5-15/9/04 Ομαδική έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες όψεις της Βαλκανικής Φωτογραφίας» στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ» του Δήμου Νεάπολης

Στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη με τίτλο «Η Γή της Μακεδονίας». Θα ακολουθήσει αφιέρωμα με τίτλο «Το ροκ των Μακεδόνων» στο έργο του Πάνου Θεοδωρίδη και συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera En Salonico.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης (ΔΕΤΠΑΝ) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ»

 

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η φωτογραφία βρίσκεται σε μια μεγάλη καμπή της πορείας της, εγκαταλείποντας σιγά-σιγά, την αναλογική της μορφή και περνώντας στην ψηφιακή της. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ουσιαστικό στον τρόπο που αυτή η διεθνής γλώσσα αρθρώνει το λόγο της και χρησιμοποιείται για επικοινωνία, πολλά αναμένονται να αλλάξουν, όπως ακριβώς άλλαξε η ζωγραφική, όταν πέρασε από το φρέσκο στο λάδι, η γλυπτική από το μάρμαρο στο σίδερο ή ο κινηματογράφος με το που προστέθηκε ο ήχος.

Πρόκειται για έναν τεχνικής φύσεως αναβρασμό, που όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν είναι μόνον αυτό, δεν θα πρέπει να εκλυφθεί μόνον σαν τέτοις, αφού κάθε τέτοιας μορφής εξέλιξη, αλλάζει σιγά - σιγά και τη φόρμα και το περιεχόμενο του μέσου.Εάν σε αυτόν (τον αναβρασμό) προστεθεί και ο αλληλοεπηρεασμός των μέχρι πρότινος απομονωμένων μεταξύ τους διαφορετικών μορφών έκφρασης, όπως π.χ. της μουσικής, του χορού της γλυπτικής και της φωτογραφίας, για μια νέα, ακόμη πιο πληρέστερη έκφραση, καθώς και η δυνατότητα να γνωρίσουμε αυθεντικά έργα τέχνης, από διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων στην έδρα των απανταχού δημιουργών, καταλαβαίνουμε εύκολα, το γιατί πολλά έχουν αλλάξει και πολύ περισσότερα θα αλλάξουν στο μέλλον για τη φωτογραφία.

Με αυτές τις σκέψεις και σε αγαστή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς προώθησης της φωτογραφικής τέχνης στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εργάζεται συνεχώς (παρά τα άπειρα προβλήμτα που κάθε τόσο προκύπτουν) για τη διεύρυνση του διαλόγου υπέρ της σύγχρονης φωτογραφίας.

Με τι άραγε ασχολείται η φωτογραφία σήμερα; Τι είναι τοπικό και τι μπορεί να ενδιαφέρει τον κόσμο όλον. Τι πρέπει να θεωρούμε σα βάση της συζήτησής μας σαν «κι όλας λεχθέν» και τι νέο ή σύγχρονο; Τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη του ενός στην τέχνη των συν-αδέλφων του, τι έχει να κερδίσει μια εθνική φωτογραφία από τα κατορθώματα μιας άλλης;
Να τι διερευνά μια έκθεση σαν αυτή.

Για το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Βασίλης Καρκατσέλης ( Vasilis Karkatselis)