30.1.2017, Mail Art: "DADA no DADA" , Μουσείο Προσφύγων

3rd International Photo Based Mail Art Exhibition με θέμα: DADA no DADA
(σε συνδιοργάνωση με την εικαστική ομάδα  TeeToTum)

 

Εγκαίνια 30/1/2017, 8μ.μ.

στο  Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά, του Δήμου Συκεών (οδός Έβρου 49, στο ύψωμα έναντι γηπέδου ΒΑΟ, στις Συκιές ή έξοδος από Τσινάρι, αριστερά δίπλα στα κάστρα).

*Πρόσβαση με λεωφορεία του ΟΑΣΘ:
28A ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - 424 Γ.Σ.Ν.Ε. - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Στάση ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και ανεβαίνουμε δεξιά τις σκάλες προς τα τείχη - Μουσείο Προσφύγων

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ (στο πλαίσιο μιας αυθεντικής βραδιάς DADA)ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ EVENT-ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΝ ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΑΝΤΑΟΛΟΓΟ ΔΡ.ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΝΤΑΒΑΡΝΤ ΜΕΤΑΚΛΕΙΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.

ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΘΟΜΑΡΤΥΡΟΥΝΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ  ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑ.

Την ημέρα των εγκαινίων, παράλληλα της δράσης, θα προβληθεί η ταινία RAPUNZEL των Mama Baer και Kommissar Hjuler, δύο κινηματογραφιστών που χρησιμοποιούν την τέχνη της μουσικής και του φιλμ για επικοινωνία. Η RAPUNZEL: είναι μία παράξενη προσαρμογή του παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, στην οποία η Mama Baer είναι δέσμια του δικού της πύργου ή κάστρου.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση:

(3rd International Photo Based Mail Art Exhibition με θέμα: DADA no DADA) 

Συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, από 22  χώρες, που με βάση / αφορμή τη φωτογραφία, πραγματεύονται το θέμα με την αρχική ονομασία «NO DADA LEFT».

Λίγα λόγια για το θέμα:

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η εικαστική ομάδα TeeToTuM διοργάνωσαν την 3η Διεθνή συνάντηση Ταχυδρομικής Τέχνης με βάση τη φωτογραφία και αρχικό θέμα: NO DADA LEFT

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Cabaret Voltaire. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλα τα έργα των καλλιτεχνών (απ' όλο τον κόσμο) που θα επιχειρήσουν να ιχνηλατήσουν στο σήμερα τον απόηχο των πρακτικών του Dada: δηλαδή μηδενιστική διάθεση, απουσία ελέγχου και λογικής, χιούμορ και εφευρετικότητα, ανατρεπτική πολιτική κριτική, θόρυβος, πηγαία δημιουργική ορμή.

Σε απόλυτη αντίφαση με το πνεύμα των ντανταϊστών, που αναμφίβολα θα ήταν οι πιο σφοδροί πολέμιοι αυτής της «επετειακής» πρωτοβουλίας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάδειξη της «αντι-τέχνης» του σήμερα, των αιρετικών και ρηξικέλευθων εικαστικών προτάσεων που, αν βεβαίως υπάρχουν, έχουν ίσως κάτι σημαντικό να μας πουν.

Τον Φεβρουάριο του 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, του χώρου που φιλοξένησε τις πρώτες δράσεις του κινήματος του Dada. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο Tristan Tzara, εμβληματική φυσιογνωμία των ντανταϊστών, εξέδωσε το δεύτερο μανιφέστο του κινήματος, διακηρύσσοντας: «Γράφω αυτό το μανιφέστο για να δείξω ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα αντιθετικές ενέργειες στη διάρκεια μιας δροσερής ανάσας. Είμαι κατά της δράσης, και όσο για τη διαρκή αντίφαση ή την κατάφαση, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν πρόκειται να εξηγήσω τι εννοώ γιατί μισώ την κοινή λογική. Είμαι κατά των συστημάτων. Το πιο αποδεκτό σύστημα είναι να μην έχεις επί της αρχής κανένα σύστημα.»

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Participants are: Afroditi Kolokotroni (Greece), Agelika Prapa (Greece), Alex Papaioanou (Greece/Sweden), Alexander Limarev (Russia) , Alexandros Dimitriadis (Greece), Alexandros Giannios (Greece), Anand Jaiswal (India), Anastasia Gkitsi (Germany/Greece), Anja Mattila (Finland), Anna Kallidou (Greece), Anna Maria Xatzistefanou (Greece), Antonia Gkampoura (Greece), Antonis Gkourkas (Greece), Anty Xourmouziadou (Greece), Carl Baker (Canada), Carmela Rizzuto (USA), Claudia Garcia (Argentina), Cynthia Morrison (USA), Dadaniel de Culla (Espana), Dalbir Singih (India), Dilip kumar (India), Dimitris Danis -  Neksav Down sydrome school/Visual art group  (Turkey), Dimosthenis Epas (Greece), Dorian Ribas Marinho (Brasil), Dorothee Mesander (Greece), Efthimis mouratidis (Greece),Elena Xatziathanasiou (Greece), Eleni Galani (Greece), Eleni karadagli (Greece), Elli Katsara (Greece), Eri Agriou (Greece), F. Xamidieli (Greece), Froso Papadimitriou (Greece), Fusun Selen Bilgner (Turkey), Georgi Vasilev, Georgia Grigoriadou (Greece), Georgia Trouli (Greece), Giorgos Mantas (Greece), Gloria W. De Oliveira Souza (Brasil), Gurcharan Singh (India), Hilal Tursoluk (Turkey), Hiuler (Germany), Hristina Ludova, I. Monogios (Greece), Ignacio Navarro Cortez (Mexico), Ioanna Kazaki (Greece), Ioannis Linosporis (Greece), Ioannis Pomakis (Greece), Ishu Jindal (India), J. Daniel Mauen (USA), Jaya Daronde Awatare (India), Jerome Joker (USA), Jessica Morfis (Greece), Joey Patricktu (USA), John M. Bennet (USA), Katerina Anastasiou (Greece), Katerina Nikoltsou (Greece), Keti Lialiampidou (Greece), Leena Golnik (Finland), Lome-Lorenzo Menzuzzato (Italia), Lousi Gavriilidou (Greece), Maks Dannecker (Germany), Maria Kotsiampari (Greece), Maria Lambrianidou (Greece), Marina Salmaso (Denmark), Mehak Chalwla (India), Meni Seiridou (Greece), Meral Agar (Turkey), Michael Wagner (Germany), Michel Della Vedova (France), Monica Gupta (India), Nektarios Stamatopoulos (Greece), Nihal Gures (Turkey), Nopi Gaitanidou (Greece), Olga Mavroidis (USA), Olga Souvermerzoglou (Greece), Osvaldo Morales (Chile), Oya Abaci (Turkey), Oznur Kepce (Turkey), Rania Fragkoulidou (Greece), Parthena Xaristea (Greece), Pawan Kumar (India), Pedro Bericat (Spain), Pepi Karagiannaki (Greece), Petros Nikoltsos (Greece), Piet Franzen (Netherlands), Rita Tilkeridou (Greece), Sainte Flavie (Canada), Sean Burn (USA), Shieh Tsaiping (Taiwan), Sofia Amperidou (Greece), Sonya Stankova, Thanasis Raptis (Greece), Turkan Elgi (Turkey), Utkarsh Jaiswal (India), Vasiliki Syrou (Greece), Vasilis Karkatselis (Greece), Vasilis Katsaganis (Greece), Venetia Gazila (Greece), Vinay Awatare (India), Walter Brovia (Argentina), Wolfgang Brenner (Germany), Xenia Zorpidou (Greece), Zefi Athanasopoulou (Greece).

Λίγα λόγια για την Mail Art!

Πάρτε ένα φάκελο ή μία κάρτα, διακοσμήστε την με ό, τι θέλετε, χρώματα και υλικά: μελάνι, γκουάς, ακουαρέλα, μολύβια, μαρκαδόρους, σχέδια, κολάζ, κλωστές, γραμματόσημα, ρυθμιστικά κτλ. Είναι απίστευτη η γκάμα του τι μπορεί να χωρέσει σε ένα χαρτόνι. Εκφραστείτε ελεύθερα! Απελευθέρωσε τον εαυτό σας! Ξεχάστε τη μονοδιάστατη φωτογραφική εκτύπωση.
Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε σε αυτή τη διεύθυνση του παραλήπτη, το γραμματόσημο και να τη σφραγίσετε στο ταχυδρομείο! Ρίξτε τη στο κουτί.
Και από εδώ και μετά η μοναδική και προσωπική εργασία σας αρχίζει το ταξίδι. Βλέπεται (και θαυμάζεται) από διάφορους ανθρώπους, καθώς περνά από χέρι σε χέρι, μέχρι να φτάσει τελικά στο γραμματοκιβώτιο του παραλήπτη, από όπου θα αρχίσει το δεύτερο ταξίδι της.
Ένας βασικός κανόνας αυτής της φάσης: βάζετε επαρκή γραμματόσημα και έχετε ευανάγνωστη τη διεύθυνση του παραλήπτη στην ίδια (συνήθως) μπροστινή πλευρά. (Αν η διεύθυνση είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, την επαναλαμβάνω ξεκάθαρα στο πίσω μέρος της κάρτας.)
Για αποστολή μπορεί επίσης να είναι ένα αντικείμενο, παραμένοντας εντός των αποδεκτών ορίων μεγέθους από το Ταχυδρομείο.

Παραλήπτης σας μπορεί να είναι ένας φορέας, όπως στην περίπτωση αυτής της διοργάνωσης), ένας φίλος/η, ένας γνωστός/ή, μια γνωριμία σας που θα απολαύσει την άσκηση αυτού του είδους της δραστηριότητας ή ένας άλλος καλλιτέχνης, που ασχολείται με την ταχυδρομική τέχνη (mail art) και θα ανταποδώσει. Αυτός ο mailartiste, στη συνέχεια, μπορεί να σας απαντήσει με την δική του art κπλ. Αυτή η ανταλλαγή έργων είναι μια από τους άγραφτους/σιωπηλούς κανόνες της «τέχνης ταχυδρομείου».

Το διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε «προσκλήσεις» ή «κλήσεις». Ο οργανωτής μιας Mail Art συνάντησης/διοργάνωσης (organisateur) μπορεί να είναι ένας καλλιτέχνης, μια ένωση, ένα σχολείο, ένα μουσείο … Μπορεί να υπάρχει ένα θέμα, μια τυποποιημένη μορφή, συγκεκριμένες διαστάσεις, μια προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι mailartistes έχουν τα ίδια δικαιώματα, και κανένας δεν τονίζεται (ως εξέχων/σημαντικότερος).

Μερικοί σιωπηλοί κανόνες στο πλαίσιο της πρόσκλησης μιας διοργάνωσης Mail Art:

Είναι πάντα δωρεάν (χωρίς τέλος εγγραφής), δεν γίνεται καμία επιλογή, δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπάρχει κριτική επιτροπή (οπότε δεν υπάρχει ανταμοιβή), δεν υπάρχει επιστροφή έργων (τα πρωτότυπα παραμένουν στην ιδιοκτησία του διοργανωτή, ο οποίος δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα πουλήσει επί προμηθείας σαν γκαλερί). Πιθανώς ο διοργανωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκθέσει ότι έχει ληφθεί. Αν μπορεί, ο διοργανωτής, δημοσιεύει έναν κατάλογο ή ορίζει μια λίστα με τις συμμετοχές, και την διαδίδει σε όλους τους συμμετέχοντες mailartistes ή (όπως εδώ) εκδίδει έναν κατάλογο.

Φυσικά και άλλου τύπου ανταλλαγές έργων μπορούν να δημιουργηθούνε. Υπάρχει ελευθερία και για τους τρόπους από και προς, και για την κυκλοφορία των έργων. Αρκεί όλες (αυτές οι μορφές) να χρησιμοποιούν το δίκτυο της ταχυδρομικής αλληλογραφίας. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμπλακεί κατά την κρίση του, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τους πόρους του, (χωρίς περιορισμούς ή με περιορισμούς). Εμπλέκεται είτε με τη μορφή των έργων με τα οποία συμμετέχει κάπου, είτε με τη μορφή της προτεινόμενης διοργάνωσης (ως διοργανωτής).

Η Mail Art (Τέχνη ή Ταχυδρομική) δημιουργήθηκε με τους ντανταϊστές και μεγαλώσε με ζωγράφους και ποιητές όπως ο Apollinaire, Τζάρα, Duchamp, Πικάσο, Ματίς, Κοκτώ, Prévert, Μπόις, Ντιμπιφέ, Alechinsky, Folon … λαμβάνοντας σημαντικού μεγέθους έκταση κυρίως στο δεύτερο μισό του προηγούμενου (20ου) αιώνα.

Η κίνηση αυτή είναι τώρα μια παγκόσμια τέχνη προσιτή σε όλους, καθώς επιτρέπει σε όλους να εκφραστούν ελεύθερα. Βρίσκεται και λειτουργεί έξω από κάθε επίσημο ή εμπορικό κύκλωμα. Το κάθε έργο είναι πρωτότυπο, μοναδικό και αποτελεί προσωπική δημιουργία. Με αυτές τους τις ιδιότητες τα έργα της Mail Art μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για ανταλλαγή και την κοινή χρήση έργων.

                                                                                                                         Βασίλης Καρκατσέλης

 

Διάρκεια εκθέσεων έως το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017.

Την τελευταία ημέρα με ειδικό πρόγραμμα θα επιτελεστεί μία ακόμη σειρά δράσεων και προβολών. Για το πρόγραμμα, τους συντελεστές και λοιπές λεπτομέρειες στο: http://www.fkth.gr/el/node/975

 

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Άγγελος Σοφιανίδης: τηλ 6932440101, mail: angelos.sofianidis@gmail.com

Βασίλης Καρκατσέλης: τηλ. 6942 860 890, mail: katselis@the.forthnet.gr

 

https://www.facebook.com/groups/1330214356989100/