16/12-7/1, Και φέτος CHEAP-PHOTO, ΦΘΗΝΗ-ΤΕΧΝΗ, ΦΘΗΝΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στη νέα γκαλερί της πόλης μας TETTIX, Τσιμισκή και Διαλέττη 3.

Και φέτος από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

η έκθεση «CHEAP-PHOTO, ΦΘΗΝΗ-ΤΕΧΝΗ, ΦΘΗΝΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ»

στη νέα γκαλερί της πόλης μας TETTIX,

Τσιμισκή και Διαλέττη 3 τηλ.2310243304

(Ώρες λειτουργίας Δε-Πα 6-10μμ και Σα 12-2 και 6-10μμ).

Διάρκεια από 16/12/2005 έως 7/1/2006.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης θα κόψουμε και την πίτα του ΦΚΘ για μία καλή και εμπνευσμένη δημιουργική χρονιά.

 

"Art is not business!..."

«…Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει…»

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ CHEAP ART;

Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης . Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα…

Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν: «…Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ’ ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων…»

Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή.

 

CHEAP PHOTO ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ-ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το δικό του Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, το CHEAP PHOTO ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ – ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Φέτος, όπως και πέρσι, θα φιλοξενηθεί σε μια νέα γκαλερί που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την TETTIX. Φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχουν φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα. Όλα τα έργα θα έχουν ενιαία τιμή πώλησης τα 50 Ευρώ.

Tο Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης συμβάλει με τον τρόπο του στη γνωριμία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τη φωτογραφία. Έχοντας οργανώσει εκατοντάδες εκθέσεις, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να "δημιουργήσει", μαζί με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης, απαιτητικούς θεατές και κοινωνούς της τέχνης της φωτογραφίας. Σε μια εποχή που η φωτογραφία δύσκολα μπορεί να σταθεί στην αγορά τέχνης της Ελλάδας και οι γκαλερί, θεωρώντας τη μη προσοδοφόρα, δύσκολα εντάσσουν στο δυναμικό τους  φωτογράφους, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δίνεται στον κόσμο η ευκαιρία να αγοράσει σε φτηνές τιμές φωτογραφία που δεν κάνει ωστόσο καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική της αξία. Η τέχνη, μ’ αυτόν τον τρόπο παύει να αποτελεί προνόμιο μίας κοινωνικής ελίτ και γίνεται προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Παράλληλα οι φωτογράφοι, για να μπορέσουν να «πουλήσουν», βάζουν τον εαυτό τους σε μια διαδικασία, έστω για μια φορά το χρόνο, να δημιουργήσουν έργα ικανά να φλερτάρουν με την αγορά της τέχνης, να συγκινήσουν δηλαδή το υποψήφιο αγοραστικό κοινό, να νιώσουν οι ίδιοι τη γλύκα της Αγοράς. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους φωτογράφους να "αναρτηθούν" σε τοίχους που δεν είχαν φιλοξενήσει ποτέ αληθινή τέχνη.

Γιατί η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.