Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 στις 8.30 το βράδυ στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου (περιοχή Πλατείας Άθωνος) το Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ» και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
σας προσκαλούν σε μια σύνθετη βραδιά «τέχνης στο δρόμο» αφιερωμένη στην ποίηση του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη, με φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένα ποιήματά του, απαγγελίες αυτών, προβολές και μουσική.
Τα ποιήματα αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους οι :
Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Τερψιχόρη Κουζούνη, Μαρία Λαμπριανίδου, Ερασμία Μεταλλίδου, Λευτέρης Μικρός, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Νίκη Μπάτση, Δημήτρης Μπουρδάνης, Νάνσυ Ντόκα, Σταύρος Ξηρός, Μένη Σεϊρίδου, Έλσα Τζιάνα, Θώμη Τζήμου
Οργάνωση παραγωγής: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Performance:
Θεατρική Ομάδα Ενδοχώρα με τους: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Μιράντα Παπαγεωργίου, Σόφη Σπυρίδου, Αριστέα Σιώκη, Γιώργος Καμπούρης. Γενική επιμέλεια Γ.Καμπούρης.
Ποιήματα θα απαγγείλουν :
η Τιτίκα Αρβανιτάκη και η ηθοποιός Αθηνά Ευσταθίου
Στην προβολή συμμετέχουν οι:
Μανώλης Βάρνας, Άννυ Βλαχοπούλου, Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Τάνια Ζώτου, Άννα Καλλίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Δώρα Κατάκη, Τερψιχόρη Κουζούνη, Μαρία Λαμπριανίδου, Βασίλης Μαντάς, Γιώργος Μαντάς, Ερασμία Μεταλλίδου, Λευτέρης Μικρός, Νάνσυ Ντόκα, Σταύρος Ξηρός, Καίτη Παπαναούμ, Νίκος Πρίπορας, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελος Σοφιανίδης, Έλσα Τζιάνα, Θωμαή Τζήμου, Ανδριάνα Τυροπώλη
Θα ακολουθήσει βραδιά τζαζ με τους :
Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου, τραγούδι, Φίλιππο Κωσταβέλη, πιάνο και Γιώργο Σμυρνή, κοντραμπάσο
“Φωτογραφία και κείμενο (λογοτεχνικό)”
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τη μακροχρόνια προσπάθεια του για σύσφιξη των σχέσεων της ποίησης και της φωτογραφικής εικόνας, σας προσκαλεί σε μία πολύμορφη έκθεση φωτογραφίας που προέκυψε από τη δέσμευση των φωτογράφων να εργαστούν επάνω σε δοσμένο (από τον ποιητή) υλικό. Όχι φωτογραφίες πάνω σε οποιοδήποτε κείμενο ή ποίηση που ταιριάζει στις φωτογραφίες ή φωτογραφίες που συνοδεύουν τον αγαπημένο μας ποιητή, αλλά κάτι άλλο, πολύ σκληρότερο και δυσκολότερο. Κατανόηση σε βάθος του ποιήματος και δημιουργία εικόνας ικανής να εκφράσει αυτό που νόμισε ο φωτογράφος, πως εννοούσε ο ποιητής.
Η δημιουργία έργου επί μίας ιδέας (πολιτικής, κοινωνικής ή ότι άλλο) είναι η υπέρτατη άσκηση. Νομίζουμε πως τα αποτελέσματα δικαιολογούν τη διοργάνωση.
Προσδοκούμε σε αυτή να συνυπάρξουν αρμονικά ή σε ιδιότυπες εντάσεις οι δύο ξεχωριστές μορφές έκφρασης, η ποίηση και η φωτογραφία. Προσδοκούμε να λειτουργήσουν θετικά και συμπληρωματικά τα αποτελέσματα του σύνθετου ποιητικού λόγου που ενέπνευσε σύνθετης ανάγνωσης φωτογραφίες. Διαφορετικά είδη γραφής (λογοτεχνικής και φωτογραφικής) θα συνυπάρχουν στον ίδιο, νέο, ελεύθερο σε διάδραση και έξω από τη φόρμα των τυποποιημένων μορφών παρουσίασης έργου (και για τις δύο μορφές έκφρασης) ανοικτό χώρο, για μία διάδραση, ελπίζουμε απολαυστική, μεταξύ των πάντων.
Κείμενο και φωτογραφία ή φωτογραφία και κείμενο θα βρεθούν σε «σιωπηλό διάλογο» με τον εαυτό τους, κατά πρώτον, και με το κοινό σε δεύτερη φάση, μέσω της ιδιαιτερότητας της ματιάς και των δυνατοτήτων αναγωγής του κάθε ξεχωριστού θεατή.
Θα τις πλησιάσουμε στη «χειροπιαστέ τους» μορφή, με την υλικότητα του τυπωμένου έργου, στην άυλη τους μορφή, σαν εικόνες μίας προβολής και φυσικά θα απολαύσουμε και ακουστικά τα ποιήματα, μέσω απαγγελιών
Η πρόκληση είναι και για τη «συσχετιστική» δημιουργία των δημιουργών, στην απελευθερωτική των θεατών/ επισκεπτών της έκθεσης/έργων.
Βασίλης Καρκατσέλης
Επιμελητής της έκθεσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ
Τέχνες σε διάδραση
Ο λόγος και η εικόνα είναι τα απαραίτητα εργαλεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να περιγράψουμε τον κόσμο μας.
Φαίνονται διαφορετικά και αυτόνομα, το ίδιο και οι μορφές της τέχνης που προκύπτουν από αυτά. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί παρά να αλληλεπιδρούν και να αλληλοτροφοδοτούνται. Τους τρόπους που μπορεί να επιτυγχάνεται αυτό διερευνά η ομαδική έκθεση φωτογραφίας -και όχι μόνο- που παρουσιάζεται στην οδό Παπαμάρκου.
Μια έκθεση που δεν επιδιώκει να είναι συνεκτική ως προς το θέμα και την προσέγγιση των φωτογραφιών, που εκτείνονται από την αρχιτεκτονική φωτογραφία ως το πορτρέτο και από τον ρεαλισμό ως τις έντονες ψηφιακές επεξεργασίες.
Αυτό όμως που επιδιώκει είναι να μας δείξει πως η τέχνη μπορεί να είναι συνολική και πως διαφορετικά είδη γραφής μπορούν να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου τέχνης.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, αλλά και παράγοντας που θα διαμορφώνει αυτό το συνολικό έργο τέχνης, είναι η ιδιαιτερότητα της ματιάς του κάθε θεατή. Το κείμενο από την πλευρά του, του δίνει κάποιες «πληροφορίες» για το έργο, για το θέμα ή το πρόσωπο που απεικονίζεται ή για την πρόθεση του δημιουργού. Αυτό όμως δεν περιορίζει τον θεατή, ή δε θα έπρεπε να τον περιορίζει, παρά να του δίνει το έναυσμα να «απελευθερώσει» τη ματιά του και να συνθέσει την προσωπική του ερμηνεία και εμπειρία.
Οι δέκα πέντε φωτογράφοι που συμμετέχουν κλήθηκαν να εκθέσουν φωτογραφίες συνοδευόμενες από ποιήματα, τα οποία έχουν επιλέξει εξαρχής και με βάση αυτά δημιουργήθηκαν οι εικόνες. Σκοπός ήταν η φωτογραφία και η ποίηση, η εικόνα και ο λόγος να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν ως δύο εκφράσεις τέχνης που συνθέτουν ένα συνολικό έργο. Έτσι, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητα, το κείμενο που γράφεται για να συνοδεύσει μια φωτογραφία δεν είναι λεζάντα και η φωτογραφία που δημιουργείται με αφορμή ένα κείμενο δεν είναι εικονογράφηση.
Εύη Μούρνου
(Από την προετοιμασία της έκθεσης)
...περισσότερα
Σταύρος Ξηρός, τηλ 6949 730287
Λευτέρης Μικρός, τηλ 6975 720 589
και Ίδρυμα «Υδρία», Παπαμάρκου 28, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη , τηλ. 2310 2221289 y_dria@yahoo.com