνδυάζει την φωτογραφική δραστηριότητα με την στήριξη των πρωτοβουλιών του δικτύου Natura, πραγματοποίησε την Κυριακή 6 Ιούνη, φωτογραφική εξόρμηση στις εκβολές του Λουδία ποταμού.

Δυό λόγια για την τοποθεσία:

Ο Λουδίας ή Λυδίας, ή και Λοιδίας, κοινώς Μαυρονέρι (επί τουρκοκρατίας Καρά Ασμάκ), είναι ποταμός τηw Κεντρικής Μακεδονίας και πλωτός μέχρι την Πέλλα. Στο παρελθόν συγκέντρωνε τα νερά που πηγάζαν από τα όρη Βόρας, Βέρμιο και Πάϊκο τα οποία κατέληγαν στη  λίμνη των Γιαννιτσών και από 'κει έρεαν προς τον  Θερμαϊκό. Μετά την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών το 1930, το τμήμα του ποταμού που προερχόταν από τον Βόρα και αντιστοιχούσε στον τότε παραπόταμό του  Μογλενίτσα εκτράπηκε ανατολικότερα και μέσω της τεχνητής κοίτης που δημιουργήθηκε καταλήγει πλέον στον  Αλι Ο Λουδίας πλέον συγκεντρώνει νερό που προέρχεται κυρίως από τον Πάικο και οι κυριότερες πηγές του βρίσκονται κοντά στην  Αραβησσό. Μεγάλο μέρος του έχει μετατραπεί σε τεχνητό κανάλι μέσω του οποίου επετεύχθη η αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Σε όλο το μήκος του, περίπου 60 χμ, η περιοχή είναι εύφορη. Λόγω του γεγονότος ότι είναι πλωτός, στην πόλη των Γιαννιτσών από την οποία περνάει, υπάρχει και κωπηλατικό κέντρο στο οποίο από το 1979 έχει την έδρα του ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών. Οι εκβολές του Λουδία ποταμού αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και φιλοξενούν τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων.

Οι δαιδαλώδεις διαδρομές του υγρού στοιχείου, οι ορυζώνες, η βλάστηση, οι γραφικές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών και η εξαιρετική πανίδα κορμοράνων, ερωδιών και άλλων πτηνών αποτέλεσαν πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό για φωτογράφηση. Παρά τα μικροπροβλήματα συνεννόησης, καταφέραμε να φωτογραφίσουμε την ποικιλομορφία και φυσική ομορφιά του τοπίου. Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την παρουσία σκουπιδιών και μια αίσθηση έλλειψης οργάνωσης και εγκατάλειψης της περιοχής.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε επόμενο προστατευόμενο τόπο της Natura.

Έλενα Γανδά