07.02.2017, Ομαδική έκθεση " Κωδωνοφορίες II" στο αίθριο της ΧΑΝΘ

" Κωδωνοφορίες II"

 

Μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2017 «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ»

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την πέραν της «καταγραφής» φωτογραφία, συμμετέχει και εφέτος με μία σειρά φωτογραφικών δράσεων και εκθέσεων στο «4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας», και σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00 στο αίθριο στη ΧΑΝΘ,
Νικολάου Γερμανού 1, εντός του κεντρικού κτιρίου της ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη (τηλ 2315 558598) για τα εγκαίνια της θεματικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο: «Κωδωνοφορίες II».
Το Αίθριο, στο διατηρητέο κτήριο της ΧΑΝΘ, είναι ένα σκηνικό, με  μουσικές που σας ταξιδεύουν, βασισμένο στο φώς  της ανοιχτής οροφής, που θυμίζει αυλή. Φιλοξενεί εκδηλώσεις, φιλικές συγκεντρώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα και άλλα events.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Γιώργος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Γκουλέτσου, Δημήτρης Δεσποινούδης, Γκέλη Δούμπη, Τάνια Ζώτου, Άννα Καλλίδου, Βασίλης  Καρκατσέλης, Λευτέρης Μικρός, Εύη Μούρνου, Σούλα Παλέτζα, Γιάννης Πομάκης και η Μένη Σεϊρίδου.

Φωτογραφία και Κωδωνοφορία

Λίγα λόγια για την ανάγκη εμπλοκής της φωτογραφίας στα «λαϊκά δρώμενα»

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζει και φέτος  τη διπλή του προσπάθεια: ενημέρωση του κοινού για τα δρώμενα της Κωδωνοφορίας (προέλευση από τα βάθη της αρχαιότητας) και εμπλοκή των φωτογράφων στην αναπαράσταση των παραδοσιακών αυτών δρώμενων. Αυτή η προσπάθεια ακολουθεί δύο άξονες: τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς ομαδικών θεματικών φωτογραφικών εκθέσεων, εντός και εκτός έδρας, καθώς και ομαδικών θεματικών φωτογραφίσεων για την εξοικείωση των φωτογράφων με τις δυσκολίες του συγκεκριμένου αυτού είδους και τη δημιουργία νέου υλικού

Όπως θα περίμενε κανείς, οι σε εξέλιξη εκθέσεις στέκουν στο μεταίχμιο της ατομικής δημιουργίας, στο μεταίχμιο της συνεργασίας του παλαιού με το καινούργιο, στο μεταίχμιο της εναλλαγής, φυσικά και με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις.Οι εκθέσεις που δημιουργούνται έχουν κεντρικούς ήρωες, αυτούς που ενδιαφέρονται και εργάζονται ακατάπαυστα για να περισυλλέξουν τα σκόρπια κομμάτια της παλαιάς και της νέας πολιτιστικής μας παράδοσης ή κληρονομιάς.

Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφυγής ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στην καταγραφή των δρώμενων, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.

Η μακροχρόνια εμπλοκή των φωτογράφων με κάτι έξω από τις σύγχρονες αισθητικές πρακτικές της σημερινής τέχνης,  είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου, αποδίδει προς δύο κατευθύνσεις: με τον εμπλουτισμό της σημερινής θεματολογίας τους (δυνατότητες), αλλά και με μία πιο πολύμορφη σύμμειξη/ανάπτυξη των τεχνών (αναδημιουργία).

Μέσω του δημιουργικού ανάμειξης της φωτογραφίας με τα δρώμενα της δικής μας παράδοσης (που παραδοσιακά δεν την περιλαμβάνουν) ίσως λειτουργήσει μία άλλου τύπου ανάπτυξη και μια σε βάθος διάνθηση των παραδοσιακών πρακτικών και αξιών. Έχουμε ανάγκη μια νέα έμπνευση για μετεξέλιξη και των δύο πόλων αυτής της συνεργασίας, για μία αξιοποίηση των δημιουργημάτων του λαού, δίχως λαϊκισμούς,

Η νεώτερη των εικαστικών τεχνών η φωτογραφία καλείται να λειτουργήσει με θεματογραφία κάποια από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο ίδια, και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, να αναδείξει συνδέσεις και διαφοροποιήσεις. Η σημερινή φωτογραφική δημιουργία καλείται αφού ξεπεράσει το φολκλόρ, να βρεθεί σε συνομιλία με το πολιτιστικό ένστικτο του Έλληνα, και με μια άλλου τύπου καταγραφή ή φωτογραφία ντοκουμέντου να φέρει τις σύγχρονες δημιουργικές αξίες σε διάλογο με την μέθεξη της συν- μετοχής στην τέλεση.

Ας μην ξεχνάμε πως η άμεση συμμετοχή όλων, ίσως, είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας στη νέα εποχή που ανέτειλε.

Βασίλης Καρκατσέλης

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 

 Σας περιμένουμε με χαρά.

 

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο

Κεντρικό Κτίριο Χ.Α.Ν.Θ. - Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο επικοινωνίας 2315 558598

Διάρκεια έως: 27 Φεβρουαρίου 2017

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Βασίλης Καρκατσέλης, τηλέφωνο  6942 860 890, mail katselis@the.forthnet.gr


 

Λίγα λόγια για

4o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, Θεσσαλονίκη 2017

«Οι δρόμοι του Κουδουνιού»

1-12 Φεβρουαρίου 2017, Θεσσαλονίκη

Η απαρχή του εθίμου της κωδωνοφορίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και συναντά τις κοινότητες των ποιμένων και των αγροτών που, σε κάθε γωνιά του ευρωπαϊκού χώρου, είχαν έναν κοινό φόβο: εκείνο της κακής σοδειάς, και μία κοινή ελπίδα: την πλούσια συγκομιδή. Μέσα από δραματικές παραστάσεις με συλλογικές μεταμφιέσεις με μάσκες, δέρματα ζώων, κουδούνια, επιδίωκαν να εξευμενίσουν τις μυστηριακές δυνάμεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα στη φύση και να απομακρύνουν με τρόπο εκκωφαντικό τους κακούς δαίμονες που την εμποδίζουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιεροπραξία έχει το κουδούνι. Στο μαγικό του ήχο ο άνθρωπος απέδιδε υπερφυσικές ιδιότητες που πίστευε ότι συνέβαλαν στην προστασία της επιβίωσης της κοινότητας.

Έθιμα της κωδωνοφορίας τελούνται μέχρι και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύγχρονοι τελεστές, που ευλαβικά κρατούν τα έθιμα τους προσκυνώντας τον Άγιο τους, χαιρετώντας του νεκρούς τους, χορεύοντας και πανηγυρίζοντας ακόμη διονυσιακά, προσθέτοντας συχνά στη  θεατρολογία των εθίμων τους σύγχρονα στοιχεία. Είναι μαγικό το πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους οι σύγχρονοι κωδωνοφόροι. Είναι συγκινητικό να διακρίνει κανείς κοινά στοιχεία ανάμεσα σε ομάδες κωδωνοφόρων που ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουν έρθει ποτέ μεταξύ τους σε επαφή, αλλά με το ίδιο πάθος, την ίδια ορμή, τον ίδιο παλμό και την ίδια ένταση δονούν τα κουδούνια τους για να εξευμενίσουν τις δυνάμεις του κακού.

Αυτή είναι και η κινητήρια δύναμη των «Δρόμων του Κουδουνιού». Η επιθυμία να ενώνονται οι δρόμοι των κωδωνοφόρων, μία φορά το χρόνο, σε μία μεγάλη συνάντηση σε μία κοινή πομπή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό από χρώματα, μάσκες, μεταμφιέσεις, μουσικές και φυσικά από την απόλυτη δύναμη του ήχου χιλιάδων κουδουνιών που δονούνται όλα μαζί. Και αυτές οι συναντήσεις να αποτελέσουν μία μοναδική ευκαιρία διερεύνησης των εθίμων της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τον Φλεβάρη του 2017 θα είναι η 4η χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων, αναμένοντας να φιλοξενήσει 1500 τελεστές από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν 12 ημέρες και περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης κωδωνοφόρος» κ.α.. Στις 12 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη πομπή των κωδωνοφόρων που ξεκινάει από το Λευκό Πύργο και καταλήγει στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου η κάθε ομάδα κωδωνοφόρων παρουσιάζει για 15 περίπου λεπτά το έθιμό της στο κοινό. Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν  ως στόχο να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα των κωδωνοφόρων.  

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα δράσης «Οι δρόμοι του Κουδουνιού» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από σημαντικούς φορείς της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=ftoix14ij6Q&t=12s

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 4ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας

“Bell Roads” Θεσσαλονίκη 2017


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

20.00 Κτήριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Ερμού 136 Αθήνα        

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας « Στους δρόμους του κουδουνιού».

Συμμετέχουν: Γιώργος Γκιζάρης, Εύη Δαλλίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Άκης     Κελπέκης, Ντίνα Μαναβή, Βασίλης  Μαντάς, Τριάδα Μαραγκόζη, Σταύρος Ξηρός, Μάιρα Παλτίδου, Δημήτρης Προκοπίου, Άγγελος Σοφιανίδης, Ιορτάνκα Τένοβα και ο Χάρης Φάρος.

Καθημερινά 10.00 – 15.00 και 18.00 – 20.00  Έως 27 Φεβρουαρίου.

(Συνδιοργάνωση Υ.Π.Π.Ο Διεύθυνση Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, «οι δρόμοι του κουδουνιού» και Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

 20.00  Θέατρο Βαφοπούλειου, Βαφόπουλου 3 Θεσσαλονίκη.

Μουσικοχορευτική παράσταση - Λαϊκά δρώμενα Βώλακα Δράμας  «Μπάρα Χαράπια Αρκούδες», (Συνδιοργάνωση bellroads και Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα)

 20.00 Κεντρική πλατεία Σκύρου Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κωδωνοφορίες ανά την Ελλάδα»

Συμμετέχουν: Γιώργος Γκιζάρης, Δημητρης Μιχαηλίδης, Σταύρος Ξηρός, Χριστίνα Παπαφράγκου, Νίκος Πρίπορας και ο Χρήστος Χίτσιος.

Καθημερινά 12.00 με 14.00  Έως 27 Φεβρουαρίου.

(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

20.00 Αίθριο στη Χ.Α.Ν.Θ.  Ν. Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κωδωνοφορίες ΙΙ».

Συμμετέχουν: Γιώργος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Γκουλέτσου, Δημήτρης Δεσποινούδης, Γκέλη Δούμπη, Τάνια Ζώτου, Άννα Καλλίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Λευτέρης Μικρός, Εύη Μούρνου, Σούλα Παλέτζα, Γιάννης Πομάκης και η Μένη Σεϊρίδου.

Καθημερινά 12.00 με 22.00  Έως 27 Φεβρουαρίου.

21.30 Καφέ «Νίκης 35», Λεωφόρος Νίκης 35 Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κουδουνοφόροι» του Τηλέμαχου Γαροφαλλίδη.

Καθημερινά 11.00 – 24.00 Έως 27 Φεβρουαρίου.

 

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

20.00 Αλατζά Ιμαρέτ. Κασσάνδρου 91–93, Θεσσαλονίκη.      

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Στους δρόμους του κουδουνιού»

Συμμετέχουν: Μανώλης Βάρνας, Δημήτρης Δεσποινούδης, Δημήτρης Δικμάνης, Τάνια Ζώτου, Τριάδα Μαραγκόζη, Νάνσυ Ντόκα, Παύλος Παπαδόπουλος, Καίτη Παπαναούμ, Σούλα Παλέτζα, Άγγελος Σοφιανίδης, Έλσα Τζιάνα, Αλέκα Τσιρώνη, Σταύρος Ξηρός και η Αλεξάνδρα Φωτιάδου.

Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 18.00  Έως 26 Φεβρουαρίου.

(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου

11.00 – 14.00 Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Αίθουσα νερού Βασ. Γεωργίου 1,  Θεσσαλονίκη

Εφηβικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «για ποιόν κτυπά».

(Παραγωγή Εθνολογικό Μουσείο Θράκης)

16.00 με 20.00  Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Αίθουσα νερού Βασ. Γεωργίου 1,

Εργαστήριο κινούμενης εικόνας “stop motion animation”

με ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά, με τον Βαγγέλη Βλαχάκη.

(παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»), 19.00 Θέατρο Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Βαφόπουλου 3 Θεσσαλονίκη.

Παράσταση Θεάτρου σκιών Χρήστου Στανίση «Καραγκιόζης Κωδωνοφόρος» (παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

11.00 – 16.00 Λευκός Πύργος – Πλατεία Αριστοτέλους   

Πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από τον Λευκό Πύργο στην Πλατεία Αριστοτέλους

μέσω της παραλιακής οδού. Αναπαράσταση δρωμένων στην πλατεία.

(παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)