ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Η καταστροφή του περιβάλλοντος, φθάνει πια σε εκρηκτικά όρια. Η τεχνολογική ανάπτυξη, που καταστρέφει το περιβάλλον, και η αστική ανάπτυξη, η οποία ταυτίζεται πια με την τσιμεντοποίηση, μάς θυμίζουν κάθε τόσο την ευθύνη μας απέναντι στις νέες γενιές και τον τόπο που κατοικούμε.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης έρχονται απλά να καταγράψουν την εικόνα των σύγχρονων αστι-κών κέντρων: τσιμεντουπόλεις απάνθρωπες που κάνουν το περιβάλλον να ματώνει, με τις σπο-ραδικές εικόνες δέντρων και θάμνων ανάμεσα σε πολυώροφες κατοικίες, δίπλα σε τσιμεντένιους τοίχους.
Σάββας Σερασίδης
Δήμαρχος Σταυρούπολης
Το πράσινο στις πόλεις είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο ευεργετικός του ρόλος αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ασφαλώς και όλοι αντι-ληφθήκαμε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, η μόλυνση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις είναι ελάχιστοι, το οικοσύστημα που ζούμε βάρυνε επικίνδυνα υπέρ του τσιμέντου, οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες και απάνθρωπες.
Ο νέος άνθρωπος ξεκινά τη ζωή του σ ένα περιβάλλον ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δρα-ματικής έλλειψης πρασίνου, αισθητικής υποβάθμισης όπου μία διαρκής ένταση, πίεση και εκνευρισμός δεν βρίσκουν διέξοδο στη γαλήνη της φύσης.
Στο Δήμο Σταυρούπολης το πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο είναι αυτή τη στιγμή 3,87 τ.μ. Από τη στιγμή όμως που θα παραδοθεί το στρατόπεδο Π. Μελά στην πόλη και θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο το ποσοστό του πρασίνου από 4,6% θα ανέβει στα 14,8% ποσοστό ικανοποιητικό που εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης από το 2002 που λειτουργεί καθημερινά προσπαθεί να ευαι-σθητοποιήσει τους πολίτες και να τους κάνει ενεργούς και διεκδικητικούς σε ζητήματα περιβάλ-λοντος. Γιατί το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Αθηνά Χατζηαθανασιάδου
Προϊσταμένη τμήματος πρασίνου του Δήμου Σταυρούπολης
Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης
Το Πράσινο στις Πόλεις δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. Ακόμη και στους Ιμπρεσιονιστές, η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο, αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους, τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες.
Έκτοτε, το αστικό πράσινο σα θεματολογία, μόνο εκ περισσού εμφιλοχωρούσε στα πορτφόλιος των φωτογράφων και τα τυπωμένα φωτογραφικά βιβλία. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δένδρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δένδρα.
Βασίλης Καρκατσέλης
Πρόεδρος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Η σχέση της σύγχρονης ελληνικής πόλης με το πράσινο εμφανίζεται σήμερα αδύναμη και περι-στασιακή. H περιβαλλοντική ρύπανση, η ανυπαρξία χώρων αναψυχής, η μικροκλιματική αλλαγή και η αισθητική υποβάθμιση είναι οι καθημερινοί μάρτυρες αυτής της σχέσης.
Αν εξαιρέσει κανείς τις πολιτικές ευθύνες, για την κατάσταση αυτή ευθύνεται επίσης η έλλειψη παιδείας για το πράσινο. Μιας παιδείας που πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του σχολείου και να εξελίσσεται σε όλη τη ζωή του πολίτη.
Η φετινή επαναλαμβανόμενη πρωτοβουλία του Δήμου Σταυρούπολης, για τη διοργάνωσης της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα Το πράσινο στις πόλεις καλύπτει εν μέρει το κενό αυτό, διότι αφενός αναδεικνύει το θέμα του αστικού πρασίνου και της σχέσης του με τον άνθρωπο και αφετέρου διδάσκει και πληροφορεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού εξέτασε με προσοχή 800 φωτογραφίες από 80 φωτογρά-φους, ερασιτέχνες ως επί το πλείστον, και έθεσε εξαρχής συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής που προσπάθησαν να καλύψουν τους παρακάτω τομείς:
- Την πρωτότυπη ανάδειξη του αστικού πρασίνου και του αστικού τοπίου σε σχέση με τον άν-θρωπο, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινότητα της πόλης
- Την τεχνική αρτιότητα της φωτογραφίας
- Την αισθητική και καλλιτεχνική της αξία μέσα από τη σύνθεση εικαστικών χαρακτηριστικών
Ιωάννης Τσαλικίδης
Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ
Εκπρόσωπος κριτικής επιτροπής