To ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοίINTELLECTUM (www.intellectum.org) & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (www.fkth.gr), σας καλούν σε μία ξεχωριστή δράση, για να σμίξουμε τις δύο αυτές τέχνες την βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 στο Καφέ Bazaar, στη Θεσσαλονίκη στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου 23, (περιοχή Πλατείας Άθωνος, τηλ. 2310 241 817), στις 8:00 μ.μ.
(Για την συμμετοχή φωτογραφιών στην προβολή)
Όποιος ενδιαφέρεται οι φωτογραφίες του να συμπεριληφθούν στην προβολή, πρέπει ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ να έχει στείλει με την (εντελώς δωρεάν) https://www.wetransfer.com/
στην διεύθυνση katselis@the.forthnet.gr έως 50 φωτογραφίες
ανάλυσης 75 dpi και με διαστάσεις 1080 pixel η κάθετη πλευρά.
Το θέμα είναι ελεύθερο και δεν υπάρχουν αυστηρά αισθητικά κριτήρια, αλλά ζητάμε, το κάθε πορτφόλιο να έχει μία συμβολική συνοχή, να έχει ένα θέμα, έστω χαλαρά.
Επίσης, καλούμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να τα μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά.
Η μεγάλη παρέα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη με τα δύο αυτά είδη τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».
Δεν θα λειτουργήσουν αυστηρές επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων. Σ’ αυτή τη βραδιά, όλοι θα έχουν τη θέση και το χρόνο τους. Ο καθένας προσέρχεται με την ευθύνη της δικής του επιλογής και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο.
Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε, με αυτό τον τρόπο, να προωθήσει την τέχνη της ποίησης.
Ο στόχος ήταν διπλός:
Πρώτος στόχος η ηθική ενίσχυση των προσπαθειών των εκδοτών να τυπώνουν συλλογές ποίησης και, κυρίως, να τυπώνουν νέους ποιητές, αφού οι γνωστοί έχουν κάποια μεγαλύτερη ευκολία και δυναμική.
Δεύτερος στόχος ήταν η επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και η αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»
https://www.facebook.com/events/495013477269188
Για περισσότερες πληροφορίες: Θανάσης Ράπτης (κιν.6973 221 887), Βίκτωρ Τσιλώνης (κιν. 6944 60 73 63), Βασίλης Καρκατσέλης (κιν. 6942 860 890)