23/03/2020 Συνάντηση μελών μέσω Skype: DAIDO MORIYAMA

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/3, 9μμ. η πρώτη συνάντηση μελών του ΦΚΘ μέσω Skype. Επιμέλεια παρουσίασης: Θανάσης Ράπτης

Συζητήσαμε για τον γιαπωνέζο φωτογράφο DAIDO MORIYAMA και για τον τρόπο που φωτογραφίζει, είπαμε τα νέα μας, σχολιάσαμε την επικαιρότητα, κάναμε την πλάκα μας, 'τσουγκρίσαμε' τα ποτήρια μας, είπαμε κι ένα τραγούδι! 

Οι συμμετέχοντες βλέπουν από πριν στο youtube τα προτεινόμενα 4 βίντεο που αφορούν στον γνωστό γιαπωνέζο φωτογράφο  DAIDO MORIYAMA. Ετοιμάζουμε τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μας και τις διατυπώνουμε όπως ακριβώς συνέβαινε στις δια ζώσης συναντήσεις μας.

Ο Daido Moriyama γεννήθηκε στην Οσάκα το 1938 και είναι ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες καλλιτέχνες της φωτογραφίας σήμερα. Το έργο του έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης φωτογραφίας.
Άρχισε να φωτογραφίζει από την ηλικία των 21 ετών και το 1963 έγινε ελεύθερος επαγγελματίας, για να συνεχίσει μέχρι σήμερα με ένα αρκετά εκτεταμένο και σημαντικό φωτογραφικό έργο. Συχνά στις φωτογραφίες του Moriyama ο ορίζοντας είναι στραβός και η φωτογραφία θολή, ή ο κόκκος της εικόνας είναι ορατός και υπάρχει πολύ μεγάλο κοντράστ. Τα θέματά του τα αναζητά σε σκοτεινά bar και ύποπτα στιπτιτζάδικα ή απομακρυσμένα σοκάκια σε υποβαθμισμένες, λιγότερο γνωστές, περιοχές του Τόκιο.
Γνωστή είναι και η ασπρόμαυρη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Καλσόν και Χείλη» (Tights and Lips) στην οποία οι φωτογραφίες του αιχμαλωτίζουν την κίνηση καλλίγραμμων γυναικών με μαύρο φιλέ καλσόν ή λεπτομέρειες των χειλιών τους.
Η εικαστική γλώσσα του Moriyama είναι τραχιά και συχνά κατευθύνει το βλέμμα του θεατή σε λεπτομέρειες που είναι έξω από το κάδρο, με τέτοιον τρόπο που να δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα, να φωτογραφίζει και να εκθέτει σε χώρους τέχνης, όπως η Tate Modern του Λονδίνου.

https://www.youtube.com/watch?v=Q0-usOxJqx0&fbclid=IwAR2AH1bYkT2sdG1YCsgaU24Rt3yCcFLiLRb0nRKhtANDMK6SsazYjE2CzA0

https://www.youtube.com/watch?v=foWAs3V_lkg

https://www.youtube.com/watch?v=uQEDzei15UU

https://www.youtube.com/watch?v=pAbhkLxhn40