29/5 Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ. Ομαδική δράση, σαν συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒAΛ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Thessaloniki Urban Festival 2010 .

Το Σάββατο, 29 Μαΐου γίνεται το ΦΕΣΤΙΒAΛ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Thessaloniki Urban Festival 2010 , μια πολύχρωμη συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών, μια ανοιξιάτικη γιορτή για τη ζωή στην πόλη, ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε αυτή την πολιτική εκδήλωση με το κατέβασμα του φωτογραφικού έργου, από τον ειδικά διαμορφωμένο και ίσως για τούτο, απομονωμένο από το κοινό του, εκθεσιακό χώρο, στην Αγορά. Η παρουσία του έργου τέχνης εκεί όπου κανείς δεν θα περίμενε, να βρίσκεται, στις βιτρίνες των καταστημάτων, θέλουμε να ελπίζουμε ότι, έστω και για ένα μικρό μέρος των διερχόμενων πολιτών, θα αποτελέσει μία ευχάριστη υπενθύμιση για την ύπαρξη της τέχνης αυτής, για το χώρο που θα έπρεπε να έχει στη ζωή μας. Η φωτογραφία στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, δε μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η φωτογραφία της συνύπαρξης με το εμπόρευμα, μόνο που τώρα, αυτό το εμπόρευμα δε θα πωλείται. Η φωτογραφία τέχνης στις βιτρίνες (πεντακάθαρος διαχωρισμός από την επαγγελματική ή τη διαφημιστική φωτογραφία που συχνά βλέπουμε στους ίδιους χώρους) δε μπορεί να είναι τίποτε άλλο, παρά η υπενθύμιση πως όλα δεν πωλούντε, πως κάπου αλλού ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες αξίες από αυτές της αγοράς.

Στη δράση αυτή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ, συμμετέχουν οι φωτογράφοι: 
Διονυσία Γκέκα, Βασίλης Βασιλειάδης, Δημήτρης Στέλλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Σταύρος Σταματίου, Θανάσης Ράπτης, Ανδρέας Κρομμύδας, Σταύρος Δαγτζίδης, Ευθύμης Μουρατίδης και ο Αθανάσιος Αθανασιάδης.

Από τις 11 το πρωί του Σαββάτου, μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι φωτογράφοι θα βρίσκονται στο χώρο, τεστάροντας, εκτός από την αποδοχή ή όχι αυτής της παρουσίας από τους διερχόμενους, και την αντοχή του φωτογραφικού έργου στον ανταγωνισμό του πολύχρωμου εμπορεύματος, και την παρουσία του με ξεχωριστές, ανά ώρα σχεδόν, φωτιστικές συνθήκες. Αναζητήστε το κίτρινο χαρτάκι στις βιτρίνες των καταστημάτων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και που βρίσκονται στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, (από την παραλία μέχρι και γύρω - γύρω από τη Ροτόντα). Σας περιμένουμε, παρακολουθώντας και φωτογραφίζοντας και όλα τα υπόλοιπα παράλληλα δρώμενα. Περάστε υπέροχα μία ολόκληρη ημέρα, στο δρόμο. Βρείτε όλους τους φίλους που είχατε καιρό να δείτε, συζητήστε και για τη φωτογραφία ή το μέλλον της σε τέτοιους χώρους.

Ελάτε να ανακαταλάβουμε δημιουργικά το δημόσιο χώρο που στερούμαστε!

Πεζόδρομοι και πεζοδρόμια κατειλημμένα από διάφορα εμπόδια, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, αυθαίρετα διαφημιστικά σταντ.
Πάρκα παρατημένα, με πινακίδες «μην πατάτε το πράσινο» ή καλυμμένα με πλάκες, μάρμαρα και τσιμέντα, χωρίς παγκάκια και με καχεκτικά δέντρα
Πλατείες αδιάφορες, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς πράσινο, με αντιαισθητικά γλυπτά και διάφορες αυθαίρετες κατασκευές
Ροές ανθρώπων, οχημάτων, αντικειμένων και δραστηριοτήτων διασταυρώνονται καθημερινά με τον πιο άχαρο τρόπο

Ο δημόσιος χώρος έπαψε να είναι δημόσιος, να ανήκει σε όλους και όλες μας.

 

Η πόλη έχει γίνει αβίωτη και μας διώχνει μακριά της.

Ελάτε να αναδείξουμε, να διεκδικήσουμε, να δημιουργήσουμε, να κινηθούμε και να συναντηθούμε μέσα σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, δίπλα, εν μέσω και ενώπιον των συμπολιτών μας σε ένα μεγάλο συμβάν, που θα εξακτινώνεται στην πόλη ενοποιώντας χώρους και λειτουργίες, διεκδικώντας άπλα και ανάσες, εκθέτοντας την ομορφιά της τέχνης στον δρόμο και στην κοινή θέα, ανακαλύπτοντας ξανά τις ομορφιές της πόλης και προτείνοντας τρόπους να σβήσουν οι ασχήμιες της.

Ελάτε να γεμίσουμε τον δημόσιο χώρο της πόλης δημιουργικά.


Θεματικοί άξονες του Thessaloniki Urban Festival 2010 είναι: χώμα-πράσινο, κίνηση/μετακίνηση στην πόλη, δρόμος, πλατείες-πάρκα-παγκάκια, λειτουργία και αισθητική πόλης, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, σκουπίδια-ανακύκλωση, HAPPENINGS, μουσικές του δρόμου, θέατρο, παιχνίδια, τέχνη και όλα αυτά στο δρόμο

Ι. Οι εκδηλώσεις έχουν πολιτισμικό χαρακτήρα και ενοποιητικό πλαίσιο αναφοράς τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.

ΙΙ. Στόχοι:
- Η ανάδειξη/διεκδίκηση/αξιοποίηση ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ για και από τους πολίτες.
- Η ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμικού δυναμικού της πόλης (δημιουργικών σχημάτων, κινήσεων, πρωτοβουλιών, εναλλακτικών δραστηριοτήτων).
- Η πιθανή δημιουργία παρατηρητηρίου για την καταγραφή/ανάδειξη και διεκδίκηση ελεύθερων δημόσιων χώρων στην πόλη, μετά το πέρας του Φεστιβάλ.

ΙΙΙ. Η συνεργασία των φορέων και σχημάτων γίνεται με όρους συνδιοργάνωσης και ισότιμης συμμετοχής.

IV. Οι συμμετέχοντες αποτελούμε μια πολύχρωμη παρέα και επουδενί έναν «φορέα» με πολιτικά χαρακτηριστικά, χωρίς, βέβαια, να αγνοούμε τις πολιτικές πτυχές των θεμάτων του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής της καθημερινότητας.

«ΠΧ5: Φτού ξελευτερία!»: Η κραυγή αυτή που είναι ο γενικός υπότιτλος του φετινού Thessaloniki Urban Festival , παραπέμπει σε παλιότερο συλλογικό παιχνίδι (θυμάστε;) και συνόδευε το άγγιγμα με το οποίο το «μαρμαρωμένο» παιδί «ξελευτερωνόταν» και ξανάμπαινε στην παρέα. Το παιχνίδι μεταφέρεται συμβολικά στο σήμερα, στη χαώδη και αβίωτη πόλη. Παρτέρια, Παρτάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες αγγίζονται «μαγικά» από το χέρι της τέχνης και της δράσης και ξαναμπαίνουν στη συλλογική χρήση ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

Performances, αγορά βιολογικών προϊόντων και κεραμικών, ακροβάτες, ανάπλαση χώρου, δραστηριότητες για παιδιά, εγκαταστάσεις, εικαστικά, θέατρο, κατασκευή κεραμικών, μουσική, παζάρι ρούχων & βιβλίων, παιχνίδι ανακύκλωσης, Πικ νικ, προβολή φωτογραφιών, τσίρκο, φωτογραφίες, χορός θα γίνονται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, τον δυνάμει ομορφότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, εάν δεν παρκάρουν αυτοκίνητα, εάν δεν είναι γεμάτος με πραμάτειες ... όπως και στην πλατεία Ναυαρίνου και στο χώρο γύρω από τη Ροτόντα.
Εκτός του ΦΚΘ, οι Green family- Βοτανοπωλείο, οι mixed Up Crew, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, τα Αχτένιστα Πινέλα, Βιοκαλλιεργητές Βορείου Ελλάδος, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, η Ένωση Πεζών & οι Streetpanthers, το Θέατρο Παράθλαση, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με μία performance (Πλωμαρίτης) και μία συναυλία (lemonostifel), το Κρουστόφωνο, η Οικολογία-Αλληλεγγύη, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ομάδα Εκπαιδευτικών, τα Παιδιά εν Δράσει, παιχνίδι ανακύκλωσης, το Πείραμα Πολυχώρος, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, το Πούπουλο, η Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, ο ΣΑΚΒΕ (Σύλλογος Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος), τα τύμπανα του Πύργου, το «χάρισέ το» θα οργώνουν το χώρο με κέφι και ζωντάνια. 
Το μεσημέρι (3-6μμ) θα στρώσουμε τις κουρελούδες, τα sleeping bags, τα καρό μας τραπεζομάντιλα και θα κάνουμε πικ-νικ στο γρασίδι της Ροτόντα. Το απόγευμα θα δώσουμε τα βραβεία στον φωτογραφικό ιντερνετικό διαγωνισμό που προκηρύξαμε επ ευκαιρία και το βράδυ, πανευτυχείς θα χορέψουμε μέχρις τελικής πτώσεως.