7 - 30/5 Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Λογιοτατίδη, Ζαχαρία Αυγερινού, Βασίλη Καρκατσέλη, Κώστα Ευαγγελάτου και Σάκη Αθανασιάδη στην γκαλερί του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου στην Ξάνθη.

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο

Ελαφρές Διαφοροποιήσεις

των Γιάννη Λογιοτατίδη, Ζαχαρία Αυγερινού, Βασίλη Καρκατσέλη, Κώστα Ευαγγελάτου και Σάκη Αναστασιάδη στην γκαλερί του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου στην Ξάνθη.
Επιμέλεια: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης .

 

Λίγα λόγια για την ανάγκη των εκτός έδρας εκθέσεων


Η φωτογραφία, όσο και αν μιλάει για το σήμερα, θα είναι πάντα ένα κομμάτι του χθες, και αντίστροφα, όσο και αν η φωτογραφία είναι του χθες, θα έχει πάντα να πει κάτι για το σήμερα, αν είναι πραγματική τέχνη.
Η φωτογραφία που ταξιδεύει στο βαν των εκδρομών μας, αποσκευή και την ίδια στιγμή οδηγός, τι μπορεί να είναι; Έχει μορφή συγκεκριμένη; Οφείλει, μήπως, να έχει φόρμα ή προσαρμοσμένο περιεχόμενο; Αν όχι, για πού ξεκινήσαμε; Που μπορεί να μας φτάσει; Και σαν φωτογράφους, και σαν ανθρώπους;
Η φωτογραφία είναι ένα παραλληλόγραμμο (όχι πάντα) και έχει σημασία να μπορούμε να φανταζόμαστε τι συμβαίνει έξω από αυτό, πίσω από αυτό, τι θα υπάρχει εκτός ή μετά από αυτό. Η φωτογραφία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα και όχι αυτά των φωτογράφων. Η φωτογραφία που βγαίνει στο δρόμο, η φωτογραφία που ταξιδεύει θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη μοναξιά μας; Είναι ένα πλαίσιο για τα πλαίσια και θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα συμβεί όταν διαταραχθεί η ισορροπία αυτών των σχέσεων. Αλλάζει η φωτογραφία μας όταν συναντά άλλους φωτογράφους και ακούει νέα ερωτήματα; Αλλάζουν οι φωτογράφοι όταν συναντούν άλλους ανθρώπους, άλλες καταστάσεις, άλλους συσχετισμούς;


Η ζωντανή φωτογραφία είναι ευκίνητη για να χωρά παντού στη ζωή. Ο καθημερινός αγέρας φυσά στα λιβάδια της και την κυματίζει, της επιτρέπει να φανερώνει, να αναδεικνύει τις κρυφές αρετές της, τις αλήθειες της. Μόνο στο θάνατο η τέχνη γίνεται άκαμπτη. Το ίδιο και η φωτογραφία. Μέχρι τότε, κρυφτούλι θα παίζει με την αλήθεια κι εμάς, προσφέροντας εκπλήξεις και δυνατότητες, πέρα απ τις κορνίζες, πέρα από τις φυλακές των μουσείων ή τις χορηγίες της εξουσίας. 
Η φωτογραφία που βγαίνει στο δρόμο ανοίγει πόρτες όχι για να δούμε αν αυτές λειτουργούν. Αδειάζουμε για να είμαστε γεμάτοι. Βγαίνουμε έξω γιατί δε θέλουμε θυμωμένοι και άπραγοι στον καναπέ να είμαστε.
Η φωτογραφία που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη, είναι ζωή, είναι ενεργοδότρες επαφές, είναι ελπίδα για το αναπάντεχο, είναι παιχνιδιάρικα ανικανοποίητη, και ίσως για τούτο, είναι και πράξη πολιτική. Η φωτογραφία ταξιδευτής περισσότερο βλέπει παρά την βλέπουν. Χωράει και βολεύεται παντού, αρκεί να έχει καλή παρέα, να γίνονται καλές συν - ζητήσεις. Εκτός των άλλων, απεκδύεται και την καλλιτεχνική της υπόσταση, είναι διεκδίκηση χωρίς απαιτήσεις. Η φωτογραφία που ταξιδεύει τους δημιουργούς της προς το κοινό της, παύει να είναι μια αναπαράσταση του πραγματικού και γίνεται μία πραγματικότητα στην κυριολεξία, για όλους, και για τους απ εδώ, και για τους απ εκεί.
Η φωτογραφία που βγαίνει στο δρόμο ενδιαφέρεται περισσότερο για το ταξίδι, τη συνύπαρξη, το απρόσμενο, παρά για το ίδιο το έργο που με κόπο πολύ έφτιαξε και χρησημοποιεί. Το περιεχόμενο των έργων και της περιοδείας είναι σύμφυτο αυτού του πλαισίου.


Βασίλης Καρκατσέλης

 


Διαρκεί έως τέλος Μαΐου.


Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 12.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου.


Πληροφορίες - συμμετοχές στο τηλ. 2541025421 - στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης - ΦΕΞ


Οργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης & Φωτογραφική Λέσχη Ξάνθης.