2 -19/10 ΑΠΟ Τ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ. Μία πολυμορφική έκθεση για το Αργεντίνικο TANGO της Θεσσαλονίκης, Στην Αίθουσα Τέχνης της Αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008, στις 20:30,
Στην Αίθουσα Τέχνης Αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού
του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Αγγελάκη 13

μία ενδιαφέρουσα, πολυμορφική έκθεση φωτογραφίας για το Αργεντίνικο TANGO της Θεσσαλονίκης, με τίτλο:

«Από τ’ Αργεντίνικα λιμάνια μέχρι τον Θερμαϊκό»


Η έκθεση που διοργανώνεται στo πλαίσιo του 2ου Φεστιβάλ Τango Θεσσαλονίκης, διερευνά, όχι μόνο τις σχέσεις του συγκεκριμένου χορού με τη φωτογραφία, αλλά και τις σχέσεις των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με αυτό. 

Έχουν φωτογραφηθεί και θα παρουσιαστούν σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί χορευτές του Αργεντίνικου Τάνγκο της Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης οι πρωτοχορευτές και δάσκαλοι του είδους, διότι όλοι αυτοί συμμετείχαν στις επανειλημμένες φωτογραφίσεις οι οποίες έγιναν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, στους φυσικούς χώρους δράσης τους.


To ίδιο το TANGO άλλωστε, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο ανθρώπινης έκφρασης και πολιτιστικής επικοινωνίας, που ξεπερνά νοοτροπίες και σύνορα, αποτελώντας μία από κείνες τις σπάνιες «πλατφόρμες» που μπορούν να φιλοξενούν τα βήματα όλων μας, αφού ό,τι ονειρευτήκαμε είναι αυτό που ευωδιάζει και τρέμει στις κινήσεις των χορευτών. To Tango δεν παραδίνεται, λοιπόν, και δεν μας «παραδίδει», αφού αποτελεί την πιο αναίμακτη ουτοπία... Διαρκώς στιγμιαία έτσι όπως εκφράζεται από τα σώματα των χορευτών, μα και αιώνια, έτσι όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα υποστηριχθούν με προβολή ταινίας για το Αργεντίνικο Τάνγκο στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ευθ. Μουρατίδη, photo book, computer slide show, καθώς επίσης και με την παρουσίαση ενός χορευτικού happening. Θα χορέψουν ο Στέλιος Μοναχάς και η Γεωργία Τσιρτσίδου.

Στην επιμέλεια της εκθεσιακής οργάνωσης φιλικά συμβουλεύει η κ. Κερτεμελίδου Βίκη, Αρχιτέκτων, Μουσειολόγος και η κ. Φ. Παπαντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. , Μουσειοπαιδαγωγός.

Την επιμέλεια των κειμένων καθώς και την ευθύνη του τύπου, έχει η κ. Ελένη Καρασαββίδου, λογοτέχνης, εκπαιδευτικός και υποψήφια διδάκτωρ του Α.Π.Θ. 

Τον γενικό συντονισμό της διοργάνωσης έχει η Δέσποινα Ποτούρη και την επιμέλεια υλικού και καταλόγου ο Βασίλης Καρκατσέλης.
Η παραγωγή είναι μία συνεργασία του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ www.fkth.gr και της Μilonga “TOCA TANGO” Aργεντίνικο Τάνγκο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Νίκος Πάντης, Παναγιώτης Οικονομίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Αμαλία Ευαγγελοπούλου, Θανάσης Ράπτης, Απόστολος Ντόμαλης, Άννα Κούρτζα, Αργύρης Λιαπόπουλος, Γιάννης Γαλανόπουλος, Κίμων Αξαόπουλος, Βασίλης Σπύρου, Στέφανος Παναγιωτίδης, Ευθύμης Μουρατίδης, Χριστίνα Παπαφράγκου, Κωστής Δελάκης, Λία Παπαδράγκα, Γιάννης Χαυλίδης, Αλέξανδρος Δοβρίδης και η Χρύσα Στάθη.


Με την υποστήριξη του
Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης
και την ευγενική χορηγία των εκτυπώσεων της 
«ΚΟΓΧΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Ε.»
Εμπόριο φωτογραφικών ειδών, Σολομού 19, και Βενιζέλου γωνία, Θεσσαλονίκη.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Τηλεοπτικός σταθμός TV 100, Ραδιοφωνικοί σταθμοί FM 100, FM 101 & FM 100,6 Λόγου και Τέχνης

 

Τις πιο ευαίσθητες πλευρές μας αγκαλιασμένοι …

Γιατί οι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο χορεύουμε Αργεντίνικο Τάνγκο; Ίσως επειδή η μουσική του tango εκφράζει θλίψη, δηλαδή πίκρα και λύπη μαζί, που συχνά συνδυάζεται με την απογοήτευση, την οργή και τον σαρκασμό. Συναισθήματα που απορρέουν από το πάθος. Το πάθος του έρωτα, του αποχωρισμού, της απόρριψης, της αποτυχίας και της χαμένης ελπίδας. 
Καταστάσεις και συναισθήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, συναντάμε στην πορεία της ζωής μας. Καταστάσεις που βίωναν οι πρώτοι “tangueros” (χορευτές του τάνγκο), μετανάστες και αυτόχθονες της κατώτερης τάξης στο λιμάνι του Buenos Aires, που βρήκαν διέξοδο διοχετεύοντας τα συναισθήματά τους στη μουσική και το χορό του tango.
“To tango είναι ένας χορός εσωστρεφής, μέχρι και ενδοσκοπικός: «μια θλιβερή σκέψη που χορεύεται», αντίθετα με άλλους λαϊκούς χορούς που είναι εξωστρεφείς και χαρωποί, θορυβώδεις και χαρούμενα ερωτικοί» αναφέρει ο Horacio Salas στο βιβλίο του «Το Τάνγκο».
‘Ίσως, πάλι, επειδή χορεύοντας τάνγκο μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τις πιο ευαίσθητες πλευρές μας αγκαλιασμένοι …


Δέσποινα Ποτούρη
Milonga “Toca Tango”

 


Tο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, είναι ένας μοναδικός για την Ελληνική πραγματικότητα φορέας προώθησης της σύγχρονης δημιουργικής φωτογραφίας, που χρόνια τώρα, με έδρα της Θεσσαλονίκη, εργάζεται για τη διεύρυνση των πάσης φύσεως ορίων του φωτογραφικού μέσου. 
Με σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του, και ίσως γι αυτό να κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. 
Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.
Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας. 
Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας και το Παγκόσμιο ΔίκτυοΦωτογραφικών Κέντρων.

H Μilonga “Toca Tango”, είναι μία εβδομαδιαία δράση της Κοινότητας του Αργεντίνικου Tango της Θεσσαλονίκης.


Στο εισαγωγικό του καταλόγου κείμενο η κ. Ελένη Καρασαβίδου γράφει: 
Τάνγκο: Απ τα Αργεντίνικα Λιμάνια, μέχρι τον Θερμαϊκό…
Τέχνη, λένε, είναι ένα ψέμα που πείθει πως είναι αλήθεια. Ίσως γιατί δεν ανήκει σ αυτούς που την δημιουργούν, αλλά σ αυτούς που την έχουνε ανάγκη. Και γι αυτό ακριβώς επιβιώνει. Αιώνες ή δεκαετίες. Όπως ο χορός που τιμάμε τούτον τον Οκτώβρη. Το Τάνγκο. Παρόν ακόμα, παρόν διαρκώς, απ τα Αργεντίνικα λιμάνια μέχρι τον Θερμαϊκό... Χορός που ξεκίνησε από τα χαμόσπιτα και τα καταγώγια του Μπουένος Άιρες για να εκφράσει τον καημό και το πάθος των απόκληρων, (όπως τόσες μορφές σημαντικής τέχνης πριν στα σαλόνια εγκολπωθούν), μιλώντας με κίνηση για την δίψα της μνημοσύνης, της ατομικής ή συλλογικής μνήμης μας δηλαδή, μα και την ανάγκη να ξεχάσουμε ό,τι βαθιά μας χαρακώνει ή μας δίνει φτερά. 
Χορός ορθολογικός στο βήμα κι απίστευτα αναπάντεχος στην κίνηση και στην χρήση του κορμιού, ισορροπεί διαρκώς ανάμεσα στην ντροπαλοσύνη σχεδόν του άγριου «θέλω» του καβαλιέρε και στο προγραμματισμένο «παιχνίδι» της ντάμας του. Γινόμενος έτσι, λες, φιλοσοφία εμπράγματη, σύμβολο δηλαδή της ίδιας της παραβιασμένης από τον σύγχρονο τρόπο ζωής ανθρώπινης φύσης... Θυμίζοντας στις μιλόνγκες ή στους μοναχικούς χορούς ότι ο άνθρωπος είναι εξόριστος στη γη, ανάμεσα σε όνειρα, γητειές, διαρκείς αγώνες για τον έρωτα, την καταξίωση ή το δίκιο, ανάμεσα σε κοροϊδίες και προσβολές, την ίδια ώρα που τα γιγάντια φτερά του τον εμποδίζουν να περπατήσει. 
Γιατί φτερά δείχνει η σύλληψη του τάνγκο. Φτερά και άρνηση να προσγειωθείς απόλυτα στο χώμα. Αφού εκεί, στο χώμα, βρίσκουμε την ζωή που θέλουμε μέσα από τον χορό να ξεχάσουμε. Ίδια ιστορία πίσω από μυριάδες ονόματα, πρόσωπα και «τόπους». Θυμίζοντας το πόσο το ατομικό μπλέκεται με το συλλογικό. Το στιγμιαίο με το παντοτινό. Φτερά που τ απλώνει το κορμί των χορευτών (όπως αφήνονται να ταξιδέψουν τους καημούς και τις ελπίδες τους μες την μουσική) μα τ αποτυπώνει ταυτόχρονα η τέχνη που κάνει αιώνιο το στιγμιαίο. Η φωτογραφία... Το τάνγκο, μία χαρά που μπορεί να κυοφορεί την σοφία της λύπης μα και «μία θλιμμένη σκέψη που μπορεί να χορευτεί», (και να φωτογραφηθεί) συμπυκνώνει στη δική του εκδοχή μία στάση ζωής που έρχεται βαθιά μέσα απ την ιστορία του ανθρώπου. Έτοιμος κι ικανός να γιατρεύει τις πληγές που άνοιξε κι ανοίγει η λογική, αφού ό,τι ονειρευτήκαμε είναι αυτό που ευωδιάζει και τρέμει στις κινήσεις των χορευτών. To Tango δεν παραδίνεται, λοιπόν, και δεν μας «παραδίδει», αφού αποτελεί την πιο αναίμακτη ουτοπία... Το επόμενο διάστημα, ας αφεθούμε ση μαγεία του. Και μέσα απ αυτήν, ας αναζητήσουμε και την δική μας μαγεία…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου– Τετάρτη 1 Οκτωβρίου
Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Το τάνγκο στο σινεμά»
Κινηματογράφος Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους & Μητροπόλεως)
Είσοδος δωρεάν


Πέμπτη 2 Οκτωβρίου – Κυριακή 19 Οκτωβρίου
Εγκαίνια: 20:30
Έκθεση φωτογραφίας «Από τα αργεντίνικα λιμάνια μέχρι το Θερμαϊκό…» 
Αίθουσα Τέχνης Κέντρου Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης
(Αγγελάκη 13, τηλ. 2310 296800)
Είσοδος δωρεάν

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου
21:30
Συναυλία με τη Ζωή Τηγανούρια και τους Senso Latino
Milonga – show με τους:
Sebastian Achaval & Roxana Suarez
Ομάδα Estimulo Tango gr
Έκθεση Ζωγραφικής του Carlos Dall’ Asta
Συναυλιακός χώρος Αίγλη
(Αγίου Νικολάου 3 & Κασσάνδρου γωνία
Τηλ: 2310 270016)
Είσοδος: 20 ευρώ με ποτό


Σάββατο 4 Οκτωβρίου
21:30
Συναυλία με τους Tangarto
Milonga – show με τους:
Sebastian Achaval & Roxana Suarez
Leandro Palou & Romina Godoy
Έκθεση Ζωγραφικής του Carlos Dall’ Asta
Συναυλιακός χώρος Αίγλη
(Αγίου Νικολάου 3 & Κασσάνδρου γωνία
Τηλ: 2310 270016)
Είσοδος: 20 ευρώ με ποτό


Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Οκτωβρίου
Σεμινάριο χορού από τους 
Leandro Palou & Romina Godoy
Sebastian Achaval & Roxana Suare
Σχολή Χορού Dance Club International,
Εθνικής Αντιστάσεως 16, Καλαμαριά
Τηλ. 2310 449999