30/6-7/7, Τριμερές workshop στη Θάσο με τους ANDERS PETERSEN και STEFAN LINDBERG.

Τριμερές workshop στη Θάσο. Συμμετέχουν Έλληνες , Σουηδοί και Τούρκοι Φωτογράφοι, υπό την αιγίδα του Δήμου Θάσου και του Σουηδικού Προξενείου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνεται μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του νέου εκθεσιακού χώρου του Δήμου Θάσου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φωτογράφοι της Χερσονήσου του Αίμου».

Ο Φωτογράφος που θα βραβευθεί για φέτος στην Arles σαν ο καλύτερος Φωτογράφος της χρονιάς,ο ANDERS PETERSEN, δίδαξε στο φωτογραφικό εργαστήρι της Θάσου που έγινε στο Καλογερικό – τον καινούργιο ανακαινισμένο πολυχωρο- στον Λιμένα της Θάσου.
«As a dog (attack as an animal)», «κάτι που γοητεύει αλλά και φοβίζει ταυτόχρονα», «ακολούθησε κάποιον άγνωστο», «the spirit of love», ήταν τα τέσσερα θέματα που προκαλούσαν τους μαθητές του καθ όλη την διάρκεια του εργαστηρίου που κράτησε από 30/06-7/07.
Humanity, disease moment, form & light, work for fun, είναι τα άλλα τέσσερα σημεία που θα πρέπει να επικεντρωθεί ο φωτογράφος όταν παίρνει τις φωτογραφίες του. Αυτά και άλλα πολλά είπε ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της Ευρώπης. Δεν έκρυβε τον θαυμασμό για τους φίλους του S. Salgado και J. Kudelka.Πως αναλύει και περιγράφει τις φωτογραφίες τους, ήταν μια στιγμή να χαίρεσαι να τον ακούς, να κουνάει τα χέρια του πάνω κάτω, κάνοντας γκριμάτσες, καπνίζοντας πολλά τσιγάρα, καφέδες και αναψυκτικά.
Video (R. DUASSNAU, S. SALGADO) contacts των RAYMOND DEPARDON, WILLAM KLEIN, προβολές slides και το μεγάλο τραπέζι από τις 10 το πρωί, ως αργά το απόγευμα και μετά καμιά βουτιά στην θάλασσα, φωτογράφηση, εμφάνιση, contacts, οργασμός, συζητήσεις που κρατούσαν ως αργά το πρωί για την φωτογραφία, «την αποφασιστική στιγμή», «την φόρμα και το φως» άλλα και πόσο «τρομερός» και «εγωιστής», πρέπει να να γίνεται ο φωτογράφος την στιγμή που πρέπει.
To workshop, ήταν μια συνεργασία του Δήμου Θάσου, του Σουηδικού Σπιτιού Καβάλας, και του Φωτογραφικού Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν οι παρακάτω φωτογράφοι από Ελλάδα, Τουρκία και Σουηδία
Καρκατσελης Βασιλης, Καλαφατης Στρατος, Τριανταφυλλου Δημητρης, Δαγτζιδης Σταυρος, Μαμογλου Χρυσουλα, Παπαχαραλαμπους Γιωργος, Ντεγιαννης Τασος, Τσιπιλης Ζαφειρης, Παπαφραγκου Χριστινα, Δημητριαδη Αναστασια, Βουτσακη Ευαγγελια, Σαββοπουλος Αχιλλεας, Σαββοπουλου Μπετυ,Κοκκινιδου Ρανια
Από Σουηδια: Thomas Thomell, Marcus Εricson και από Τουρκια:Emin Altan, Dora Gunel, Silva Bingaz,Ali Taptik,Kemal Cengizkan, Belkis Benhabib, Nezir Icgoren, Mehmet Duru.
Το Φωτογραφικό Εργαστήρι, συνοδεύθηκε και από ομαδική έκθεση Φωτογραφίας των μελών του Φ.Κ.Θ. και μελών του IFSAK, σ’ αυτόν τον καταπληκτικό πολυχωρο, μπροστά στην θάλασσα, στο πολιό λιμάνι στον Λιμένα, στο Καλογερικό.


ANDERS PETERSEN
Αυτή την στιγμή πάνω από 400 φωτογραφίες του κάνουν το γύρω της Ευρώπης.Πρόσφατα ήταν στην gallery VU του Παρισιού, όπου πουλήθηκαν και τριάντα αντίγραφα του, ενώ το Πομπιντου θέλει να αγοράσει πενήντα αντίγραφα της περιόδου 2000-2002 και θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής που έχει κάνει το μουσείο. Το ίδρυμα H. C. Bresson, ειχε στις επιλογές του ο «Πετερσεν στην Βενετία».Ειναι ο μοναδικος Σουηδός Φωτογράφος για τον οποίο έχει αφιερωθεί μια μονογραφία του στην Γαλλική σειρά Photo Poche.To ίδρυμα Βιλυ Μπραντ, τον Απρίλιο του 2003, στο Βερολίνο, έδειξε φωτογραφίες του Πετερσεν , μαζί με άλλους πέντε φωτογράφους. Πρόσφατα, το Φωτογραφικό Μουσείο Winterhur(Ελβετια), έδειξε φωτογραφίες του Petersen, στην οποία έκθεση πουλήθηκαν και 15 φωτογραφίες του. Τον Ιούνιο του 2003 ήταν στο Ροτερδαμ. Στην Βασιλεία υπήρχε έκθεση από την σειρά “close distance”, στην Μαδρίτη από την σειρά «κανείς δεν τα είδε όλα», στο Bochum, του Petersen και του δασκάλου του Christer Stocholm.Είναι καλεσμένος μαζί με επώνυμους φωτογράφους στην Ολλανδία, ΗΠΑ, Αγγλία. Μετά το workshop της Θάσου, πηγαίνει στην Arles, όπου θα βραβευθεί ως ο φωτογράφος της χρονιάς.