Η ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ
που διοργανώνει το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ
θα πραγματοποιηθεί
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (σε ενιαία εγκατάσταση)
στην ΡΟΤΟΝΤΑ του χώρου των πηγών ΚΑΛΙΘΕΑΣ Ρόδου,
αυτόν τον όμορφο, ιστορικό και προσφάτως ανακαινισμένο χώρο.
Στην έκθεση, ΔΡΟΜΟΙ που είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προστίθενται και παίρνουν μέρος και 5 τοπικοί δημιουργοί. Ο νέος τόπος επιβάλει νέα ανάπτυξη της συνολικής έκθεσης, και σε μία τέτοια δυνατότητα, επιτρέπεται η συνεχής διάδραση του νέου με το αρχικό υλικό.
Σε κάθε νέο σταθμό της έκθεσης
προστίθενται νέοι τοπικοί φωτογράφοι και λογοτέχνες
με τρόπο που να είναι παντελώς αδύνατον στον επόμενο σταθμό να υπολογιστεί ποιος ήταν από την αρχή και ποιος προσετέθη στην πορεία.
Το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης της Ρόδου διοργανώνεται από το Κολέγιο Ρόδου,
ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα επιστημών και πολιτισμού και περιλαμβάνει πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τέχνης της Ρόδου κα Νεκταρία Κασιώτη σημειώνει: Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός και οι τέχνες αποτελούσαν πάντοτε τον προνομιακό χώρο της Ελλάδας και των Ελλήνων, το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Ρόδου συνεχίζει έναν θεσμό, σκοπός του οποίου είναι η ανάδειξη και προβολή των σύγχρονων δημιουργών, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική μας παράδοση συνεχίζεται δυναμικά παρά τις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Οι Ροδίτες Μάνος Αναστασιάδης, ο Γιάννης Γιαννάς, ο Μίλτον Λουίζ, ο Μιχάλης Βομβύλας, ο Αλέξανδρος Λουιζίδης και οι αρχικοί Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α.Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά, Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκη Αναστασέα, Νίκη Καλοπαίδη, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου.
Την έκθεση συνοδεύει ένα σύγχρονο βίντεο του Αλέξανδρου Λουιζίδη.
Η έκθεση είναι μοναδική στη συγκέντρωση υλικού και για τη συνύπαρξη μεγάλων ονομάτων του χώρου (από όλη την Ελλάδα). Παρά τον ανοικτό χαρακτήρα της, και προς τη φόρμα της, και προς το περιεχόμενό της, επιχειρεί να καλύψει πολλές πλευρές του θέματος και ταυτόχρονα να ανοίγει προς το κοινό της, νέους ορίζοντες έμπνευσης και συμμετοχής.
Θα είναι μία σύνθετη έκθεση / εγκατάσταση που θα διεκδικήσει να βάλει τον θεατή σε ένα περιβάλλον περισυλλογής για την έννοια ΔΡΟΜΟΣ. Ποίηση, βίντεο και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία, στον φρεσκοαναπαλαιωμένο υπέροχο χώρο των πηγών Καλιθέας Ρόδου, συστρατεύονται για να εμπλέξουν τον επισκέπτη ή τον περαστικό τουρίστα στη δημιουργική περιπέτεια της ανάγνωσης εικόνων ή κειμένων.
Τα φωτογραφικά έργα θα αναπτυχθούν περιφερειακά και στο κέντρο της αίθουσας, με τη μορφή έργων σε καβαλέτα, θα έχουν αναπτυχθεί τα τυπωμένα σε μεγάλες σελίδες ποιήματα / λογοτεχνήματα, με τρόπο τέτοιο, που να μπορούν ανάμεσά τους ελεύθεροι να κυκλοφορούν οι θεατές και να τα διαβάζουν.
Χρειάστηκε τρία σχεδόν χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγωγή που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες γειτνιάσεις (φωτογραφικού και γραπτού λόγου) σε λογοτεχνικά περιοδικά ή τις λογοτεχνικές λεζάντες, που πολλές φορές συνοδεύουν τα φωτογραφικά λευκώματα.
Οι φωτογράφοι και οι λογοτέχνες πρότειναν τα έργα τους για αυτή την ξεχωριστή συνύπαρξη με απόλυτη γνώση της σημασίας του πειράματος. Η συνύπαρξη αυτή στηρίζεται στη συμπληρωματικότητα των αυτόνομων μορφών έκφρασης και την πολλαπλότητα προσέγγισης (από διαφορετική ματιά) του κοινού θέματος. Δεν υπάρχει επικάλυψη θεμάτων. Οι τόσες πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές γραφές καλύπτουν το εύρος του θέματος και τα υψηλά καλλιτεχνικά standards που έχει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε όλες του τις παραγωγές.