26/4 - 6/5 ΤΟΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ομαδική θεματική έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ, σε επιμέλεια Βασίλη Καρκατσέλη. Στα πλαίσια της Photobiennale 2010

Ομαδική θεματική έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ, σε επιμέλεια Βασίλη Καρκατσέλη. Στα πλαίσια της Photobiennale 2010, 21η Διεθνής φωτογραφική Συνάντηση, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο: ΤΟΠΟΣ . Σε συνεργασία με τη
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.

ΤΟΠΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Για την εικονογραφία μιας πόλης
Πώς μπορεί να μοιάζει σήμερα το πορτρέτο μιας πόλης, που κατά το παρελθόν ευτύχησε να φωτογραφηθεί από σημαντικούς φωτογράφους; 
Τόπος: Θεσσαλονίκη. Έκταση γης, πόλη, πατρίδα, χώρος, θέση, κουκίδα, έρημος. Τόπος-ζωντανός οργανισμός. Τόπος ποιητικός, λογοτεχνικός, ανθρώπινος. Τόπος ερώτων, παιδικής ηλικίας, εργασίας ή ανεργίας. Τόπος διαδηλώσεων. 
Συναίσθημα, βίωμα, μνήμη, συμφέρον, ιδεολογία, αφετηρία, αυτοσκοπός, παρηγοριά, ελπίδα. Τόπος της μνήμης που δεσμεύει, της ποίησης, της νοσταλγίας. 
Οι φωτογράφοι του σήμερα απέναντι σε αυτήν την πόλη. Δημιουργοί, αέναοι μετανάστες, οικειοποιούνται και υποτάσσουν στις φιλοσοφικές και αισθητικές τους απόψεις τις κρυφές της γωνίες. Η πόλη μας αποκαλύπτεται μέσα από τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών τους. Με αίσθημα ευθύνης φωτογραφίζουν και μας παρουσιάζουν όσα η πόλη επέτρεψε να της συμβούν, τις πολλές ειδικές στιγμές της. Κατά κάποιο τρόπο, η πόλη «παράγει» τη φωτογραφία της και η φωτογραφία την πόλη. Η πόλις οικειοποιείται το έργο των φωτογράφων και αυτοί τις εικόνες της, οικοδομώντας μία νέα μυθολογία. Σχέση αμφίδρομη. 
 

Λίγα λόγια για την έκθεση.
Η έκθεση έχει έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, καθώς συγκροτείται από έργα διαφορετικών δημιουργών-φωτογράφων. Είναι «ανοικτή», με πλούσιο υλικό και σε περιεχόμενο και φόρμα, σε όλες τις σκέψεις για το τι μπορεί να είναι τόπος, για το τι φωτογραφίζει ο φωτογράφος και τι όχι, περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και φωτογραφικής ανάπτυξης, προτείνει πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης του θέματος. 
Ανάμεσα στους διαφορετικούς χρόνους και τόπους που παρουσιάζουν οι εικόνες της έκθεσης και υπό την επίδραση της ιστορίας του κτηρίου που τις φιλοξενεί ανοίγει ένας «διάλογος» με τους θεατές. «Κίνηση» έργων και διακίνηση ιδεών. Οι ενότητες και οι διαδρομές βοηθούν στην ανασύνθεση της ιστορικής γνώσης για την εικόνα της Θεσσαλονίκης στο διάβα του χρόνου. Θέτουν ερωτήματα για την καλλιτεχνική ευαισθησία των σημερινών δημιουργών. Φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το θέμα της μετατροπής της προσωπικής εμπειρίας σε καθολική και την ανάγκη για άμεσο βίωμα του θεατή.


Βασίλης Καρκατσέλης, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φ.Κ.Θ. 

 

Η έκθεση παρουσιάζει ένα ελάχιστο μέρος από τα έργα του φωτογραφικού διαγωνισμού, που προκηρύχτηκε το 2009 από τους διοργανωτές, με τίτλο: Για ένα πορτρέτο της Θεσσαλονίκης.
Κατά την ημέρα των εγκαινίων σε ειδική προβολή θα παρουσιαστούν όλα τα έργα, όλων των φωτογράφων που υπεβλήθησαν σε κρίση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Δημήτρης Ζωγράφος, Γεώργιος Γκιζάρης, Παναγιώτης Οικονομίδης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Άννα Γαλανού, Σταύρος Νταγιούκλας, Σταύρος Σταματίου, Τάσος Χίος, Χριστίνα Παπαφράγκου, Κώστας Κίτσος, Βίκυ Μαρία Ιωάννου, Ελπίδα Κάτσικα, Δημήτρης Ρίζος, Παναγιώτης Κουπατσάρης, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Μαδεμλής, Ανδρέας Κρομυδάς, Γιώργος Κασαπίδης, Θάνος Σιώζος, Προκόπης Ορφανός, Ελευθέριος Πλαβός.

Στην προβολή συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτογράφοι (αλφαβητικά):


Γακίδης Κώστας, Γαλανού Άννα, Γανδά Έλενα, Γιανούση Ηλιάννα, Γκιζάρης Γιώργος, Δέλλιος Γιώργος, Δοβρίδης Αλέξανδρος, Εγγλέζου Φαίδρα, Ζωγράφος Δημήτρης, Ιωάννου Βίκη Μαρία, Καλός Χρήστος, Καραθεοδώρου Στέλιος, Κάτσικα Ελπίδα, Κίτσος Κώστας, Κοντοπίδης Μάνος, Κοτζαμπάσης Πέτρος, Κουκούτση Κορνηλία, Κρομυδάς Ανδρέας, Λιναριτάκη Αικατερίνη - Άννα, Μήλια Πολυξένη, Μιτιούρης Γιώργος, Μπακαλούδης Βασίλης, Νταγιούκλας Σταύρος, Οικονομίδης Παναγιώτης, Ορτουλίδης Ελευθέριος, Ορφανός Προκόπης, Παπαναούμ Κάιτη, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παρασκευοπούλου χ. - Μαδεμλής Π , Πασχάλης Βασίλης, Πιλπιλίδης Νικόλαος, Πλάβος Ελευθέριος, Πίζος Δημήτρης, Σιώζος Θάνος, Σταμάτης Αθανάσιος, Σταματίου Σταύρος, Τακουρίδου Ελένη, Τσαγκούρης Γρηγόρης, Τσατσάκος Ανδρέας, Τσολακοπούλου Ιωάννα, Χίος Τάσος.

Παραγωγή:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
σε συνεργασία με τη

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

 

Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93 -Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00
Σάββατο: 18.00 - 21.00. Κυριακή: 10.00 - 14.00


Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:
Βασίλης Καρκατσέλης, τηλ 6942 860 890
Ιωάννα Τσολακοπούλου, τηλ 6974 145 970