Προβολή της ταινίας που προέκυψε από τα έργα του διαγωνισμού Για ένα Πορτρέτο της Θεσσαλονίκης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας- 2014» και συμμετέχει στην μεγάλη εκδήλωση για αυτήν, την Παρασκευή 29 Απριλίου, με την προβολή της ταινίας που προέκυψε από τον διαγωνισμό μας ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διαγωνισμό που διοργάνωσε το 2010 το ΦΚΘ σε συνεργασία με τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.


Η προβολή παρουσιάζει τα έργα των φωτογράφων που υπεβλήθησαν σε κρίση στον ομότιτλο φωτογραφικό διαγωνισμό, και προκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε το 2009 από το ΦΚΘ και την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.


Στην προβολή συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτογράφοι (αλφαβητικά):
Γακίδης Κώστας, Γαλανού Άννα, Γανδά Έλενα, Γιανούση Ηλιάννα, Γκιζάρης Γιώργος, Δέλλιος Γιώργος, Δοβρίδης Αλέξανδρος, Εγγλέζου Φαίδρα, Ζωγράφος Δημήτρης, Ιωάννου Βίκη Μαρία, Καλός Χρήστος, Καραθεοδώρου Στέλιος, Κάτσικα Ελπίδα, Κίτσος Κώστας, Κοντοπίδης Μάνος, Κοτζαμπάσης Πέτρος, Κουκούτση Κορνηλία, Κρομυδάς Ανδρέας, Λιναριτάκη Αικατερίνη - Ά–να, Μήλια Πολυξένη, Μιτιούρης Γιώργος, Μπακαλούδης Βασίλης, Νταγιούκλας Σταύρος, Οικονομίδης Παναγιώτης, Ορτουλίδης Ελευθέριος, Ορφανός Προκόπης, Παπαναούμ Κάιτη, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παρασκευοπούλου χ
Μαδεμλής Π , Πασχάλης Βασίλης, Πιλπιλίδης Νικόλαος, Πλάβος Ελευθέριος, Πίζος Δημήτρης, Σιώζος Θάνος, Σταμάτης Αθανάσιος, Σταματίου Σταύρος, Τακουρίδου Ελένη, Τσαγκούρης Γρηγόρης, Τσατσάκος Ανδρέας, Τσολακοπούλου Ιωάννα, Χίος Τάσος.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη Υποψήφια 
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Γιορτή υποστήριξης της υποψηφιότητας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
[περιοχή Λευκού Πύργου]

Με στόχο τη γνωστοποίηση και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Απριλίου στο χώρο της παραλίας από το Λευκό Πύργο έως και το Άγαλμα Καραμανλή, με δράσεις που ξεκινούν από τις 4 μ.μ. 
Στη γιορτή θα συμμετέχουν φορείς νεολαίας, δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ενδεικτικά οι δράσεις αφορούν τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό [με πίστες bmx και skate], το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, την τέχνη του graffiti, το θέατρο δρόμου, αλλά περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Φυσικά, από αυτές τις δράσεις, θα ήταν αδύνατον να απουσιάζει η φωτογραφία, με εκθέσεις, προβολές έργου ομάδων, διαδραστικά happening, και λοιπές εκπλήξεις.

Η Φωτογραφική παρουσία θα επικεντρωθεί στον εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού κέντρου «Αλέξανδρος», στο παρακείμενο πάρκο του Στρ. Τσιρογιάννη και στο πάρκο του Βασιλικού Θεάτρου. 
Στη δράση αυτή, με τον έναν ή άλλον τρόπο, συμμετέχουν οι φωτογραφικοί φορείς:

* Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης
* ΙΕΚ ESP 
* Women photographers in Greece
* Φωτογραφική Λέσχη Όψεις
* Κλίκers, φωτογραφική ομάδα Θέρμης
* Hotpixel, φωτογραφική ομάδα Δήμου Πολίχνης 
* Αντίθεσις-Antithesis φωτογραφική ομάδα Βεροίας
* F - 14
* ΙΕΚ Ξυνή
* «Φωτοπόροι» Φωτογραφική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού "Μελίνα 
Μερκούρη" Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού


Σε ατομικό επίπεδο έχει δηλωθεί συμμετοχή από τούς: 
Αλέξανδρος Οικονομίδης, Βενιανάκης Ανδρέας, Λούης Κωνσταντίνου, Σοφία Ξυγαλά, Μυρτώ Βαθιώτη, Θεοδόσης Γεωργιάδης, Γιώργος Δρουμούζης, Μάχη Δούζη, Βαγγέλης Νεοφώτιστος, Fernando De Llave Jimenez, Κορνιλία Σιδηρά και Ορέστης Κουράκης.

Όλοι οι εκθέτες, την ημέρα της γιορτής θα κινηθούν διαδραστικά. 
Εκτός από το άμεσα πληροφοριακό ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν, έχουμε την πεποίθηση ότι θα προκύψουν ενδιαφέροντα θέματα προς φωτογράφηση, θέματα που θα καλύπτουν, όλα τα ενδιαφέροντα και κατευθύνσεις της σημερινής φωτογραφικής θεματολογίας. 
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να συναντηθούμε τη συγκεκριμένη Παρασκευή.
Αν όχι για την υποστήριξη της υποψηφιότητας ή για την άμεση γνώση του τι προσφέρεται σήμερα από τις δραστήριες φωτογραφικές ομάδες της πόλης, ίσως αυτός να είναι ο λόγος (η φωτογράφηση των δρώμενων) για την παρουσία σας στη μεγάλη αυτή γιορτή. 
Σκοπός μας είναι να δοθεί συνέχεια σε αυτή την πρωτόγνωρη συνάντηση. Σκοπεύουμε να γίνει συλλογή των εικόνων που θα δημιουργήσετε αυτήν την ημέρα και νύχτα, ώστε να προχωρήσουμε τη δράση σε άλλα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία.

Σας περιμένουμε, σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση από τώρα και καλές εικόνες.


Για την παρουσία της φωτογραφίας στο σύνολο των εκδηλώσεων ορίστηκαν υπεύθυνες επικοινωνίας και συντονισμού οι: Αριστοτελίδου Φωτεινή και Τσιρογιάννη Καρολίνα.

Για περαιτέρω διευκρινήσεις & πληροφορίες 
W: www.thessaloniki2014.eu | E: info@thessaloniki2014.eu


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ
Την Παρασκευή 29 Απριλίου η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας- 2014» και σας καλεί στη μεγαλύτερη γιορτή δρόμου που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην πόλη.
Με στόχο τη γνωστοποίηση και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Απριλίου στο χώρο της παραλίας από το Λευκό Πύργο έως και το Μέγαρο Μουσικής με δράσεις που ξεκινούν από τις 4.30 μ.μ. 
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 φιλοξενήθηκε στο Τορίνο και φέτος τον τίτλο κατέχει η Αμβέρσα του Βελγίου. Η πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να κερδίσει το τίτλο για το έτος 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν στηρίζεται σε χρηματοδότηση από το Δήμο. 
Το έτος αυτό αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση αλλά και προτεραιότητα στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στην πόλη. Σχεδιάζουμε το 2014 να αποτελέσει ένα έτος γεμάτο δημιουργικές δράσεις, παρεμβάσεις και προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Στη γιορτή θα συμμετέχουν φορείς νεολαίας, δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ενδεικτικά οι δράσεις αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό [με πίστες bmx και skate], το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, την τέχνη του graffiti, το θέατρο δρόμου, αλλά περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά. 
Σε μια ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, γνωστοί καλλιτέχνες & συγκροτήματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα ντύσουν τη γιορτή με τις μουσικές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γιάννη Αγγελάκα 3, τους Μίκρο, το Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τους My excuse, τους 63High, τους Speakeasies Swing band, τους Emigre, τους Ινφο, τους Moca Juniors, τους Trouble, τους 9 West, τους Pony Licks και τους Root BootΒασικές Πληροφορίες Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας
Ιδρύθηκε Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Νεολαίας - Αθλητισμού 
και Εθελοντών.


Περιγραφή

Η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, θα πάει στη Μπράγκα της Πορτογαλίας το 2012, στο Μάριμπορ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας το 2013, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2014. Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο...


Γενικές Πληροφορίες Η θεματική του 2014.

Επιλέξαμε σαν τίτλο το " Χρόνο ". Με τη λέξη και την έννοια του χρόνου θέλουμε να εκφράσουμε ταυτόχρονα την ιστορική διαδρομή της πόλης και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προοπτική και την εξέλιξή της καθώς και τη μετάβασή της στην κοινωνική αναγέννησή της. Το 2014 θα έχουμε μια μεγάλη σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες. Δημιουργία, συμμετοχή, ειδικές κοινωνικές ομάδες, νέα κοινωνικά κινήματα. 
Αποστολή Γιατί η Θεσσαλονίκη θέλει να πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014;

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια νεανική πόλη. Έχει σχεδόν 150.000 φοιτητές και το σύνολο των νέων φτάνει το 50% του πληθυσμού της. Οι νέοι είναι παντού. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, κινούνται, μαθαίνουν, δημιουργούν, αγαπούν και διεκδικούν. Οι νέοι έχουν σχέδια, απαιτούν και ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, μια άλλη πόλη. Οι νέοι μαθαίνουν την πόλη, τις γωνιές της, την ιστορία της. Μιλάνε για το αύριο, τη θέση τους. Συμμετέχουν. Η πόλη μας έχει εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών - κοινωνικών γεγονότων. Από την Μπιενάλε των νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου του 1986 μέχρι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, η πόλη έχει αποκτήσει πολλές και αξιοθαύμαστες υποδομές. Ονειρευόμαστε ένα έτος δημιουργίας, συνεργασίας των νέων της πόλης και των νέων της Ευρώπης. Ένα έτος με συνεχείς δράσεις, προβληματισμό και παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να αποδείξουμε πως εκτός από ιστορία, παρελθόν η πόλη έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το μέλλον το σχεδιάζει η νέα γενιά με τα νέα εργαλεία της. Εμείς πιστεύουμε πως η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να φιλοξενήσει ένα πετυχημένο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2014 και για έναν παραπάνω λόγο. Η σημερινή διοίκηση του δήμου επενδύει πολλά στην ανάπτυξη ενός πραγματικού κινήματος νεολαίας που μέσα από δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής παρέμβασης, συμμετοχής και ίσων ευκαιριών θα αναδείξει μια άλλη Θεσσαλονίκη. Τη Θεσσαλονίκη της δημιουργικότητας, της ανοχής, της καινοτομίας. Του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα αυτά αποτελούν το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και την καλύτερη εγγύηση για ένα δημιουργικό 2014 για τους νέους όλης της Ευρώπης.