5 - 20/9 Έκθεση των Βασίλη Καρκατσέλη και Δημήτρη Προκοπίου στο BAR ΦΤΕΡΟ, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, με τίτλο: ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΥΡΙΖΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ, ΕΚΕΙ . . . ΑΠΟ - ΑΘΑΝΑΤΙΖΩ. Στα εγακινια την έκθεση προλογίζει ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη  8 Αύγουστου 2012  και ώρα 20:00, στο Bar Το Φτερό, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας,  έκθεση φωτογραφίας των  Βασίλη Καρκατσέλη και Δημήτρη Προκοπίου με τίτλο

«ΧΡΟΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ»

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΥΡΙΖΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΕΚΕΙ …… ΑΠΟ - ΑΘΑΝΑΤΙΖΩ

Ο Χρόνος είναι "ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές, στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη".

Η έννοια του χρόνου είναι μια παμπάλαια μυστηριώδης υπόθεση για τον άνθρωπο. Για να την κατανοήσει την παρομοίασε με ποτάμι που κυλά, πάντα από τις πηγές προς την ανοικτή θάλασσα. Με τη φωτογραφία βελτιώσαμε κάπως την αίσθηση που έχουμε για αυτόν (τον χρόνο).

Με τον όρο φωτογραφία, αναφερόμαστε, γενικά, στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών σταθερών εικόνων επάνω σε κάποιο υλικό, με τη βοήθεια του φωτός. Οι οπτικές εικόνες μέσω της καταγραφής και της αποτύπωσης συλλαμβάνουν και στη συνέχεια μας μιλούν για καταστάσεις και ύλη. Η φωτογραφική πράξη/απεικόνιση μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε μπρος πίσω στο χρόνο, να γυρίζουμε, πνευματικά, από το τώρα της θέασης των φωτογραφιών πίσω στο χρόνο της δημιουργίας τους. Μιλάμε για ένα ταξίδι από το εκάστοτε τώρα του κάθε ξεχωριστού θεατή, στο τότε του δημιουργού της εικόνας, από τις απόψεις του θεατή, στα θέλω του φωτογράφου. Η φωτογραφία που σμιλεύεται με το φως, περιγράφει χρόνους και περιέχει απόψεις. Η φωτογραφία ως μία ξεχωριστή μορφή ρεαλιστικής αποτύπωσης, μέσω αυτού του πνευματικού ή φαντασιακού δρομολόγιου, μας γυρίζει, σα θεατές, πίσω στο βίωμα του στιγμιότυπου και μας παρέχει δυνατότητες να αισθανόμαστε.

Οι φωτογράφοι, με εργαλείο τους το φως, λειτουργούν ως θεματοφύλακες του χρόνου τους, του χρόνου μας, του χρόνου, γενικά. Μας χαρίζουν γνώση και δυνατότητες για αρμένισμα σε πράξεις που δεν είδαμε, αλλά μας επιτρέπεται (αφού αναπλάσουμε με φαντασία) να βιώσουμε με όχημα την επιστροφή μέσω της εικόνας. Μας θέτουν ενώπιων της πραγματικότητας

 

Διάρκεια έκθεσης έως 31 Αυγούστου 2012.

Η παραγωγή είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης