9-25/11 Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ORDET (Ο Λόγος), στην γκαλερί του Βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale του ΜΦΘ.

ORDET [Ο Λόγος]

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 20.00', στον εκθεσιακό χώρο του Βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11), στη Θεσσαλονίκη, ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ORDET [O Λόγος]. Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της PhotoΒiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που φέτος έχει σαν κεντρικό θέμα τον ΛΟΓΟ.


Στην έκθεση συμμετέχουν:


J. Diaz Infante, Αναστάσιος Κτίστης, Chloe Lelliott, Pauliana Valente Pimentel, Χλόη Πίσσα, Θανάσης Ράπτης, Απόστολος Ρίζος, Δημήτρης Τριανταφύλλου

Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου, Λυδία Χατζηιακώβου

Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 

 

ORDET [Λόγος]
Αφορμή της έκθεσης είναι η ομώνυμη ταινία ORDET [O Λόγος, Δανία – 1954] του πρωτοπόρου του κινηματογράφου C.T. Dreyer. Κάνοντας άμεση αναφορά στο κεντρικό θέμα της PhotoBiennale, τον «Λόγο», η έκθεση εστιάζει στον κοινό τόπο ταινίας και έκθεσης: πολιτικό-κοινωνικός λόγος, πνευματικότητα και ψυχική δύναμη, όσμωση μορφής-περιεχομένου, ρόλος της εικόνας στη διαμόρφωση της δομής του σύγχρονου Λόγου.

Οι άξονες συγκρότησης της έκθεσης προέρχονται από πεδία θεματικής που απασχόλησαν τον Dreyer τόσο μέσα από την ταινία ΛΟΓΟΣ όσο και γενικότερα στο έργο του: εναντίωση στον φανατισμό και στον θρησκευτικό δογματισμό, τη μισαλλοδοξία, την προκατάληψη, προάσπιση της μοναδικότητας του ατόμου και του δικαιώματος της εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

Μέσα στη δίνη μιας εποχής του άμετρου, της κρίσης και της ανασφάλειας, της αυθαιρεσίας, του θορύβου, της καταστροφής και της σύγχυσης, η στοχαστική δύναμη του Λόγου του Dreyer αποκαλύπτει την οντολογική του λειτουργία, που μας επιτρέπει να εισχωρούμε στο βάθος, στην ουσία, μέσα από το διαφραγματικό φακό του κάθε καλλιτέχνη επιδιώκοντας μια συνομιλία, ένα διάλογο. Eισχωρεί και ανακαλύπτει το αυθεντικό ποιείν του ανθρώπου ως επινοητική δυνατότητα, γενεσιουργική δύναμη με το αρχέγονο νόημα, ενεργοποιώντας το αίνιγμα της ουσίας της Zωής και του Θανάτου.

H αλήθεια και το εσωτερικό φως των ταινιών του διαπερνά και ενέχεται στα έργα που συνιστούν αλληλένδετες πτυχές του Λόγου, ενός νοηματικού όλου που προέρχεται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην ψυχή και στο σώμα, στην ύλη και το πνεύμα, συναρθρώνοντας βίωμα και σκέψη, εκδιπλώνοντας τελικά τον Λόγο ως συστατικό γνώρισμα της ύπαρξης.

Μέσα από την εικονοποιία του Dreyer αλλά και των καλλιτεχνών της έκθεσης αποπειράται μία ανίχνευση της σχέσης Λόγου-Ανθρώπου θέτοντας τον άνθρωπο ενώπιον των ορίων του: ως πού μπορεί να προχωρήσει o Λόγος• o Λόγος, ως κοινός τόπος, όπου η λογική και η μεταφυσική συναντώνται• όπου η επιθυμία αποκτά ισχύ, ως αντίδοτο στην αναιμία της σκέψης• ως έκφραση της εσωτερικής αλήθειας των πραγμάτων• ως κώδικας αναγνώρισης του πραγματικού που ανοίγει το πεδίο του μέλλοντος• ως διαμορφωτική δύναμη του κόσμου.
Μαρία Κενανίδου

INFO – Έκθεση «ORDET [Ο Λόγος]»

Χώρος: Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11)
Εγκαίνια: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, 20.00
Διάρκεια: 10-25 Νοεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, 10.00-15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00 
Κυριακή κλειστά 
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: Θαν. Ράπτης τηλ 6973 221 887 και
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 
http://freshfkth.blogspot.gr/2012/10/ordet-o-photobiennale-2012-22.html

Βιβλιοπωλείο - τηλ: 2310 288.036, fax: 2310 226.460 
bookstore-thessaloniki@miet.gr 
http://www.miettsimiski11.blogspot.com


Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της PhotoΒiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που φέτος έχει σαν κεντρικό θέμα τον ΛΟΓΟ.

PhotoBiennale 2012 / 22η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έλαβε χώρα ένα happening βασισμένο στο video έργο του J. Diaz Infante, “Poesia de la Voz”. Διαβάστικε το ποίημα VII από το βιβλίο “Chamber Music” , toy James Joyce.

Παρουσιάστηκε / διαβάστηκε από τους, στις παρακάτω γλώσσες:
Giorgos kampouris, Greek
Manel Ambdelfatach, Arabian
Jason Katsikis, Japaneese
Thanassis Raptis, Spanish
Lia Kopsachili, English