3ου Influence Festival στην Ερέτρια

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 3ου Influence Festival στην Ερέτρια, με μία σειρά δράσεων που επιθυμούν να φέρουν τη φωτογραφία από το χώρο της γκαλερί στον υπαίθριο ανοικτό δημόσιο χώρο.

Συνεχίζοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες του (το ΦΚΘ) για κατάργηση της αισθητικής, ιδεολογικής και πνευματικής απομόνωσης της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προσπαθεί να σπάσει τα καθιερωμένα τείχη της διανομής και να φερει τη φωτογραφία όχι μόνο στον υπαίθριο χώρο, αλλά να φέρει και τα έργα της ανάμεσα στα έργα δημιουργών από άλλες τέχνες, όπως το γκράφιτι, οι εγκαταστάσεις, η γλυπτική, ο χορός, οι performance, η μουσική κτλ, για αλληλοεπηρεασμό και διάδραση.

Η φωτογραφία έχει ανάγκη να λειτουργεί, να εμπνέεται και να ψάχνεται  σε ένα ενιαίο περιβάλλον αλληλοεπηρεασμού όπου όλες οι μορφές τέχνης μπορούν να συνυπάρχουν ελεύθερα και ισοδύναμα. Σε αυτό το κοινό περιβάλλον ο κάθε δημιουργός έχει την δυνατότητα να ξεδιπλώσει προς διάλογο τις αισθητικές του προτάσεις, όχι ως μονάδα αλλά ως μέρος ενός ζωντανού δικτύου σκέψης και έκφρασης που αλληλεπιδρά, “επηρεάζει”, εμπνέει και δημιουργεί ένα ρεύμα διακίνησης ιδεών.

Η πρόταση του ΦΚθ προς διάλογο αποτελείται από μία υπαίθρια ομαδική έκθεση ποίησης και φωτογραφίας, μία δημόσια υπαίθρια προβολή και δημόσια δράση. Τρεις αντισυμβατικές από μόνες τους παρουσιάσεις του φωτογραφικού έργου.

Για την έκθεση ποίησης και φωτογραφίας

Πρόκειται για τη μεταφορά σε αυτόν τον καινούργιο (μέσα σε δένδρα και bungalows) υπαίθριο χώρο μιας πρωτότυπης παραγωγής του ΦΚΘ (2016) με τίτλο  « Όταν η φωτογραφία συναντά την ποίηση του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη ». Πρόκειται για φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένα ποιήματα του ποιητή Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και παρουσιαστήκαν στη Θεσσαλονίκη σε μια σύνθετη βραδιά «τέχνης στο δρόμο». Οι φωτογραφίες εκτίθενται δίχως πλαίσια, έχοντας δίπλα τους να τις συνοδεύει το ποίημα για το οποίο δημιουργήθηκαν γραμμένο στο χέρι με μια γραμματοσειρά που δημιουργήθηκε για την περίσταση.

Τα ποιήματα αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους οι :

Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Τερψιχόρη Κουζούνη, Μαρία Λαμπριανίδου, Ερασμία Μεταλλίδου, Λευτέρης Μικρός, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Νίκη Μπάτση, Δημήτρης Μπουρδάνης, Νάνσυ Ντόκα, Σταύρος Ξηρός, Μένη Σεϊρίδου, Έλσα Τζιάνα, Θώμη Τζήμου

Περισσότερα για τη δράση στη διεύθυνση: http://fkth.gr/photo-falkos-arvanitakis/

Για τον κατάλογο στη διεύθυνση:

https://issuu.com/karkatselis/docs/photography_and_poesia?e=11867634/30000297

 

Για την υπαίθρια προβολή

Σε διαφορετικούς χώρους και τόπους, ανάλογα με την ώρα και τον περιβάλλοντα φωτισμό, σε μια πολύωρη προβολή παρουσιάζονται φωτογραφικά πορφόλιος των παρακάτω μελών του ΦΚΘ και φωτογραφίες από το προηγούμενο Influence Festival, στο οποίο, επίσης, είχε λάβει μέρος με εργασίες των μελών του το ΦΚΘ.

Παρουσιάζουν φωτογραφίες τους οι:

Μανώλης Βάρνας, Άννυ Βλαχοπούλου, Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Τάνια Ζώτου, Άννα Καλλίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Δώρα Κατάκη, Τερψιχόρη Κουζούνη, Μαρία Λαμπριανίδου, Βασίλης Μαντάς, Γιώργος Μαντάς, Ερασμία Μεταλλίδου, Λευτέρης Μικρός, Νάνσυ Ντόκα, Σταύρος Ξηρός, Καίτη Παπαναούμ, Νίκος Πρίπορας, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελος Σοφιανίδης, Έλσα Τζιάνα, Θωμαή Τζήμου και η Αντριάνα Τυροπώλη.

 

Για τη δράση

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στο νησί της Εύβοιας, ο Βασίλης Καρκατσέλης, με τη μορφή ενός δήθεν φωτογραφικού ημερολογίου δημιουργεί μια σειρά εικόνων με τη φωτογραφική του μηχανή στη θέση αυτόματη λειτουργιά. Τριάντα φωτογραφίες από αυτές, εμφιαλώνει τη συνοδεία αρωματικών φυτών και άμμου από την περιοχή . Τα μπουκάλια ρίχνονται στον Ευβοϊκό Κόλπο με ισχυρό ρεύμα προς Αιγαίο, από το ακρωτήριο του «Νησιού των Ονείρων», λίγα μέτρα πιο κει δηλαδή όπου γινόταν και οι υπόλοιπες δράσεις του Φεστιβάλ.

Περισσότερα για τη δράση και φωτογραφίες στη διεύθυνση:

http://karkatselis.weebly.com/mupiomicronupsilonkappa940lambdaiotaalpha-sigmatauomicron-pi941lambdaalphagammaomicronsigmaf.html

 

Λίγα λόγια για το χώρο όπου θα λάβει μέρος η διάδραση.

Πεζονήσι Ερέτριας: Το «Νησί των Ονείρων» ζωντανεύει

 Το «φιλί της ζωής» στο «Νησί των Ονείρων» δίνει μια ομάδα νέων ανθρώπων. Η Χαρά Ευδαίμων και ο Δημήτρης Κατσαρής, εμπνευστές του «Influence Festival», επιλέγουν να ξαναζωντανέψουν το Πεζονήσι της Ερέτριας και να ανοίξουν - εννιά χρόνια μετά - την πόρτα στους 46 ξενώνες, που, τη δεκαετία του 1970 και του 1980, γέμιζαν με χιλιάδες τουρίστες.

Φέτος, το Πεζονήσι θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα 52 δωμάτια των μικρών σπιτιών, που είναι διάσπαρτα στο νησί.

«Πρόκειται για ένα νησάκι, που καταλαμβάνει 66 στρέμματα γης και, εδώ και εννιά χρόνια, οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να αξιοποιήσουν» δηλώνει η κα Ευδαίμων.

«Εμείς, ως ομάδα του "Influence Festival" οραματιστήκαμε το "Νησί των Ονείρων" να αποτελέσει για ένα τριήμερο, από τις 12 μέχρι και τις 14 Αυγούστου, την καλλιτεχνική "στέγη" Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ήρθαμε σε επαφή με τον δήμο Ερέτριας, ο οποίος ήταν πολύ θετικός και υποστηρικτικός.

Πήραμε τη σχετική άδεια και, με τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δια Βίου Μάθησης, "Δαφνηφόρος Απόλλων", στο πλευρό μας, προχωράμε σε εργασίες καθαρισμού του χώρου, φροντίζουμε το εσωτερικό των ξενώνων, ώστε να μπορούν να εκθέσουν οι καλλιτέχνες τα έργα τους, αλλά και να λειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες εντός του νησιού».

«Θέλουμε οι επισκέπτες μας να απολαύσουν τις μέρες του Φεστιβάλ, να περιηγηθούν στους χώρους του, να περπατήσουν, να αποδράσουν, αλλά όλα αυτά με ασφάλεια» τονίζει η κα Ευδαίμων, η οποία συμπληρώνει: «επιλέξαμε ένα σημείο, που αποτελεί πολύτιμο τουριστικό και πολιτισμικό στοιχείο για τον δήμο Ερέτριας. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αυτό που επιδιώκουμε είναι να ξεσηκώσουμε ένα υπόγειο κύμα τέχνης, που είναι το φετινό μας θέμα, ευελπιστώντας να μετατρέψουμε το "Νησί των Ονείρων" σε πραγματικό όνειρο. Στόχος μας είναι να προάγουμε τη δημιουργία ενός νέου μαγικού θεσμού, όπου όλες οι μορφές τέχνης μπορούν να συνυπάρχουν».

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 12 μέχρι τις 14 Αυγούστου.