Εργαστήριο για το Artist’s Book
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) συνεχίζει για δέκατη χρονιά την προσπάθειά του για την διευκρίνιση περιφερειακών της φωτογραφίας όρων και προσθήκη νέων όπλων και εργαλείων στη φαρέτρα του φωτογράφου.
Αφού διαχωρίσουμε πλήρως τους όρους Photo Book και Artist’s Book (συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση της πρακτικής κατανόησης αυτών των όρων), αυτή τη φορά θα μας απασχολήσει το δεύτερο.
Στο πλαίσιο μιας περεταίρω εισαγωγής (και για την κοινότητα των φωτογράφων) του «αντικειμένου» που διεθνώς αναφέρεται ως Artist’s Book (καλλιτεχνικό βιβλίο), το ΦΚΘ διοργανώνει ένα ακόμη εργαστήριο παραγωγής ενός ακόμη συγκεκριμένου τύπου βιβλίου (από τα δεκάδες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε αυτή την κατηγορία).
Θέμα του: Ένα δοκίμιο για τη μνήμη.
Η αρχική ανακοίνωση
Στο εργαστήριο της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου 2018 θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο/βιβλίο, που θα αποτελείται από την επί μέρους συνεισφορά του κάθε συμμετέχοντος. Ο καθένας που θα προσέλθει, θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό δισέλιδο (σε παρεμφερή φόρμα των υπολοίπων), το οποίο (δισέλιδο) στη συνέχεια θα βιβλιοδετηθεί μαζί με τα υπόλοιπα, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν ένα ενιαίο έργο/τόμο/βιβλίο.
Το δισέλιδο αυτό θα έχει συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει, όχι μόνο να ολοκληρωθεί επί τόπου τη Δευτέρα, αλλά να μπορεί να συν-αρμολογηθεί με τα υπόλοιπα.
Τα χαρακτηριστικά του είναι:
Μέγεθος της κάθε σελίδας περίπου Α4 (20Χ30 εκ.)
Ο κάθε συμμετέχων λαμβάνει μέρος με ένα «σαλόνι». Δηλαδή δύο σελίδες Α4 όρθιες, συνδεδεμένες μεταξύ τους με κάποιον τρόπο.
Η κάθε σελίδα θα έχει πάχος 0,5 έως 0,9 εκατοστά και θα δημιουργηθεί από επάλληλες επικολλήσεις χαρτιών , από στρώσεις πολλών φύλλων χαρτιού/υλικού).
Στην κορυφή αυτής της συσκευασίας χαρτιών θα υπάρχει φωτογραφία (ας μην ξεχνάμε πως φωτογράφοι είμαστε και για τις φωτογραφίες μας ψάχνουμε έναν ιδιαίτερο τρόπο να υπάρξουν, να λειτουργήσουν και μέσω ενός τέτοιου πονήματος, να φτάσουν στο κοινό τους) του συμμετέχοντα. Αυτή η φωτογραφία μπορεί να είναι μία, που να καλύπτει όλο το σαλόνι, δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταξύ τους, όσο μεγάλες ή μικρές και σε ότι μορφή εκτύπωσης.
Παρ όλα αυτά, προτείνεται αυτές οι φωτογραφίες να έχουν τυπωθεί 3 φορές σε ΜΑΤ χαρτί έγχρωμης φωτοτυπίας. Αυτού του είδους η πολλαπλή εκτύπωση εξασφαλίζει οικονομία, θα μας επιτρέψει να καταστρέψουμε κάποιες, και ταυτόχρονα, θα είμαστε σίγουροι πως ακόμη και οι ασπρόμαυρες εικόνες μας, θα έχουν μία ποιότητα.
Φυσικά όλοι όσοι και όσες, σε δεύτερο χρόνο, συνεχίσουν το πείραμα και την ενασχόληση, θα δοκιμάσουν και άλλες μορφές εκτύπωσης η απόθεσης των εικόνων τους στο βιβλίο.
Υλικά που θα πρέπει να φέρει μαζί του όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.
Τη φωτογραφία ή τις φωτογραφίες (για την οποία μιλήσαμε παραπάνω) που έχει τυπωθεί 3 φορές σε ΜΑΤ χαρτί (διαστάσεις από Α3 μέχρι ταυτότητος).
Ένα πάκο χαρτιά, σελίδες ημερολογίου, εισιτήρια, προγράμματα, σελίδες ή αποσπάσματα τύπου και περιοδικών, αφίσες από το δρόμο, σχέδια (δικά του ή τρίτων), κομμάτια ύφασμα και ότι άλλο θραύσμα της εποχής ή του πολιτισμού μας νομίζει πως θα άξιζε να επικολληθεί/ενσωματωθεί στο δισέλιδό του.
Γλουτολίνη ή κόλλα τύπου Ρουμανίας/κρυσταλιζέ (από κατάστημα που εμπορεύεται χρώματα-σιδηρικά), ένα κουπάκι (για να την φέρει σε υγρή μορφή), πινέλο (για να απλώνει την κόλλα στα υλικά του) και ψαλίδι.
Φυσικά και μπορούμε να δουλέψουμε κείμενο (επάνω στις σελίδες ή τις φωτογραφίες μας), χρώματα και ότι άλλο, άρα φυσικά και ο καθένας μπορεί να φέρει και τις μπογιές που θα χειριστεί, μαρκαδοράκια, σφραγίδες, αντικείμενα και ότι άλλο.
Η βιβλιοδεσία των επί μέρους δισέλιδων σε ενιαίο τόμο, θα γίνει με σπάγκο και υλικά που θα φέρει ο εισηγητής.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις στον υπεύθυνο του εργαστηρίου: Βασίλη Καρκατσέλη, τηλ 6942 860 890.
Στις 20.00, και ... όπως πάντα στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, τηλ 2310241817.
Η σκέψη πίσω από τη φόρμα μίας τέτοιας μορφής σελίδων
Η μνήμη συντελείται από στρώματα γεγονότων, που το ένα προστίθεται επάνω στο προηγούμενο, σαν φύλλα ενός βιβλίου. Με αυτή την καθημερινή και συνεχή προσθήκη συμβάντων και ιστοριών, κάποια στοιχεία (αυτής της μνήμης) από το παρελθόν μας (πρόσφατο ή μακρινό) σβήνουν (προσωρινά ή μήπως για πάντα;). Πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία «επικόλλησης» και «διαγραφής δίχως διαγραφή».
Αυτό θα συμβεί και με το βιβλίο μας.
Κάθε δισέλιδο που θα ολοκληρώνουμε, με τα «αναμνηστικά» μας, θα σκεπάζεται από το επόμενο, και το νέο θα σκεπάζεται από το επόμενο, όπως ακριβώς και στη ζωή, μέχρις λήξης του χρόνου που μας έχει διατεθεί, του χρόνου που λήγει για τον καθένα μας η συνύπαρξη στην ομάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χρόνος του εργαστηρίου.
Δύο λόγια εκ των υστέρων στο διαδίκτυο
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το προγραμματισμένο για σήμερα 15/10/2018 ‘Εργαστήρι παραγωγής Artist’s Book’ του ΦΚΘ με την καθοδήγηση του Βασίλη Καρκατσέλη. Οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες-παρατηρητές, ευχαριστούμε τον φορέα και τον δάσκαλο. Ήταν κάτι ξεχωριστό. Βιώσαμε μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία, το αποτέλεσμα της οποίας νομίζουμε πως θα είχε αξία να παρουσιαστεί στο κοινό, ίσως στην επικείμενη έκθεση με θέμα το «Artist’s Book».