4/6-6/6 Έκθεση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων (με πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις) του φωτογραφικού διαγωνισμού ''ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ''. Πρ. Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και στα πλαίσια της διεκδίκησης των εγκαταστάσεων του Πρώιν Στρατοπέδου Παύλου Μελά, παρουσιάζονται, στο Παλαιό Διοικητήριο του στρατοπέδου, τα αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού <<ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ>>.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, εκτός από τη βράβευση των φωτογράφων, θα ακουστεί το συγκρότημα Locos de Atar και θα γίνει επίδειξη αργεντίνικου Tango από τέσσερεις χορευτές. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής με το ίδιο θέμα (από Δημοτικά σχολεία του Δήμου Σταυρούπολης), που προέκυψε από τις ανάγκες, το σκοπό και τους στόχους αυτής της εκδήλωσης. Την επομένη των εγκαινίων, τα σχολεία της περιοχής προσέρχονται μαζικά σε μία συμβολική κατάληψη του χώρου και με σύνθημα << Ελάτε να ζώσουμε το στρατόπεδο, για να ακουστεί η φωνή μας. Άμεση παραχώρηση.>> Εκτός από την πολιτική ομιλία του Δημάρχου Σταυρούπολης Σάββα Σερασίδη, θα ακουστεί η χορωδία και θα χορέψει το χορευτικό των Α και Β ΚΑΠΗ Σταυρούπολης. Διάφορα καλλιτεχνικά happenings (έκπληξη), ποδηλατική επίδειξη, συμβολική δενδροφύτευση και δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων θα συμπληρώσουν την εκδήλωση, ενώ όλη την ημέρα θα υπάρχει συνεχής ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη / εκπομπή από το Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Το βράδυ της 5 ης Ιουνίου, έξω από το χώρο της έκθεσης συναυλία με τον Δημήτρη Νικολούδη.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης , σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, προκήρυξαν αυτόν τον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό, τέτοια ημέρα έναν χρόνο πριν, για να αναδείξουν τη σημασία του πρασίνου στις πόλεις. Ειδικά στις πυκνοδομημένες πόλεις όπου κυριαρχεί το τσιμέντο, η άσφαλτος και τα αυτοκίνητα, μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις πρασίνου, μικρά και μεγάλα πάρκα, δενδροστοιχίες, φυτεμένα δώματα, μπαλκόνια με πράσινο σε αντιπαράθεση με το απόλυτο τσιμέντο, ήταν τα θέματα που κλήθηκαν οι διαγωνιζόμενοι (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφοι) να αποτυπώσουν με την προσωπική τους ματιά, δίχως περιορισμούς τεχνικών, χρωματολογικών ή άλλων παρεμβάσεων στις φωτογραφίες.

Ευτυχώς, το μεγάλο χρονικό διάστημα της προκήρυξης, επέτρεψε σε πολλούς από τους φωτογράφους να βρουν χρόνο για να εργαστούν και να εκφραστούν σύνθετα και πολυεπίπεδα.

 Το Πράσινο στις Πόλεις δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. Ακόμη και στους Ιμπρεσιονιστές, η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο, αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους, τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες.

Έκτοτε, το αστικό πράσινο σα θεματολογία, μόνο εκ περισσού εμφυλλοχωρούσε στα πορτφόλιος των φωτογράφων και τα τυπωμένα φωτογραφικά βιβλία. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δένδρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δένδρα.

Ήταν, ως εκ τούτου, μεγάλη η αγωνία της επιτροπής για το τι θα συναντούσε ανοίγοντας τους φακέλους. Ευτυχώς, αφού αποκλείστηκαν από την αρχή τα σαφώς εκτός θέματος έργα, όπως ήταν τα μεμονωμένα λουλούδια και τα δάση, απέμεινε αρκετό και σημαντικό υλικό προς επιλογή. Μία επιλογή καθόλου εύκολη, από ένα τεράστιο πλούτο φωτογραφικών και θεωρητικών προσεγγίσεων. Και τι να βραβεύσεις; Να δοθεί προτεραιότητα στη φόρμα του φωτογραφικού έργου, στο περιεχόμενο, την έξυπνη ιδέα, το καυστικό χιούμορ, την καταγγελία ή μήπως την ομορφιά; Όταν δεν εξετάζεις ομάδες φωτογραφιών ανά φωτογράφο (συνολικό φωτογραφικό έργο), αλλά ξεχωριστές εικόνες, η εργασία της επιλογής γίνεται πιο δύσκολη, αλλά και πιο ενδιαφέρουσα. Ο θεατής της κάθε ξεχωριστής φωτογραφίας δεν είναι εύκολο να φανταστεί το τι βρίσκεται πίσω από αυτή την εικόνα, κερδίζοντας ελευθερία ανάγνωσης.

Μπορεί το αποτέλεσμα μιας τέτοιας οργανωτικά προδιαγεγραμμένης συσσώρευσης απόψεων, σε μία τέτοιου χαρακτήρα έκθεση να υποβαθμίζει κάπως το έργο σημαντικών δημιουργών, δίνει όμως την ευκαιρία όχι μόνο να εκφραστούν πολύ περισσότεροι, αλλά και κυρίως αυτό, να εμπλουτιστεί το θέμα προς όφελος της ίδιας της φωτογραφίας και της κοινωνίας.

Αυτή η έκθεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά . Ο θεατής των έργων έχει τη δυνατότητα να προβληματιστεί, να επιλέξει και να καλυφθεί μεταξύ πολλών, ο δε φωτογράφος να εμπνευστεί για την επόμενη παραγωγή.

Καθώς μάλιστα το καλλίτερο είναι πάντα αυτό που έρχεται, να αναγνωρίσουμε και στους διοργανωτές τα εύσημα (και την ελπίδα;) για την ένταξη και αυτής της θεματικής μόνιμα στο έργο των φωτογράφων.

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Μάρτιος του 2008

 

Κείμενο για τον κατάλογο της έκθεσης

Ένα ακόμη project του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έφτασε αισίως, με την έκδοση αυτού του καταλόγου, στην αρχή του τέλους του.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί κατάφερε να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει πολλούς φωτογράφους. Ζητήσαμε από αυτούς να κοιτάξουν γύρω τους με κριτική ματιά, και με την ξεχωριστή δύναμη του μέσου αυτού να μιλήσουν ανοικτά για τη σημασία του πράσινου στις πόλεις, να ασχοληθούν με τις μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις πρασίνου στις πυκνοδομημένες πόλεις μας, να μελετήσουν τις νησίδες αντίστασης στην κυριαρχία του τσιμέντου, τις οάσεις που λέγονται πάρκα, να ανακαλύψουν το πράσινο που ανθίσταται στα μπαλκόνια και κάποιες ταράτσες, να μας παρουσιάσουν τους ορίζοντες και τις προοπτικές που ορίζουν οι δενδροστοιχίες που σκιάζουν την γκρι άσφαλτο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των φωτογράφων και των έργων που φτάσανε στην επιτροπή ανάρτησης και απονομής βραβείων, είχανε καταφέρει να παραμείνουν εντός θέματος, να έχουν άποψη, και κυρίως αυτό, να αποδώσουν με το σωστό τρόπο (σύνθεση, κάδρο, χρώμα κτλ) την ιδέα τους. Με χιούμορ, πικρία, σκωπτική διάθεση, αλλά και θετικό βλέμμα και με προσπάθεια να αναδειχθεί η ομορφιά και με προτάσεις από άλλα μέρη του πλανήτη, προς τους υπεύθυνους για το πράσινο στις πόλεις το θέμα καλύφθηκε πολλαπλώς.

Απομακρύνθηκαν εύκολα οι εκτός θέματος εικόνες, όπως λουλούδια, δάση, ύπαιθρος, και άρχισε η μάχη του ανταγωνισμού.

Με συνεκτίμηση θέματος, περιεχομένου, αισθητικής πρότασης και φωτογραφικής γραφής ξεχώρισαν τα βραβεία.

Ελπίζουμε οι επιλογές μας να βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους. Ευχόμαστε οι εκτυπώσεις σε αυτόν τον κατάλογο να καταφέρουν να αναδείξουν την ποιότητα του έργου των δημιουργών και να διατηρήσουν τη θεματολογία στον αέρα για τους φωτογράφους. Θα θέλαμε, η όλη προσπάθεια να κινητοποιήσει τους πάντες για ακόμη περισσότερο και ποιοτικότερο πράσινο.

 

Ευθύμης Μουρατίδης

Εκπρόσωπος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

στην επιτροπή

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

 

Το πράσινο στις πόλεις

Βραβεία διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιλογής των βραβείων για το διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Το πράσινο στις πόλεις». Συμμετείχαν 80 φωτογράφοι, δόθηκαν 3 βραβεία και 4 έπαινοι και επιλέχθηκαν 70 φωτογραφίες 45 φωτογράφων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 4 Ιουνίου. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Πασχαλίδη Δημήτριο - αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης, τον κ. Τσαλικίδη Ιωάννη - καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου της σχολής Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και τον κ. Μουρατίδη Ευθύμιο, φωτογράφο, εκπρόσωπο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επέλεξε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

Βραβεία, έπαινοι και επιλογή φωτογραφιών για έκθεση φωτογραφίας και λεύκωμα με θέμα: «Το πράσινο στις πόλεις» του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα των φωτογράφων που επιλέχθηκαν παραθέτονται με αλφαβητική σειρά.

 

 

Βραβεία - έπαινοι

 

  • 1 ο βραβείο: Τσιρώνη Αλέκα
  • 2 ο βραβείο: Pantea Radu Teodor
  • 3 ο βραβείο: Γιωτόπουλος Βαγγέλης

 

  • 1 ος έπαινος: Semnic Robert
  • 2 ος έπαινος: Τζίμου Όλγα
  • 3 ος έπαινος: Kωνσταντινίδης Μιχάλης
  • 4 ος έπαινος: Γιαβής Κωνσταντίνος

 

 

Επιλογές

 

 

  1. Bendelja Goran Ι
  2. Βλάχου Αγγελική ΙΙ
  3. Γιωτόπουλος Βαγγέλης ΙΙΙ
  4. Γεωργέλη Σοφία Ι
  5. Γεωργιόπουλος Αναστάσιος Ι
  6. Γιαβής Κωνσταντίνος ΙΙΙ
  7. Δάτση Ολυμπία Ι
  8. Δελάκης Κωνσταντίνος Ι
  9. Δεληγιαννίδης Θεόδωρος Ι
  10. Δέλλιος Γιώργος Ι
  11. Θυμάκης Νίκος Ι
  12. Θεοδωρίδης Δημήτρης Ι
  13. Ζερβουδάκης Σπύρος Ι
  14. Jacquie Maria Wessels Ι
  15. Kωνσταντινίδης Μιχάλης Ι Ι
  16. Κωνσταντόπουλος Λάμπης Ι Ι
  17. Κατσάκος Ανδρέας Ι
  18. Κορκοντζέλος Κων/νος Ι
  19. Κούλαλη Γιώτα Ι Ι
  20. Καλαϊτζάκης Μιχάλης Ι Ι
  21. Καρυδάς Άγγελος Ι
  22. Λιαπόπουλος Αργύρης Ι
  23. Μουλάς Κωνσταντίνος Ι Ι
  24. Μήρτσιος Γιάννης Ι
  25. Μπακαλούδης Βασίλειος Ι Ι
  26. Miroslav Jeremic Ι Ι
  27. Mπουζίκας Γιώργος Ι Ι
  28. Περσάκη Φάνια Ι Ι Ι
  29. Πλαβός Ελευθέριος Ι Ι
  30. Patricia Sousa Casimiro Da C ο sta Ι
  31. Προκοπίου Δημήτρης Ι
  32. Παπαδοπούλου Αναστασία Ι
  33. Παπαφράγκου Χριστίνα Ι
  34. Pantea Radu Teodor Ι
  35. Pereira Luis Filipe Barbosa Ι
  36. Ρηγίνα - Καραρήγα Ιωάννα Ι
  37. Στάμου Βάγια Ι
  38. Semnic Robert Ι
  39. Steinecke Hilke Ι
  40. Τσιρώνη Αλέκα Ι Ι
  41. Τζίμου Όλγα Ι
  42. Φιλίππου Στέλιος Ι Ι
  43. Χατζηαθανασιάδου Αθηνά (εκτός συναγωνισμού) Ι Ι Ι Ι
  44. Kαρκατσέλης Βασίλης (εκτός συναγωνισμού) Ι Ι Ι

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

 

Ακόμα μία χρονιά η Ημέρα του Περιβάλλοντος έρχεται να μας θυμίσει τις ευθύνες μας στις νέες γενιές για την πόλη που θα τους κληροδοτήσουμε. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, φθάνει πια σε εκρηκτικά όρια. Η τεχνολογική ανάπτυξη, που καταστρέφει το περιβάλλον, και η αστική ανάπτυξη, η οποία ταυτίζεται πια με την τσιμεντοποίηση, μάς θυμίζουν κάθε τόσο την ευθύνη μας απέναντι στις νέες γενιές και τον τόπο που κατοικούμε.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έρχονται απλά να καταγράψουν την εικόνα των σύγχρονων αστικών κέντρων: τσιμεντουπόλεις απάνθρωπες που κάνουν το περιβάλλον να ματώνει, με τις σποραδικές εικόνες δέντρων και θάμνων ανάμεσα σε πολυώροφες κατοικίες, δίπλα σε τσιμεντένιους τοίχους.

Στην εποχή όμως της οικολογικής κρίσης, μια ετήσια ημέρα για το περιβάλλον έχει νόημα μόνο όταν συμβάλλει να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί του και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου. Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος δεν είναι μία επετειακή, ευκαιριακή δράση. Αποτελεί μόνο μία στιγμή, στο διαρκή αγώνα για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου « Παύλου Μελά », μιας όασης πρασίνου μέσα στην πόλη, ενός τόπου αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας. Είναι μία ακόμα αφορμή για την αναβίωση του οράματος μιας ανθρώπινης πόλης.

 

Σάββας Σερασίδης

Δήμαρχος Σταυρούπολης

 

Οι σύγχρονες πόλεις χαρακτηρίζονται από πολύ πυκνή δόμηση, από τόνους τσιμέντου, από έλλειψη πρασίνου και χώρων αναψυχής και από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και την ανάγκη για στέγαση δημιουργούν ένα ασφυκτικό αστικό τοπίο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό όλων των ελληνικών πόλεων. Η Σταυρούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το γενικό κανόνα.

Η ανάπτυξη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς τη δεκαετία του 1960. Ως άμεσο αποτέλεσμα της εμφάνισης και την προώθησης του φαινομένου της αστυφιλίας - της εσωτερικής μετανάστευσης δηλαδή - το πολεοδομικό συγκρότημα αναπτύχθηκε μέσω ενός άναρχα δομημένου και συνεχώς διογκούμενου οικιστικού ιστού. Συνέχεια του φαινομένου παρατηρούμε και σήμερα, κατά κύριο λόγο στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, μιας και η περιοχή λειτουργεί ως χώρος υποδοχής παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών.

Παρά τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας, η υπεραξία της γης, τα τοπικά μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και προγραμματισμού καθώς και η απουσία κεντρικής πολεοδομικής πολιτικής με συγκεκριμένες προτεραιότητες, οδήγησε την κεντρική εξουσία και τους Δήμους σε συμβιβασμούς. Παρατηρείται λοιπόν μια σημαντική υστέρηση στον αστικό σχεδιασμό των ελληνικών πόλεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Η καθυστέρηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη σε περιοχές όπου υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε περιοχές όπου ο πληθυσμός τους χαρακτηρίζεται από μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το διαμορφωμένο τοπίο των τελευταίων χρόνων αφήνει περιορισμένα περιθώρια για άσκηση κοινωνικών πολιτικών, αλλά ακριβώς γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η διατύπωση και η εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων αστικής ανάπτυξης. Με αυτή τη λογική τίθεται ως αδήριτη ανάγκη η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η κατοχύρωση των αδόμητων χώρων και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστους, η αύξηση του αστικού πρασίνου. Έχοντας υπόψη το μεγάλο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, τονίζουμε με έμφαση την ζωτική σημασία που έχει η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του «δημόσιου», επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του «ιδιωτικού». Την οφειλή δηλαδή που έχει ο κάθε πολίτης απέναντι στη φύση, αναπτύσσοντας το πράσινο στα όρια του ιδιωτικού του χώρου (πράσινες ταράτσες και μπαλκόνια, δέντρα στα προκήπια κ.α.)

Η απόδοση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά και η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο καθώς και η διεκδίκηση του οικοπέδου του παλιού εργοστασίου ΑΓΝΟ σηματοδοτούν μια διαφορετική στόχευση σε σχέση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ταυτόχρονα η ανάπλαση των ήδη χαρακτηρισμένων και απαλλοτριωμένων χώρων πρασίνου και η δημιουργία νέων κοιτίδων στον αστικό ιστό δημιουργούν ένα πλέγμα δράσεων και στόχων που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του αστικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της έκτασης του αστικού πρασίνου για την επόμενη τετραετία. Μια ανθρώπινη Σταυρούπολη το έχει ανάγκη.

Δημήτρης Θεοδοσιάδης

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πρασίνου Δήμου Σταυρούπολης

Για τις πόλεις που κυριεύονται όλο και περισσότερο από το γκρι μπετόν, για τις πόλεις όπου οι πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' όσο φυτρώνουν τα δέντρα, το πράσινο παραμένει το κρυφό όνειρο των κατοίκων τους και η ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές. Με την ευκαιρία της ημέρας του περιβάλλοντος δώσαμε στην έκθεση φωτογραφίας τον τίτλο «Το πράσινο στις πόλεις», για να μπορούμε να ονειρευόμαστε πόλεις πνιγμένες στο πράσινο και για να σχεδιάσουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Σταυρούπολης, στην καρδιά των Δυτικών Συνοικιών, μέσα στο πρώην στρατόπεδο του «Παύλου Μελά».

Η ευαισθησία και η έμπνευση των καλλιτεχνών-φωτογράφων αποτύπωσε μέσα από το φωτογραφικό φακό την αγάπη για το πράσινο, την ελπίδα για το μέλλον. Γι' αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Σταυρούπολης