Εργαστήρια φωτοχαρακτικής στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Με δύο μονοήμερα εργαστήρια φωτοχαρακτικής συμμετείχε το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα δράσεων με αφορμή τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ομάδας Φωτοχαρακτικής.

Στα εργαστήρια οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν την τεχνική της μεταφοράς της φωτογραφικής εικόνας σε μεταλλική πλάκα και στη συνέχεια εκτύπωσαν τις εικόνες τους με μελάνια και πρέσα χαρακτικής σε χαρτί. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μεταλλικές πλάκες με επίστρωση φωτοευαίσθητης εμουλσιόν, φιλμ και λάμπα με UV φωτισμό. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική, τα υλικά και την ιστορία της φωτοχαρακτικής και να αντιληφθούν τη διαδικασία της χειροκίνητης εκτύπωσης της φωτογραφίας ως χαρακτικό.

Τα εργαστήρια απευθυνόταν σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τεχνικές της φωτοχαρακτικής.

Συντελεστές: Στεφανία Πατρικίου & Θανάσης Ράπτης

Η πρώτη γνωριμία με τη συγκεκριμένη τεχνική πηγαίνει πίσω στα εργαστήρια φωτοχαρακτικής με τη χρήση πολυμερικών πλακών που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την προψηφιακή εποχή, το 2001 με τον Modhir Ahmed, το 2002 με την Inger Lise Rasmussen και το 2003 με τους φωτογράφους - μέλη του, στον 'Ήλιο, στο Κέντρο Χαρακτικής του τότε Δήμου Νεάπολης.

Το βιβλίο με τα χρηστικά για την τεχνική κυκλοφορεί ελεύθερα στο: https://issuu.com/karkatselis/docs/phogravure/1?ff=true&e=0/7941639)

Το 2019 αναβίωσε η Ομάδα Φωτοχαρακτικής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με έξι φωτογράφους-μέλη του και δύο χαράκτες. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου ως 'Photogravure project' στην Art Thessaloniki και την επόμενη χρονιά στον πολυχώρο ΕΝΕΚΕΝ.

Στο διάστημα 2021 - 2022 τα μέλη της Ομάδας Φωτοχαρακτικής συμμετείχαν στην κοινή έκθεση με τίτλο «Μικρές Οδύσσειες» (16 Έλληνες+16 Ολλανδοί φωτοχαράκτες) που έγινε στο Αϊντχόφεν, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη.