13/1/2021 Παρουσίαση της Έλενας Γανδα με τίτλο, «Τί έκανα στη διάρκεια του εγκλεισμού και στη νέα εποχή του Covid- 19»

Ζούσαμε και ζούμε μία κατάσταση πρωτοφανή. Ο Covid 19 έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, αλληλεπιδρούμε και σκεφτόμαστε.

Η επέλαση του ιού άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινότητά μας, ξαναγράφει την ιστορία και πιθανότατα δημιουργεί τις ασφυκτικά «ιδανικές» συνθήκες για έναν δημιουργό, γενικά, ή στην περίπτωση μας για έναν φωτογράφο, να εκφράσει τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμη ίσως και τις ελπίδες που γεννά μέσα του αυτή η νέα εποχή.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του, να μοιραστούν τις δημιουργίες τους κατά την πρώτη φάση εγκλεισμού (καραντίνας) εξ αιτίας του covid-19 και να συζητήσουν μαζί μας τυχόν απορίες και προβληματισμούς που γεννήθηκαν ή γεννιούνται από αυτά.

Η Έλενα Γανδά, παρουσιάζει  (στην ιστοσελίδα στην παρούσα φάση εξαιτίας της αναβολής των συναντήσεων) μέρος των εικόνων που δημιούργησε από την ενότητά του με τίτλο “Covid era diary”

Έλενα Γανδά-Covid era diar

 

Covid era diary

Στην συναισθηματικά ζόρικη περίοδο της καραντίνας, η φωτογραφική μου μηχανή εκτός από δημιουργική συντροφιά στάθηκε εργαλείο εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας.

Η σύνδεση με τον έξω κόσμο μέσα απ τα παράθυρα, ο εναγκαλισμός με τις οθόνες ως μέσο επικοινωνίας, η παρατήρηση απλών καθημερινών αντικειμένων μέσα στο οικιακό μου σύμπαν αλλά και η διαφορετική ματιά στον έξω κόσμο στις ελεγχόμενες εξόδους, αποτυπώνονται στις φωτογραφίες αυτής της περιόδου και συνιστούν ένα βιωματικό φωτο-ημερολόγιο.