15/12-15/1/2009 CHEAP PHOTO - TETTIX ART GALLERY. Ομαδική

To CHEAP-PHOTO, ΦΘΗΝΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ σας δίνει την ευκαιρία να αγοράσετε μια φωτογραφία σε φτηνή τιμή, με την έκθεση που εγκαινιάζεται από το Φ.Κ.Θ. Το Σάββατο 13/12/08, ώρα 9.00'μμ στη γκαλερί TETTIX, Τσιμισκή και Διαλέττη 3, τηλ.2310243304 
(Ώρες λειτουργίας Δε-Πα 6-9μμ και Σα 12-2μμ) 

Συμμετέχουν: Κίμων Αξαόπουλος, Κώστας Μασσέρας, Ανδρέας Κρομμυδάς, Γιάννης Τσιρόγλου, Θωμάς Κωστάμης, Εμμανουήλ-Νικόλας Παντερής, Σταύρος Δαγτζίδης, Δημήτρης Προκοπίου, Ισμήνη Γούλα, Διονυσία Γκέκα, Πέτρος Κοτσάμπασης, Αλεξάνδρα Κυρλή, Αγγελική - Ειρήνη Μήτση, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κίτσος, Βίκυ-Μαρία Ιωάννου, Κυριάκος Κωνσταντινίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Άννα Λιαποπούλου, Ανδρέας Κατσάκος, Δήμητρα Ερμείδου, Έφη Πεταλά, Γεωργία Κουρκουνάκη, Θεόφιλος Μπρουζιώτης, Γκαλιμάνα Βασιλική, Ευθύμης Μουρατίδης, Θωμάς Παπανδρέου. 

"Art is not business!..." 
«.Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων. 
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει.» 
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART; 
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα. 
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα. 
Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν: «.Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ' ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων.» 
Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής.. 
Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα. 
Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών. 


CHEAP PHOTO -ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από πολύ νωρίς (εδώ και οκτώ χρόνια) λειτούργησε μια ομάδα για τη διάδοση της διεθνούς ιδέας της Φτηνής Τέχνης, ενώ παράλληλα μετέφρασε, τύπωσε και διέδωσε το μανιφέστο WHY CHEAP ART? (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) τονίζοντας ιδιαιτέρως την παραίνεση των δημιουργών του που αναφέρει κατά λέξη: "Ιδού λοιπόν. Είστε ελεύθεροι να το αντιγράψετε, να το τυπώσετε, να το βάλετε στην ιστοσελίδα σας και να μοιραστείτε το μήνυμά του με τους άλλους". Διοργανώνει λοιπόν και φέτος στη Θεσσαλονίκη την έκθεση CHEAP PHOTO ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, που φιλοξενείται στη γκαλερί TETTIX,που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Συμμετέχουν νέοι φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα. Όλα τα έργα θα έχουν ενιαία τιμή πώλησης τα 65 Ευρώ. 
Tο Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης συμβάλει με τον τρόπο του στη γνωριμία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τη φωτογραφία. Έχοντας οργανώσει εκατοντάδες εκθέσεις, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να "δημιουργήσει", μαζί με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης, απαιτητικούς θεατές και κοινωνούς της τέχνης της φωτογραφίας. Σε μια εποχή που η φωτογραφία δύσκολα μπορεί να σταθεί στην αγορά τέχνης της Ελλάδας και οι γκαλερί, θεωρώντας τη μη προσοδοφόρα, δύσκολα εντάσσουν στο δυναμικό τους φωτογράφους, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δίνεται στον κόσμο η ευκαιρία να αγοράσει σε φτηνές τιμές φωτογραφία, που δεν κάνει ωστόσο καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική της αξία. Η τέχνη, μ' αυτόν τον τρόπο παύει να αποτελεί προνόμιο μίας κοινωνικής ελίτ και γίνεται προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Παράλληλα οι φωτογράφοι, για να μπορέσουν να «πουλήσουν», βάζουν τον εαυτό τους σε μια διαδικασία, έστω για μια φορά το χρόνο, να δημιουργήσουν έργα ικανά να φλερτάρουν με την αγορά της τέχνης, να συγκινήσουν δηλαδή το υποψήφιο αγοραστικό κοινό, να νιώσουν οι ίδιοι τη γλύκα της Αγοράς. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους φωτογράφους να "αναρτηθούν" σε τοίχους που δεν είχαν φιλοξενήσει ποτέ αληθινή τέχνη. 
Γιατί η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. 

Δείτε στο Internet: 
http://www.fkth.gr 
http://www.breadandpuppet.org/index.html 
http://en.wikipedia.org/wiki/Art_manifesto#Cheap_Art_Manifesto_1984 
http://www.aisling.net/am/cheapart.htm 
http://www.arts-careers.com/misc/cheapartmanifesto.htm