18.02.2019 - Παρουσίαση της τεχνικής της Φωτοχαρακτικής

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δημιουργική παρέμβασή του στα φωτογραφικά πράγματα με την επαναφορά της τεχνικής της «φωτοχαρακτικής» με δύο διαφορετικές μεθόδους. 

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 8.00 μμ
όπως πάντα, στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ 2310241817.

Ο Γιώργος Πάλλης θα παρουσιάσει την τεχνική της επικόλλησης του γραφίτη της φωτοτυπημένης εικόνας στον τσίγκο, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής της.

Ο Θανάσης Ράπτης και η Στεφανία Πατρικίου θα παρουσιάσουν τη μέθοδο με τους φωτοπολυμερικούς τσίγκους, τα υλικά που απαιτούνται, το πώς στήνεται το εργαστήριο, καθώς και την εμπειρία από την ενασχόλησή τους με αυτού του είδους τις εκτυπώσεις.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και συζήτηση, με σκοπό την συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη μέθοδο της Φωτοχαρακτικής, που θα αποτελείται από χαράκτες και φωτογράφους-μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης.
Είσοδος δωρεάν.

Προηγήθηκε το εργαστήριο που έγινε το 2001, όταν είχε διδάξει ο MODHIR AHMED του FALU KONSTGRAFISKA VERKSTAD φωτοπολυμερική εκτύπωση φωτογραφιών και το ανοικτό σεμινάριο φωτοχαρακτικής με καθηγήτρια την Inger Lise Rasmussen από την Δανία ένα χρόνο μετά. Παράλληλα η καλλιτέχνις παρουσίασε τη δουλειά της σε έκθεση με τις ενότητες «Βερολίνο η νέα πόλη» και «H LA DEFANCE του Παρισιού». 

Στην συνέχεια συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη-φωτογράφους του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης  και λειτούργησε εργαστήρι φωτοχαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης στις 18,19 και 20 Σεπτεμβρίου του 2002, απ' όπου προέκυψαν ενδιαφέρουσες εργασίες, που όμως δεν παρουσιάστηκαν ποτέ συγκροτημένα σε ενιαία έκθεση.Η φωτοχαρακτική (PHOTOGRAVURE) είναι μια μέθοδος που προσφέρει άπειρες δυνατότητες στο φωτογράφο, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώνει αυτούσιες φωτογραφικές εικόνες, όχι στο φωτογραφικό χαρτί με τη χημική επίστρωση, αλλά σε βαμβακερό χαρτί, με ανεξίτηλα μελάνια χαρακτικής, μέσω μιας μεταλλικής πλάκας (κάτι σαν σφραγίδα). Είναι μια παλαιά μέθοδος (με αυτή τη μέθοδο τύπωναν κατά το παρελθόν τα καρτ-ποστάλ) που με τα σύγχρονα υλικά πέρασε ξανά στην επικαιρότητα. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το ειδικό έντυπο «Η ΦΩΤΟΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ» που κυκλοφόρησε από το Φωτογραφικό Κέντρο με την ευκαιρία του εργαστηρίου. https://issuu.com/karkatselis/docs/phogravure

Η ΦΩΤΟΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ