10/4-5/5, Έκθεση του Πέτρου Χρηστίδη με τίτλο: "Πορτρέτα" .

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του προγράμματος «Επαναδιατυπώσεις», συνεχίζει τις εκδηλώσεις του με την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Πέτρου Χρηστίδη, Πορτρέτα, και μια παρουσίαση – συζήτηση, στον εκθεσιακό του χώρο της οδού Μητσαίων 7, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς:

Για τον τόσο προτότυπο και πολυβραβευμένο τρόπο προσέγγισης του θέματος σε συζητήσαμε με το φωτογράφο και μας αποκάλυψε το γενικό σκεπτικό του:
Προσεγγίζω το πορτρέτο με μία τελείως διαφορετική ματιά, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στα βιβλία για την ιστορία της τέχνης. Διαφοροποιούμαι κυρίως και από την ιστορία αυτού το είδους απεικόνησης, της φωτογραφίας πορτρέτου που βλέπουμε στα σχετικά φωτογραφικά βιβλία.
Κανονικά το πρόσωπο θα έπρεπε να κυριαρχεί στην εικόνα. Εγώ το κρύβω. Ή μάλλον όχι, αντί να δείχνω το ίδιο το πρόσωπο, ασχολούμαι με τη φωτογραφία του, παρουσιάζω κάτι που αποκαλύπτει την αλήθεια περισσότερο απ ότι θα την αποκάλυπτε μία απ ευθείας φωτογραφία, μία απ ευθείας και αδιαμεσολάβητη φωτογράφηση. Το πρόσωπο δεν φαίνεται κανονικά, παρά εικονικά. Το πρόσωπο αντικαθίσταται από την εικόνα του. Κάθε φωτογραφία πορτρέτου περιλαμβάνει, και το πρόσωπο που φωτογραφίζω και την φωτογραφία του, φωτογραφία που έκανα ο ίδιος, σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο. Ο κάθε φωτογραφιζόμενος και η τυπωμένη φωτογραφία του πίσω από την οποία φωτογραφίζεται αποτελούν μία αδιάσπαστη ενότητα. Συμπαγής είναι και η σχέση μου με τα μοντέλα. Ειναι όλοι φίλοι και γνωστοί. Γνωρίζουν τη δουλειά μου, και ευτυχώς μου επιτρέπουν να έχω άποψη πάνω στην προσωπικότητά τους, πάνω στο χαρακτήρα τους, άρα και πάνω στην εικόνα που θα δημιουργήσω από αυτούς, με αυτούς. όλες οι φωτογραφίες μου είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και δουλεμένες. Όσο χρόνο και αν χρειάζεται για να γίνει μία εικόνα, δε φοβάμαι να τον σπαταλήσω, να της τον αφιερώσω. Αυτή η εργασία μου για το πορτρέτο δουλεύεται χρόνια.

Η φωτογραφία του προσώπου που φωτογραφίζεται ξανά, είναι ένα κάδρο μέσα στο καινούργιο κάδρο. Με αυτόν τον τρόπο, διασπώ την φυσική ενότητα του ατόμου σε δύο. Ο δυισμός αυτός παραπέμπει στην πολυπλοκότητα του καθένα μας και γενικότερα στην αντιφατικότητα του ανθρώπου. Κανείς δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, κανείς δεν είναι μόνο αυτό που θα μας έλεγε μία μόνο φωτογραφία. Με αυτή την τεχνική προκαλώ τον θεατή να ασχοληθεί περσσότερο με το έργο, παίζω μαζί του, και τον καλώ να παίξει και αυτός, και με τη φωτογραφία, και με τον εικονιζόμενο σε αυτήν, και με το τι και ποιοί είμαστε. Ο θεατής επιθυμεί να διαβάσει αυτές τις εικόνες, να κατανοήσει το θέμα τους, να ανακαλύψει το χαρακτήρα του φωτογραφημένου,να καταλάβει που τον οδηγεί ο φωτογράφος. Καθώς το βλέμα του θεατή, αναγκάζεται να κινείται από τη φωτογραφία του προσώπου, στο ίδιο το πρόσωπο, ένα εσωτερικό ταξείδι αρχίζει, στην αρχή μέσα στο κάδρο και στη συνέχεια και έξω από αυτό, χωρίς ποτέ να είναι σίγουρος ο θεατής της εικόνας αν τα δύο αυτά στοιχεία της είναι συμβατά..

Ο Πέτρος Χρηστίδης γεννήθηκε στο Αμύνταιο το 1947. όπου και κατοικεί. Είναι δάσκαλος, παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1975. Τις φωτογραφικές του γνώσεις τις απέκτησε μελετώντας κυρίως ξένα βιβλία και (ξένα και ελληνικά) περιοδικά, καθώς και παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια, κυρίως μέσω ΝΕΛΕ (Φλώρινα, Σκόπελος, Πτολεμαίδα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη).
Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) και ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας ΡΟΕΣ της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Διδάσκει φωτογραφία στις ΡΟΕΣ και στη ΝΕΛΕ Φλώρινας και Αμυνταίου. Έχει εκθέσει έργα του ατομικά και ομαδικά σε: Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αρκτούρο Φλώρινας, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Σύλλογο «Μ. Αλέξανδρος» Έδεσσας, Κέντρο Φωτογραφίας Σκοπέλου, και μέσω ΕΦΕ σε τρεις πόλεις της Κίνας. Το φωτογραφικό tου ιστορικό συμπληρώνουν οι θεματικές δουλειές Τα νεοκλασικά της Φλώρινας, Oι πλάβες, Oρυχεία πληγές της γης, Tα τρένα δε σταματούν πια εδώ, Tο βλέμμα της νύχτας, και αυτή η ενότητα, τα Πορτρέτα. Έχει πάρει μέρος σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο εσωτερικό και εξωτερικό.
΄
Όπως σε όλες τις εκθέσεις αυτού του προγράμματος, στα εγκαίνια της έκθεσης ο δημιουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη, και αφού παρουσιάσει την εργασία του και συζητήσει για αυτή με το κοινό, θα δώσει διάλεξη με θέμα: Το πορτρέτο στη Φωτογραφία.