11/1-11/2 Έκθεση φωτογραφίας της Γιούλης Ιεραπετριτάκη (ιστορικός - αρχαιολόγος) με τίτλο ''Κράσι, αυτό το καταφύγιο, αυτό το ορμητήριο'', στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία ''ΑΝΑΤΟΛΙΑ'' (Δημ. Γούναρη 39).

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης. Την έκθεση προλόγισαν ο Π. Πετρακάκης, Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας-Θράκης, η Βιβιάνα Μεταλληνού, αρχιτέκτων, ιστορικός, ο Βασίλης Καρκατσέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο - πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία “ΑΝΑΤΟΛΙΑ” (Δημ. Γούναρη 39). 
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το φωτογραφικό υλικό της κας Ιεραπετριτάκη αποθησαυρίζει μαγικές στιγμές από τον αγροτικό και ποιμενικό βίο, τις φυσικές καλλονές, την ανυπέρβλητη ομορφιά των λαϊκών κτισμάτων, τα λατρευτικά έθιμα των κατοίκων του γραφικού ορεινού οικισμού Κράσι στο νομό Ηρακλείου.

Χτισμένος στις δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές της Ιερής Δίκτης (650 μ.) υπήρξε ιδανικό καταφύγιο από την περίοδο διάλυσης του κρητομυκηναϊκού κόσμου και συγχρόνως το ορμητήριο επαναστατών, εστία διαρκούς αντίστασης κατά των Βενετών και των Τούρκων κατακτητών στους αιώνες που θ’ ακολουθήσουν.
Τα ’χνάρια αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού, ορθώνουν περήφανα το ανάστημά τους στο φακό, έσχατοι θύλακες αντίστασης, στην τραγωδία του σημερινού πολιτισμικού ισοπεδωτισμού.
Με άλλα λόγια, η έκθεση αυτή είναι ένας αποχαιρετισμός σε ότι σιγά-σιγά σβήνει. Ένας αποχαιρετισμός σε ’κείνον τον παμπάλαιο λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης που καθώς έλεγε ο Παντ. Πρεβελάκης «εξηγούσε τον κόσμο χωρίς διφορούμενα κι έκανε τον Κρητικό να πορεύεται με αρχαϊκή στερεότητα το δρόμο του…»