8/1 -3/2, Έκθεση του Σταύρου Δαγτζίδη με τίτλο: “Λαύκος”.

«ΛΑΥΚΟΣ»

Ο Λαύκος, ένα μικρό χωριό στο Πήλιο, λίγο ψηλά στο βουνό, λίγο κοντά στη θάλασσα, στέκεται αφορμή για μια κατάδυση από το ισοπεδωτικά ουδέτερο, στο δυναμικά προσωπικό, από την επιφάνεια στην ουσία της ανθρώπινης σχέσης και της επικοινωνίας, από την απλή εργασία στη χαρά της ζωής. 
Ταξιδεύοντας από το Βορρά προς Νότο, και από την πολύβουη πολιτεία στην κλειστή, σχεδόν, κοινωνία του χωριού, η διαδρομή είναι μακριά και για τούτο κατάλληλη για την απαραίτητη κάθαρση, απαραίτητη διαδικασία προσέγγισης αφού εδώ τα πάντα εξελίσσονται διαφορετικά, εξελίσσονται χωρίς την παραμικρή βιασύνη. 
Ο χρόνος στέκεται σύμμαχος και είναι πάντα με το μέρος αυτού που θέλει να νιώσει και όχι να δει σαν τουρίστας. Ο φωτογράφος μας το γνωρίζει και γι' αυτό αφήνεται να παρασυρθεί στα γρανάζια του, στους ρυθμούς μιας ζωής που μοιάζει να έρχεται από το χθες χωρίς την πίεση της δυτικότροπης κοινωνίας μας και με άπειρο σεβασμό σε αυτό που κάνει -αποτέλεσμα του σεβασμού προς το θέμα -γίνεται μέρος αυτού (του θέματός του). Μετά από πολύ καιρό, γίνεται απόσπασμα αυτής της κοινωνίας, που από κάποια στιγμή και μετά σταματά να τον θεωρεί ξένο σώμα. 
Όταν πια η παρουσία του έχει ξεχαστεί και κανείς πλέον δεν τον προσέχει, σηκώνει την κατάλληλη στιγμή την μηχανή και ξεκινάει το έργο της καταγραφής της δραστηριότητας γύρω από τον στενό χώρο της πλατείας του χωριού. Μιας δραστηριότητας που αντίθετα με την κατ' αρχή εντύπωση είναι γεμάτη εντάσεις και ιδιαίτερες στιγμές. 
Η φωτογραφία για μια ακόμη φορά αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναγκαιότητα της ύπαρξής της σαν μέσο έκφρασης και καταγραφής. 

Βασίλης Καρκατσέλης 
Σεπτέμβριος 1996

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε το 1948 στην Κομοτηνή. Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κινη/φο. Την δεκαετία του 1980, μαζί με τον Κ. Ανδρώνη γυρίζουν 12 ταινίες. Με την Φωτογραφία ασχολείται συστηματικά από το 1990.

Μέλος της  Φωτογραφικής Ομάδας Τριανδρίας και ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Την φωτογραφική του εργασία παρουσίασε σε δύο ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές.