29/11 & 6/12 «HAVING THEIR SAY»: Φωτογραφικό Εργαστήριο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Δράσης της Έκθεσης «HAVING THEIR SAY»

Η έκθεση HAVING THEIR SAY, μια συνδιοργάνωση της Νορβηγικής Πρεσβείας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση των EEA και NORWAY GRANTS, υλοποιήθηκε και σε συνεργασία της με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ)

Στο επίσημο κλείσιμο της έκθεσης, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, απονεμήθηκαν: 1 βραβείο για την καλύτερη εργασία στο πλαίσιο του φωτογραφικού εργαστηρίου και 3 υποτροφίες στους τομείς της φωτογραφίας και των εικαστικών.

Το βραβείο, χορηγία της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, μια φωτογραφική μηχανή Nikon Digital Camera P530 το κέρδισε η Νικολέττα Αγγελίδου, με την εργασία της στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Εργαστηρίου “ΕΓΩ / Ο Άλλος” που υλοποιήθηκε 29/11/14 & 6/12/14 από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για την πληρέστερη και αρτιότερη σειρά φωτογραφιών που παρουσίασε. Η απονομή έγινε από τον κύριο Ιωάννη Ακκά, Γενικό Πρόξενο της Νορβηγίας στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος του Open Call «HAVING THEIR SAY» απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

Ο εκπαιδευτικός όμιλος AKTO Art & Design της Θεσσαλονίκης, προσφέρει στο 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ του διαδικτυακού διαγωνισμού φωτογραφίας και τον Σώζων Μάτζαρη με την εικόνα του «Όπως παλιά»:

“Υποτροφία αξίας 3.300ευρώ την οποία εξαργυρώνει ο νικητής σε σπουδές στον AKTO Θεσσαλονίκης. Η υποτροφία αντιστοιχεί σε έκπτωση 50% στα δίδακτρα του διετούς προγράμματος ΙΕΚ, σε κλάδο σπουδών που θα επιλέξει”.

Η απονομή έγινε από την κυρία Καπνά, υπεύθυνη συντονισμού της Ακαδημαϊκής διαδικασίας.

Το Photography Center of Thessaloniki - Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης [ΦΚΘ] προσφέρει στη νικήτρια του 2ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ του διαδικτυακού διαγωνισμού φωτογραφίας, με την εικόνα της «μέσα στην γυάλα μου», Κωνσταντίνα Γλυνίδη χορηγία υποτροφίας:
“Στο πρόγραμμα ετησίων θεματικών παρουσιάσεων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μαζί με μια ετήσια συνδρομή μέλους για το 2015″.

Η απονομή έγινε από τον Θανάση Ράπτη, πρόεδρο του ΦΚΘ.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Stereosis προσέφερε στη νικήτρια του 3ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ του διαδικτυακού διαγωνισμού φωτογραφίας, για την εικόνα της «Τhe Magician», Μαριάννα Τζικούλη, χορηγία υποτροφίας:

“Παρακολούθησης του 1ου κύκλου Σεμιναρίων Φωτογραφίας στο φωτογραφικό κέντρο Stereosis διάρκειας 4 μηνών, και συμμετοχή σε ομαδική έκθεση τον Ιούλιο του 2015. Έναρξη μαθημάτων 1η Φεβρουαρίου 2015″

Η απονομή έγινε από τον Άγγελο Ζυμαρά.

Η τριμελής κριτική επιτροπή:
_ Ο κος. Θανάσης Ράπτης, Πρόεδρος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
_ Ο κος. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
_ Ο κος. Ivan Bianchini, Φωτογράφος & Πρεσβευτής Πολιτισμού του Δήμου Περούτζα στη Θεσσαλονίκη

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Δράσης της Έκθεσης «HAVING THEIR SAY», η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με τo Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), διοργανώνουν το Φωτογραφικό Εργαστήριο: «ΕΓΩ / O Άλλος».

… αποκλειστικά για νέους έως 25 ετών.

• Δήλωση συμμετοχής έως και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.  Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Συμμετέχουν:

Λάμπρος Φλιούκας, Ελένη Μελετιάδου, Αικατερίνη Αλεξάνδρου, Εύα Γερομίχαλου, Μελίνα Λουκανίδου, Σοφία Σιτη, Έλενα Σέρτ, Σοφία Χριστοφίδου, Αποστόλης Γαιτάνης, Αθηνά Καπουράνη, Λυδία Δούκα, Κατερίνα Καραπάντσιου, Χριστίνα Παρδάλη, Φίλιππος Τσεμπέρης, Παντελής Πετσόπουλος, Δήμητρα Αναστασιάδου, Βενετία Υφαντίδου, Κωνσταντίνα Παπακρασά, Αλεξάνδρα Δελήρογλου, Σωκράτης Βασιλόπουλος, Απόστολος Χατζηχαραλαμπίδης, Ιωάννα Κοντογιάννη, Ιωάννης Βλαχόπουλος, Ειρήνη Κώτση, Ελένη Σαμαρά, Μάριον Σέλλευ,Περπερίδου Ελένη, Ηλιάνα Σκαραγκού, Κατερίνα Μαγκανιάρη, Ιωάννα Διγενάκη & Βασιλεία Γκουντουλάκη.

Το Φωτογραφικό Εργαστήριο επιθυμεί να προσεγγίσει την έννοια, τη μορφή και την απόδοση του «Πορτρέτου». Ο τίτλος «ΕΓΩ / Ο Άλλος» επεκτείνεται και σε έτερες «σχέσεις» : «Ο Ένας / Οι πολλοί»• «Εγώ για εμένα και τους φίλους μου και όχι οι άλλοι» • «Η εικόνα μου, η εικόνα των δικών μου σαν φόρμα επικοινωνίας με τους Άλλους».

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) προτείνει ένα διήμερο φωτογραφικό εργαστήριο, με θεωρία και πρακτική, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους έως 25 ετών.

Το πορτρέτο σήμερα εκφράζει μία ακόμη σοβαρή πτυχή της έκφρασης των νέων και το βρίσκουμε να κυκλοφορεί παντού, κυρίως μέσω των «νέων μέσων επικοινωνίας». Την ίδια στιγμή, μία βιομετρική καταγραφή των πάντων για τις ανάγκες ελέγχου «των πάντων» από μία υπερεξουσία, δημιουργεί μία άνευ όρων αντίδραση απέναντι στη φωτογραφία καταγραφής του προσώπου.
Και η φωτογραφική τέχνη; Κάπου στη μέση ή σε μία παράλληλη όλων πορεία;

«Γνωρίζω» σημαίνει «δυνατότητες».

Το διήμερο Φωτογραφικό Εργαστήριο θα περιλαμβάνει:
Σάββατο 29/11/2014, 11.00′ – 16.00′
• Το πορτρέτο μέσα από την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα της φωτογραφίας. Οι ανάγκες που καλύπτει και η ικανοποίηση των απαιτήσεων για τη δημιουργία του. Διαφορετικοί τύποι πορτρέτου και τι επιδιώκει ο καθένας να τονίσει. Προβολή και συζήτηση. (Βασίλης Καρκατσέλης)
• Τεχνικά θέματα λήψης και επεξεργασίας της φωτογραφίας πορτρέτου με παράλληλη προβολή φωτογραφιών / βίντεο. (Θανάσης Ράπτης)
• Το πορτρέτο και η αντιμετώπισή του, όπως διαχρονικά διατρέχει το σύνολο της φωτογραφικής δουλειάς του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης· μία δημιουργική προσέγγιση. (Βασίλης Καρκατσέλης)
• Το χρονικό μιας έκθεσης με θέμα το πορτρέτο: “UN-faces”. Σύλληψη – προετοιμασία – editing – τελική παρουσίαση. (Θανάσης Ράπτης)
• Σε συνθήκες studio δοκιμή βασικών φωτισμών, θέσεων και τρόπων φωτογράφησης του πορτρέτου.
• Φωτογράφηση από τους συμμετέχοντες.
• Εργασία για το σπίτι: Φωτογράφηση ανθρώπων του άμεσου και στενού περιβάλλοντος μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Σάββατο 06/12/2014, 11.00′ – 16.00′
• Ανοικτή προβολή των εργασιών του εργαστηρίου και παρουσίαση αυτών που έφερε ο κάθε συμμετέχων από το σπίτι του.
• Κριτική και συζήτηση των φωτογραφιών που μπορούν να εξελιχθούν.
• Επιλογή και προετοιμασία των εργασιών κάθε μαθητή για ένταξη στην έκθεση «HAVING THEIR SAY».

Με το τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μαζί με την επιμελητική ομάδα της έκθεσης και τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τις εικόνες τους ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης HAVING THEIR SAY, δρώντας κατ’αυτό τον τρόπο ενεργά στην ύφανση του φωτογραφικού ιστού της έκθεσης.

Επιπλέον Πληροφορίες | Το Εργαστήριο Φωτογραφίας:
• Απευθύνεται σε: Εφήβους & Νέους 15-25 ετών
• Αριθμός Συμμετεχόντων: 25-30 άτομα
• Συντελεστές: Καρκατσέλης Βασίλης, Ράπτης Θανάσης
• Ημερομηνία – Ώρες: Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, 11:00 – 16:00 & Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, 11:00 – 16:00
• Χώρος Διεξαγωγής: “Αίθουσα Νερού”, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης & Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, Μαρίας Κάλλας 23,Θεσσαλονίκη

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Σφυράκη
Επιμελήτρια – Υπεύθυνη Διοργάνωσης
+30 2102822981 | +30 6972660709
E-mail: havingtheirsay@gmail.com
www.facebook.com/havingtheirsay

https://www.facebook.com/events/315457808645607/