1/4 ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ. Ομαδική πρωτότυπη μόνιμη θεματική έκθεση στο ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.v

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

 

ΠΑΡΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.


ΠΑΡΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΕΝΑ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.


Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας την πολιτική των συνεργασιών του με φορείς της πόλης, έβαλε τη φωτογραφία σε έναν ακόμη μη φωτογραφικό χώρο, και με μία καινούργια φόρμα παρουσίασης.
Αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση συνεργασίας από τον Σύλλογο Φίλοι Του Πρασίνου, έναν παλαιό συνεργάτη και με τη βοήθεια μιας άλλης, επείσης φιλικής από τα παλαιά και μοναδικής για τα φωτογραφικά πράγματα της Θεσσαλονίκης επιχείρησης, της www.papers.gr , διαμόρφωσαν ένα ολόκληρο πάρκο για τη φωτογραφία.

Φωτογραφίες μιας απόλυτα ειδικής θεματικής επικολήθηκαν ανά τέσσερεις σε ειδικά κατασκευασμένες κολώνες και σκόρπισαν στις διαδρομές ενός πάρκου. Η επιλογή έγινε με κρητήριο το αν μπορούν να αναδεικνείουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου που απεικονίζουν, (από ξεχωριστά πάρκα της Γαλλίας η κάθε μία), απέκτησαν λεζάντες και γέμισαν όλες τις γωνίες ενός κεντρικού πάρκου της Θεσσαλονίκης, ένα πάρκο απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο της πόλης, του Πάρκου της Γαλλίας.
Έχουν σχεδιαστεί να αντέξουν στο χρόνο. 
Προηγούμενη απόλυτη τεχνογνωσία δεν υπήρχε.
Ευτυχώς, η papers.gr ανέλαβε τη συντήρηση και εργάζεται επισταμένως σε ότι πρόβλημα προκύψει, ελπίζοντας στο μέλλον η παρουσίαση της φωτογραφίας με αντίστοιχους τρόπους σε μέταλα, να αποφεύγει προβλήματα και κοστολόγια.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εγκαίνια του «ΠΑΡΚΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ»

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, ώρα 12:00

Το πάρκο της Γαλλίας είναι μια ιδέα που γεννήθηκε κατά την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα του πρώτου μπουκαλιού της νέας σοδειάς του Beaujolais nouveau 2011 στις 8/11/2011, που έγινε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν υπέρ του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», με σκοπό την δημιουργία ενός χώρου πρασίνου προς τιμή της Γαλλίας. Το σωματείο πρότεινε και έγινε αποδεκτό από όλους, την αναμόρφωση ενός πάρκου που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε πάρκο της Γαλλίας με δομικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν αυτό τον χαρακτηρισμό. Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση φωτογραφιών με πάρκα του Παρισιού. Το πάρκο αυτό βρίσκεται απέναντι από το νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και από την πλευρά του υπάρχοντος σχολικού κτιρίου αποτελώντας ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης. (γωνία Βασ. Γεωργίου & Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Το πάρκο έχει εμπλουτιστεί με νέα φυτά που θα έχουν χρώμα και άρωμα για να το κάνουν πιο ελκυστικό.

 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκτός από την διάθεση του χώρου, ανέλαβε την εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου και την φυτοτεχνική του διαμόρφωση μαζί με την διάθεση βολβοειδών φυτών και εκατοντάδων εποχιακών ανθέων.

 Οι «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», συνέταξαν τη μελέτη αναμόρφωσης του πάρκου που περιλαμβάνει το φυτοτεχνικό της μέρος και το σχεδιασμό εγκατάστασης των φωτογραφιών. Η μελέτη έγινε αφιλοκερδώς από την κα Χατζηαθανασιάδου Αθηνά , Γεν. Γραμματέα του σωματείου μας και Προϊσταμένη Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά. Επίσης οι Φίλοι του Πρασίνου διέθεσαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου, για την αγορά 35 δένδρων, 105 θάμνων και 30-50 νάνων τριανταφυλλιών και την εκτύπωση των φωτογραφιών. Η συγκέντρωση και η επιλογή των φωτογραφιών είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του παρέδωσαν τα αρχεία τους δωρεάν και ελευθερα πνευματικών δικαιωμάτων, για τη συγκεκριμένη χρήση.

 Με χορηγίες που εξασφάλισε το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, και συγκεκριμένα την ευγενική χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας, έγινε προμήθεια των καλαίσθητων, γαλλικού τύπου στύλων στους οποίους θα αναρτηθούν οι φωτογραφίες.

Στην είσοδο του πάρκου θα υπάρχει πινακίδα όπου θα αναγράφεται: «ΠΑΡΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ», με παράλληλη τοποθέτηση σημαιών των δύο χωρών και επί του εδάφους μία μαρμάρινη επιγραφή με τους τρεις (3) δημιουργούς του πάρκου και την ημερομηνία εγκαινίων του.
.
Σε εύλογο βάθος χρόνου θα ολοκληρωθεί το πάρκο με ευθύνη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου γλυπτού και την πιθανή συμμετοχή του στοιχείου του νερού.

Στις 28 Μαρτίου, το πρωί, οι μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στη φύτευση του πάρκου.

Τα εγκαίνια του ΠΑΡΚΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ θα πραγματοποιηθούν στις 12:00 την ίδια μέρα (28.03.12) παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Γενικού Προξένου της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Κριστιάν Τιμονιέ και του Προέδρου του Σωματείου «Φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης», Γρηγόρη Νικολαΐδη.