7/12/07 -15/01/08 Έκθεση CHEAP PHOTO - ΦΘΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στη γκαλερί TETTIX, Τσιμισκή και Διαλέττη 3.

"Art is not business!..." 

«…Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει…»

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνει την με αυτήν την επωνυμία έκθεση CHEAP-PHOTO - ΦΘΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Και εφέτος, όπως τα τελευταία χρόνια, η CHEAP PHOTO θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί TETTIX.

Tο Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης συμβάλει με τον τρόπο του στη γνωριμία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τη φωτογραφία. Έχοντας οργανώσει εκατοντάδες εκθέσεις, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να "δημιουργήσει", μαζί με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης, απαιτητικούς θεατές και κοινωνούς της τέχνης της φωτογραφίας. Σε μια εποχή που η φωτογραφία δύσκολα μπορεί να σταθεί στην αγορά τέχνης της Ελλάδας και οι γκαλερί, θεωρώντας τη μη προσοδοφόρα, δύσκολα εντάσσουν στο δυναμικό τους φωτογράφους, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δίνεται στον κόσμο η ευκαιρία να αγοράσει σε φτηνές τιμές φωτογραφία που δεν κάνει ωστόσο καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική της αξία. Η τέχνη, μ’ αυτόν τον τρόπο παύει να αποτελεί προνόμιο μίας κοινωνικής ελίτ και γίνεται προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Παράλληλα οι φωτογράφοι, για να μπορέσουν να «πουλήσουν», βάζουν τον εαυτό τους σε μια διαδικασία, έστω για μια φορά το χρόνο, να δημιουργήσουν έργα ικανά να φλερτάρουν με την αγορά της τέχνης, να συγκινήσουν δηλαδή το υποψήφιο αγοραστικό κοινό, να νιώσουν οι ίδιοι τη γλύκα της Αγοράς. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους φωτογράφους να "αναρτηθούν" σε τοίχους που δεν είχαν φιλοξενήσει ποτέ αληθινή τέχνη.
Γιατί η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

 

Στην έκθεση του 2007 συμμετέχουν: Χρήστος Κυριαζίδης, Εμμανουήλ -Νικόλας Παντερής, Αμαλία Ευαγγελοπούλου, Ευτύχης Ανδρεαδάκης, Γιάννης Τσιρόγλου, Άννα Κουρτζά, Βίκυ- Μαρία Ιωάννου, Αγγελική Μήτση, Θανάσης Ράπτης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βασίλης Καρκατσέλης, Διονυσία Γκέκα, Θωμάς Φίλιος, Φωτεινή Ποταμιά , Ελπίδα Κάτσικα, Όλγα Τζίμου, Έφη Πεταλά, Θωμάς Κωστάμης, Θάλεια Καραφύλλη, Ευδοκία Κοντοβά, Γεωργία Κουρκουνάκη, Κίμων Αξαόπουλος,Παπούκας Κώστας, Μαρία Τσιάνου, Κυρλή Αλεξάνδρα.

Το μανιφέστο του διεθνούς μας κινήματος

ΓΙΑΤΙ ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ?
Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ για πολύ καιρό ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ότι 
η ΤΕΧΝΗ είναι ΠΡΟΝΟΜΙΟ των ΜΟΥΣΕΙΩΝ και 
των ΠΛΟΥΣΙΩΝ. Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ! 
Δεν ανήκει στις τράπεζες και στους μοδάτους επενδυτές. 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ. Δεν μπορείς να τη ΦΑΣ ΑΛΛΑ σε ΤΡΕΦΕΙ. 
Η ΤΕΧΝΗ πρέπει να είναι ΦΤΗΝΗ και προσιτή στον
ΚΑΘΕΝΑ. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ 
γιατί είναι το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του ΚΟΣΜΟΥ.
Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ!
Η τέχνη αφυπνίζει του κοιμισμένους!
Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ!
Η ΤΕΧΝΗ ΨΑΛΛΕΙ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ!
Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα!
Η τέχνη είναι σαν τα λευκά σύννεφα στοΝ γαλάζιο ουρανό! 
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ!
ΖΗΤΩ!