"Η δύναμη της εικόνας ως θεραπευτικό εργαλείο" Νατάσα Φθηνού-Κεραμιδά

Την Τρίτη 18/11 η Νατάσα Φθηνού-Κεραμιδά, Επισκέπτρια Υγείας – Εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεραπεία μέσω Τέχνης έδωσε διάλεξη με θέμα:  "Η δύναμη της εικόνας ως θεραπευτικό εργαλείο".   Για την καλύτερη κατανόηση της μεθόδου έγινει βιωματική άσκηση σε παρευρισκόμενους φωτογράφους, βασισμένη σε φωτογραφίες που είχαν προσκομίσει από πριν. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. Η εκδήλωση αυτή ήταν ανοικτή στο κοινό της πόλης.            

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 Η Νατάσα Φθηνού είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Β’ βάθμιας  εκπαίδευσης και ασχολείται με την θεραπεία μέσω Τέχνης.

Σπούδασε στη σχολή Επισκεπτών Υγείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και κατόπιν ακολούθησε:

- Παιδαγωγικές Σπουδές στη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΕΛΕΤΕ)  1992-93
- Ειδικότητα Αγωγής Υγείας και Ψυχικής Υγείας  1995-96
- Μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεραπεία Μέσω της Τέχνης 2002-07
- Εργάστηκε από το 1979 έως το 2008 αρχικά ως επισκέπτρια υγείας και αργότερα ως εκπαιδευτικός Β’ βαθμιας εκπαίδευσης σε νοσηλευτικές σχολές και Τ.Ε.Ε. Υγείας Πρόνοιας των Υπουργείων  Υγείας και Παιδείας αντίστοιχα.

Παράλληλα με την εργασία, υπήρξε Επιστημονικά Υπεύθυνη προγραμμάτων Κατάρτισης εργαζομένων σε νοσοκομεία, συμμετείχε σε δράσεις που αφορούσαν την επιμόρφωση εκπαιδευτικών γονέων και μαθητών σε θέματα AIDS και αντισύλληψης, συμμετείχε επίσης τα έτη 2001-2008 εργαζόμενη στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων    της Β’ βαθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θες/νικης στην οργάνωση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε θέματα όπως η παραβατική  συμπεριφορά και επιθετικότητα των νέων στα σχολεία, η αλλαγή στην εφηβεία και ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας και προώθησε όπου αυτό ήταν δυνατό τη δημιουργία ομάδων γονέων στα σχολεία.

Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει από το 1974 και μετά σε πολιτικά, κοινωνικά κινήματα σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Ζει στην Εξοχή Θες/νικης από το 1987.

 

Εικαστική ψυχοθεραπεία

 Η εικαστική Ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία βασίζεται στην Εικαστική Έκφραση (ζωγραφικής, πηλού, άμμου, φωτογραφίας κ.α.) ως μέσου επικοινωνίας και θεραπευτικής προσέγγισης.

 Είναι μια δυναμική ψυχοθεραπεία όπου τα άτομα συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία τους μέσα από τη δημιουργία της τέχνης.

 Μία εικόνα ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα κολλάζ αποτελούν ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και φανερώνουν την συναισθηματική κατάσταση, τους προβληματισμούς, τα τραύματα, τον κόσμο των θεραπευομένων όπως αυτοί οι ίδιοι μοναδικά τον βιώνουν.

 Έτσι μέσα από αντανακλάσεις, από εξωλεκτικές οδούς επικοινωνίας και με την βοήθεια των ελεύθερων συνειρμών, η Εικαστική ψυχοθεραπεία επιτρέπει σταδιακά την «ίαση» των συμπτωμάτων και προσφέρει μια διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας, την γλώσσα της εικόνας και του συμβολισμού. Με αυτό τον τρόπο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα ανεπαρκή στο να εκφράσουν λεκτικά όλα όσα επιθυμούν ή σε άλλους οι οποίοι στηρίζονται πολύ στη διανοητική σκέψη και χάνουν έτσι την επαφή με το συναίσθημα.

 Η Ε.Ψ. δουλεύει αποτελεσματικά σε ατομικές αλλά και σε ομαδικές συνεδρίες, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους χωρίς να απαιτούνται γνώσεις ή ταλέντο ζωγραφικής, αφορά ποικίλες συναισθηματικές διαταραχές, χρόνιες οργανικές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές, οικογενειακές δυσκολίες, βαριάς μορφής νόσους, αναπηρίες, χρήσεις ουσιών και πολλές ακόμη περιπτώσεις.

 Στην τριαδική  Θεραπευτή-Θεραπευόμενου και Εικόνας ο Θεραπευτής δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αποδοχής και ασφάλειας, χωρίς κρητική, καθοδήγηση, προβολή ή επιβολή του δικού του «εγώ», ο θεραπευόμενος εκφράζεται ελεύθερα και βιώνει ένα απόλυτα προσωπικό τρόπο να επικοινωνήσει όσα γνωρίζει ή δεν γνωρίζει για τον εαυτό του, η εικόνα προσφέρει ένα καθρέφτη, ένα είδος «χειροπιαστής μνήμης συναισθημάτων και βιωμάτων όπου ο Θεραπευόμενος μπορεί να εξερευνήσει ξανά και ξανά τον κρυμμένο θησαυρό της ζωής του και να ταξιδέψει «τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο» αυτόν του εαυτού του.

 

Νατάσα Φθηνού      

Εκπαιδευτικός-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια