Influence,Art and Expresion Festival, Καρδίτσα

Influence,  2nd Art and Expresion FestivalΚαρδίτσα

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε την πρόσκληση της διοργάνωσης για συμμετοχή της φωτογραφίας σε ένα γενικό και ολοκληρωτικό πανηγύρι των τεχνών.

Η φωτογραφία εκτίθεται όχι σε ενδεδειγμένους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι με τους κατάλληλους φωτισμούς και τρόπους ανάρτησης προβάλουν το έργο και αναδεικνύουν όλες του τις ενσωματωμένες αρετές, αλλά ενσωματώνεται σε ένα χαοτικό μη ‘εκθεσιακό’ περιβάλλον γιορτής, τμήμα μιας περιπατητικής διαδρομής, όπου η φωτογραφία πρέπει να διεκδικήσει τη ματιά του θεατή της και να κερδίσει την προσοχή του. Η φωτογραφία δεν είναι κυρίαρχη στο χώρο αλλά συμπληρωματική άλλων τεχνών, δράσεων, παραστάσεων, happenings κτλ κάποιες από τις οποίες ‘πιο φωνακλάδικες’, ‘πιο γιγαντιαίες’, ‘πιο πιασάρικες’, πιο κυρίαρχες’, ‘πιο αποδεκτές’.

Στη δράση συμμετέχουν οι: Γιάννης Λογιωτατίδης, Κάλλη Μπέλλου, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Καρκατσέλης Βασίλης, Κώστας Πίττας και η Αλέκα Τσιρώνη.

 

Λίγα λόγια για το Influencefestivalαπό τους διοργανωτές του

Το Influence festival είναι μία πρωτοβουλία τέχνης και έκφρασης.

Διακρίνοντας την ελευθερία της έκφρασης να απειλείται, την απογοήτευση, τον ρατσιμό, κ.α., μία παρέα στην επαρχία ξεκίνησε αρχικά συζητήσεις για ένα festival που θα μπορούσε να επηρεάσει εσένα, εμένα, λίγους ή και πολλούς…

Η παρέα έγινε μία ομάδα ατόμων με κύριο χαρακτηριστικό την διάθεση και την ελπίδα αυτή η πρωτοβουλία να είναι μόνο η αρχή.
Φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφιές, comics, video, μουσική, χορός είναι κάποια από τα μέσα που εμείς σκεφτήκαμε σε αυτή την πρώτη προσπάθεια για την έναρξη της επιρροής που θέλουμε να προκαλέσουμε.

Το Influence Festival είναι ένα μοναδικό event της τέχνης, της δημιουργίας, της έκφρασης και της ιδέας.

Μία πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες, όπου η δημιουργικότητα δείχνει να μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα.

Επιθυμία μας είναι να αγγίξουμε ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης και διαχρονικής καλλιτεχνικής έκφρασης,

με μοναδικό στόχο αυτό το festival να γίνει η επιρροή για τη δημιουργία ενός νέου μαγικού θεσμού, όπου όλες οι μορφές τέχνης θα μπορούν να συνυπάρχουν.

 

Το 2ο Influence Festival, σκοπεύει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να ταξιδέψει στο χρόνο, στη στιγμή ή την αιωνιότητα, να γεμίσει την Δημοτική «Αγορά» της Καρδίτσας με τέχνη και δημιουργία. Μια σειρά από events όπως aerial skills, action painting-graffiti, live Dj set’s, dance performance, live συγκροτημάτων, BMX & skate show, mapping θα λάβουν χώρα.

Χωρίς εσάς δε θα υπήρχαμε πέρυσι, χωρίς το πέρυσι δε θα ήμασταν εδώ φέτος. Γι’ αυτό η παρουσία κοινού και καλλιτεχνών είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και χρήσιμη για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, να δώσουμε μια απάντηση στα κελεύσματα των καιρών, να εμπνευστούμε, να συνδιαλαγούμε με την Τέχνη και πάνω απ’ όλα να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα διακίνησης ιδεών. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη χάρη στην υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας και η παρουσία των εθελοντών πολύτιμη.

 

Ο Δήμος Καρδίτσας «αφήνεται στο χρόνο» και υποδέχεται στις 9-10 Μαΐου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Τέχνης και Έκφρασης, Influence Festival. Η Δημοτική «Αγορά» της πόλης, ένα από τα μνημεία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, θα φιλοξενήσει έργα από ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης και διαχρονικής έκφρασης. Νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ανήκουν στο χώρο των Video Art, Photography, Comics, Animation, Graphic &Web Design, Music, Painting, Sculpture, Installation Art, Street Art, Performance αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο δημιουργικό χώρο, καλούνται να απαντήσουν στο φετινό θέμα του Φεστιβάλ και να πατήσουν το «Χρονοδιακόπτη».

 

Λίγα λόγια για τη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας

Το Κτίριο της Δημοτικής Αγοράς είναι ένα κτίριο μνημειακού και επομένως συμβολικού χαρακτήρα.

Ως αρχιτεκτονικό μνημείο αποτελεί “πολιτιστική” κληρονομιά όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά όλων των χωρών. Ως ιστορικό και ιδεολογικό συμβόλαιο είναι μάρτυρας μιας εποχής, της πρώτης αστικής ανάπτυξης της Καρδίτσας

Η διατήρηση αυτού του ιστορικού παρελθόντος και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών ήταν η πρώτη επιλογή του Δήμου Καρδίτσας, που υλοποιήθηκε με τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων λειτουργικών, πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της περιοχής προσαρμοσμένων όμως στις σύγχρονες απαιτήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.

 

Παρουσίαση της φωτογραφικής συμμετοχής από το περιοδικό fmag

“εκθέσεις φωτογραφίας στα πλαίσια του 2ου Influence Festival τεχνών και έκφρασης στη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας”

Για το 2015 η οργανωτική ομάδα του influence festival έχει προγραμματίσει να διοργανώσει το 2ο φεστιβάλ τεχνών και έκφρασης «influence festival» το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 9 έως και 10 Μαΐου 2015. Πρόκειται για μια διεθνή γιορτή τέχνης, μία πρωτοβουλία τέχνης & έκφρασης της νέας γενιάς, μία πλατφόρμα επιρροής που μπορεί ν’ αλλάξει το προφίλ της πόλης, με ειδική αναφορά στις τέχνες, το πολιτισμό, ένα θεσμό με πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική και εθνική διάσταση, ευρέως καταξιωμένο όχι μόνο σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Φέτος στο πλαίσιο του 2ήμερου φεστιβάλ μας επισκέπτονται καλλιτέχνες από το χώρο των: Video Art, Photography, Comics, Animation, Graphic & Web Design, Music, Painting, Sculpture, Installation Art, Street Art, Performance αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο δημιουργικό χώρο ,από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Γαλλία, Ινδονησία, Αγγλία κ.λ.π.

Έχουμε τη τιμή να συνεργαστούμε με το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας), το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), τα ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου Θεσσαλίας και άλλους αντίστοιχους Πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Δεν λείπει όμως και ο κοινωνικός χαρακτήρας, καθώς και φέτος συμμετέχει το Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας, ο Σύλλογος Αυτιστικών Θεσσαλίας, τα σχολεία της περιφέρειας, ο Ορειβατικός & Ποδηλατικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας κ.α. Στα πλαίσια του φεστιβάλ γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις,προβολές ταινιών μικρού μήκους, διαλέξεις, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, action painting, performances.

Πρόκειται για ένα ευρέως καταξιωμένο θεσμό, ο οποίος έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί από τους κατοίκους όλου του Νομού Καρδίτσας και περισσότερο από τους νέους.

Στόχος της διοργάνωσης:
Να καλύψουμε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης
Να αναδείξουμε ανθρώπους που επικοινωνούν μέσα από τις δημιουργίες και τις ερμηνείες τους
Να γίνουμε θεσμός σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, δίνοντας την ευκαιρία για μια συνάντηση καλλιτεχνών σε urban site specific environments εκτός μεγάλων πόλεων.

H επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα που ενδεχομένως να χωρίζουν τους τομείς αυτούς αλλά και τους ανθρώπους. Η τέχνη είναι μία διέξοδος στην καθημερινότητα μας και μία αφορμή για την προσέλκυση του νέου τοπικού κόσμου αλλά και του κοινού της Θεσσαλίας.

Στις εκθέσεις συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Bertrand Moutrille, Άννα Τσολακίδου, Πόπη Σταυριανού, Αντωνακάκη Σοφία, Γρηγοράκου Κατερίνα, Κάρφη Εύη, Νίκη Πάνου, Νικόλας Βεζακιάδης, Σοφία Κροκίδα, Αγγελική Αλεξίου, Ελευθερία Κυρατζίδου, Καρκατσέλης Βασίλης, Κωνσταντίνος Γ. Πήττας, Θανάσης Αθανασιάδης, Γιάννης Λογιωτατίδης, Κάλλη Μπέλλου και Αλέκα Τσιρώνη.