Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, ο φωτογράφος ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, προσκεκλημένος στη Θεσσαλονίκη από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει στους Θεσσαλονικείς την δουλειά του στην ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, (ημιόροφος)
Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ξεκίνησε την φωτογραφία το 2006 και σύντομα η δουλειά του ξεχώρισε στη αναπτυσσόμενη διαδικτυακή σκηνή της φωτογραφίας δρόμου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα "street-photographers" και είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Ο Βασιλικός φωτογραφίζει καθημερινά και το καλλιτεχνικό του έργο κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες, την φωτογραφία δρόμου από την μία, και την ιδιόρρυθμη διερεύνηση των οικογενειακών δεσμών και των ενδόμυχων φόβων της απώλειας από την άλλη. Ως μέλος της κολεκτίβας Depression Era, ο Βασιλικός ανήκει στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων που αποτυπώνουν την Ελληνική κρίση (συμμετείχε στην έκθεση που στο Palais de Beax Arts (Bozar) το 2014). Συμμετείχε σε πολλές, σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε φωτογραφικές εκδόσεις.
Όπως πάντα θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης. Είσοδος δωρεάν.
https://www.facebook.com/events/1676647149275718/
Ο φωτογράφος κατά την παρουσίασή του έδειξε δύο ενότητες έργου σε προβολή με μουσική.
Η μία είχε τον τίτλο «Φωτογραφία Δρόμου» και η δεύτερη «Ανοίκειο».
Για την πρώτη, εξήγησε την αρχή της εμπλοκής του με αυτό το είδος φωτογραφίας (πχ μαθήματα για τις σκιές) και πως, μέσω των διαφορετικών τεχνικών, πειραμάτων και αναγνώσεων πέρασε σε κάτι πιο σύνθετο και εξελίξιμο, δουλεύοντας παράλληλα διαφορετικές μικροθεματικές φόρμας, τρόπου προσέγγισης, επηρεασμών, πειραμάτων κτλ.
Για το «Ανοίκειο» μας εξήγησε από το πώς αυτή η ενότητα άρχισε σαν μέρος της ενότητας του «δρόμου» και εξελίχτηκε σε απόλυτο προσωπικό project, πάνω στο οποίο εργάζεται χρόνια, προσθέτοντας και αφαιρώντας υλικό, αρχικά φωτογραφίζοντας το κλειστό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, και στη συνέχεια με εικόνες από παντού όπου. (Σύστημα εργασίας παράλληλων θεματικών)
Έγινε εκτεταμένη συζήτηση, και ανάμεσα στις προβολές, και στο τέλος των προβολών.
Μερικά από τα θέματα που θίχτηκαν:
Οι ιδιαιτερότητες του φωτός στη «Φωτογραφία Δρόμου».
Οι βασικές διαφορές (και ανάγκες που υπηρετούνται) από τη χρήση ασπρόμαυρου και έγχρωμου. Οι τάσεις και οι απαιτήσεις των γκαλερί.
Η διαφοροποίηση του φωτογράφου στην εξέλιξη του έργου του, το πώς από το ένα θέμα οδηγούμαστε στο άλλο. Διαχωρισμός φωτογραφικών περιόδων.
Περί μανιέρας στην προσπάθεια δημιουργίας ευδιάκριτου ύφους από το φωτογράφο.
Περί πολιτικής τέχνης/φωτογραφίας και δήθεν «μη πολιτικής» τέχνης/φωτογραφίας.
Περί συλλογής φωτογραφιών ανά θέμα, συνεχούς editing και ανάγκης αυστηρών επιλογών, πάντα προσωρινών.
Για την ανάγκη ύπαρξης σχετικής συνοδευτικής μουσικής σε προβολές που περιέχουν αρκετές εικόνες, ώστε να διεγείρονται τα σχετικά αισθητηριακά όργανα και να μην κουράζεται το κοινό.
Για τη χρήση αδείας ή όχι στη «Φωτογραφία Δρόμου».