05/10/2020. Στο χώρο 'Άλμπατρος'. Οι συναντήσεις των μελών του ΦΚΘ ξεκινούν και πάλι τη Δευτέρα 5/10/2020

Η πρώτη μας συνάντηση γι αυτή την περίοδο θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, 8μμ, στον κοινωνικό χώρο 'Άλμπατρος', οδός Ιασωνίδου 4 (ισόγειο), λίγο πιο πάνω από Βυζαντινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στην περιοχή της Καμάρας.

Οι συναντήσεις μας σταμάτησαν απότομα την άνοιξη και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στο συγκεκριμένο χώρο γιατί κρίναμε ότι πληρεί κάποια στάνταρντς που απαιτούν οι νέες συνθήκες υγιεινής: Μεγάλος χώρος όπου μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση περισσότερα από 50 καθίσματα, καλός αερισμός, συχνός καθαρισμός των επιφανειών, θερμομέτρηση και απολυμαντικό τζελ στην είσοδο, εννοείται υποχρεωτική μάσκα σε όλους και μπαρ με ποτά και ροφήματα με φοιτητικές τιμές!

Συγκρατημένοι και προβληματισμένοι μεν, με ορμή και δημιουργικότητα δε, σχεδιάσαμε τις δράσεις μας τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές και βλέπουμε, ανάλογα με το πώς θα μας πάει η κατάσταση.

Στην πρώτη μας παρουσίαση αυτή τη Δευτέρα ο Θανάσης Ράπτης θα κάνει μια εισαγωγή για τη δραστηριότητα του ΦΚΘ και μετά θα πάρουν το λόγο:

Η Αλέκα Τσιρώνη για να μας ανακοινώσει τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτή τη σαιζόν του ΦΚΘ (συναντήσεις, πρότζεκτ, παρουσιάσεις κλπ)

Ο Βασίλης Καλλίας για να ανακοινώσει την συνέχιση του πρότζεκτ με θέμα την 'Άνω Πόλη' που ήδη δουλεύουμε από τον περασμένο χρόνο, το άνοιγμα του φακέλου για νέες συμμετοχές, καθώς και την προετοιμασία καταλόγου και έκθεσης ανάλογα με τις συνθήκες.

Η Μένη Σειρίδου για να μας μιλήσει για το πρότζεκτ 'Νατούρα', που για την ώρα εξελίσσεται στο ίντερνετ και υπάρχει προοπτική να κάνουμε κάποιες εξορμήσεις και αργότερα κάποια έκδοση ή (και) έκθεση. Επίσης θα μας μιλήσει για τις παρουσιάσεις-προβολές με θέμα τον κόβιντ19 που προγραμματίζουμε, καθώς και την πιθανότητα συνέχισης του πρότζεκτ με νέες συμμετοχές και την ολοκλήρωσή του το 2021.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης για να μας πει λίγα πράγματα για την προβολή των φωτογραφιών του που θα βλέπουμε στη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Θανάσης Ράπτης για να κάνει ανακοινώσεις σχετικές με το ΗΟΜΕ που 'μπλόκαρε' -ανάμεσα σε άλλους λόγους- και λόγω της επικρατούσας κατάστασης, καθώς και για
την εξέλιξη του πρότζεκτ για το FLUXUS

Η Έλενα Γανδά για να μας κάνει μια ενημέρωση για τα αρχαία της Βενιζέλου, την συμμετοχή των φωτογράφων του ΦΚΘ στις κινητοποιήσεις και για την ανάγκη να βρισκόμαστε σε επιφυλακή εν όψει των κακών εξελίξεων.

 

Λίγα λόγια για τα «Πορτρέτα φίλων» του Βασίλη Καρκατσέλη.

Αποτελούν (οι φωτογραφίες) συνέχεια ενός project που ξεκίνησε υπό την πίεση ενός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του FB. Με τη δημιουργία μίας παραλληλόγραμμης πρόσθετης (πέραν της κυκλικής) εικόνας εξωφύλλου στο FB.

Η στενεμένη αυτή εικόνα, που θεωρητικά, στην αρχή τουλάχιστον, προέβλεπε την ενσωμάτωση ενός αντίστοιχου πορτρέτου, έθετε τα προβλήματα του τι χωρούσε σε ένα τόσο στενεμένο πλαίσιο.

Η έρευνα ξεκίνησε με την ανάγκη να προσδιοριστεί το τι και πως φωτογραφίζουμε, ώστε η εικόνα μας να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη/χρήση.

Η σειρά πήρε την ονομασία «Φωτογραφίες για το Face Book», δημοσιεύτηκαν σχετικά κείμενα και έγιναν πολλές προβολές σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με διάφορες ευκαιρίες.

Σε αυτή τη σειρά το φορμά είναι υποχρεωτικά πλάγιο (και για τις ανάγκες των προβολών) και με αναλογία 2:4. Σε αυτές ο φωτογραφούμενος κοιτάζει υποχρεωτικά τον φακό, δηλαδή κοιτάζει το θεατή της εικόνας του. Τα μάτια και ο φυσικός φωτισμός κυριαρχούν, σε μία προσπάθεια η ιδιωτική σχέση του μοντέλου με τον φωτογράφο (γίνεται αντιληπτή από την εγγύτητα και τη ζητούμενη ματιά προς το φακό), μέσω αυτής της ματιάς, υποτίθεται να μετατραπεί σε σχέση κοινωνική (μέσω των προβολών σε χώρους παλίμψηστους).

Δευτερεύον θέμα, αλλά όχι αμελητέο, είναι και αυτό της αναμόχλευσης της μνήμης από τις άυλες εικόνες που ταχύτατα εναλλάσσονται στον τοίχο, φέρνοντας ξανά στο νου ματιές φίλων και γνωστών που κάποια στιγμή και σε κάποια ηλικία, διασταυρωθήκαμε στη ζωή.

Φυσικά, μιλάμε για πορτρέτα που καμία σχέση δεν έχουν με το snap shot, με την λεγόμενη κοινωνική φωτογραφία ή το ρεπορτάζ.

Η παρούσα προβολή περιλαμβάνει πορτρέτα φίλων και επισκεπτών στις εκθέσεις μας, που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο το 2019 και εκκαθαρίσεις αρχείων που προέκυψαν λόγω του εγκλεισμού για την αντιμετώπιση του CORONA Virus – 19.