20 - 22/9 Έκθεση της Αλέκας Τσιρώνη, με τίτλο Beloved, στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του Φεστιβαλ ΑΝΑΚΑΤΑ.

Φεστιβάλ ‘ΑΝΑΚΑΤΑ 2013’
Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013


“Beloved”
Λίγα λόγια για την εγκατάσταση


Σε εποχή κρίσης, η ανάγκη «εθνικού» αυτό-προσδιορισμού επωμίζεται προσδοκίες υπαρξιακής εκπλήρωσης. Οι «ανώνυμοι» επιφανείς νεκροί φαίνεται όμως ότι πεισματικά αρνούνται να εκπληρώσουν τον ρόλο τους. 
Σε μια διερεύνηση της σύγχρονης ταυτότητας, στοιχείο της οποίας είναι και η «παραδοσιακή» πολιτιστική κουλτούρα, σύμβολά της αποδομούνται και επανασυντίθενται, σε μια απόπειρα επαν-αποδοχής τους.
Έτσι, κλασσικότροπες φωτογραφίες από πορτραίτα αγαλμάτων επεξεργάζονται ψηφιακά, τέμνονται και συγκολλούνται εκ νέου, χρωματίζονται και αποκτούν την τελική (?) τους μορφή.

Σεπτέμβριος 2013,
Αλέκα Τσιρώνη

 

Λίγα λόγια για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΑΤΑ

Το φεστιβάλ ‘γεννήθηκε’ το 2009 στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του τότε Δήμου Σταυρούπολης, σημερινού Δήμου Παύλου Μελά και έκτοτε αποτελεί τη μεγάλη ετήσια θεσμική εκδήλωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παύλου Μελά "ΙΡΙΣ".
Η καλλιτεχνική επιτροπή του ΑΝΑΚΑΤΑ θέλοντας να γιορτάσει την πενταετή πορεία του θεσμού συναποφάσισε την επιστροφή του στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης για τις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013, εκεί που πρωτοξεκίνησε η διοργάνωση.
Το φετινό ΑΝΑΚΑΤΑ επιδιώκει με τη συμβολική ΑΝΑΚΑΤΑληψη των χώρων του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» την ΑΝΑΚΑΤΑταξη των πεπραγμένων, των ιδεών, των εννοιών, των πραγμάτων, των δυνάμεων και των συναισθημάτων, διαμορφώνοντας παράλληλα το πλαίσιο των μελλοντικών επιδιώξεών του.

Φορέας Διοργάνωσης: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά "ΙΡΙΣ"
Κέντρου πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Λαγκαδά 221, Θεσσαλονίκη 
Καλλιτεχνική Επιτροπή: Έλλη Χρυσίδου, Αυγή Προγγίδη, Κωστής Παπάζογλου, Γιώργος Γούσσιος
Οργανωτική Επιτροπή: Νέστορας Αναστάσιος, Χρύσα Παπαδοπούλου