27/5 -18/6, Ομαδική έκθεση της Φωτογραφικής Oμάδας του Δήμου Tριανδρίας με τίτλο “H KAΘ’ HMAΣ ΘEΣΣAΛONIKH” σε συνεργασία με το Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Δεύτερο μέρος)

Στη Φωτογραφική μας Ομάδα οι εργασιακά αποκλεισμένοι καλλιτέχνες φωτογράφοι αντιστεκόμαστε καθώς μαζευόμαστε και απολαμβάνουμε «τα τσίπουρα» της παρέας. Για τους καινούργιους είμαστε σχολείο, για τους παλιούς περιβάλλον.

Η ομάδα δεν είναι σχολή μονοετούς, διετούς ή τριετούς φοίτησης, αλλά εικοσιπενταετούς (τοιαύτης) με τη λογική ότι τα μέλη δεν τελειώνουν κάποιους κύκλους μαθημάτων ή σεμινάρια, καβαλάνε το καλάμι της γνώσης και φεύγουν. Κάθε άλλο, έρχονται για να μείνουν. Γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι η συνεκπαίδευση στην τέχνη δεν τελειώνει ποτέ. Η ενασχόληση με τις τέχνες γεννά ερωτήματα στο βάθος του χρόνου και ζητά λύσεις -ατομικές ή συλλογικές- συνεχώς. Η αγωνία μπροστά σ’ ένα καινούργιο έργο παραμένει πάντα ίδια -για αρχάριους και προχωρημένους- και χρειάζεται την ίδια συμπαράσταση και βοήθεια από τους άλλους για να φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. 

Είμαστε καλλιτέχνες; Είναι αυτά που κάνουμε έργα σημαντικά; Πότε θα μπορούμε να καταλάβουμε αν η κάθε προσπάθεια, που ξεκινά ή συνεχίζει, αξίζει τον κόπο; Θα περάσουν χρόνια πολλά μέχρι να μπορέσουμε -εμείς οι τρίτοι- να απαντήσουμε. Θα είναι όμως αργά. Αν δειλιάσουμε σήμερα και λουφάξουμε στην απραξία, ίσως κάνουμε κακώς, γιατί δεν θα υπάρξει μηχανή του χρόνου να μας επιστρέψει στο σήμερα, που τότε θα είναι παρελθόν. 

Γι’ αυτό διαλέξαμε το δρόμο της συνεχούς δράσης. Στη χειρότερη περίπτωση ας κρατήσουμε ζεστό το θερμοκήπιο για τα ταλέντα του μέλλοντος.

Βασίλης Καρκατσέλης 
(Δύο αποσπάσματα από τον ηθικό καταστατικό χάρτη της ομάδας)